Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Wiadomość dodana przez theqkash

Chcesz znaleźć opinie o nazwa.pl? Dobrze trafiłeś! Jeśli szukasz hostingu w nazwa.pl, serwerów w nazwa.pl lub chcesz uzyskać informację o rejestracji domen w nazwa.pl - ten temat jest idealny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.10.2025 o 08:30, itomek napisał(a):

Korzystając z promocji, otrzymujesz Multi SMTP Smarthost w wariancie 2 serwery bezpłatnie na pierwszy okres abonamentowy dla swojego hostingu.

Ja rozumiem określenie "w standardzie" jako wliczone w cenę usługi, a nie dołożone promocyjnie na pierwszy okres rozliczeniowy. 

"Cicha" zmiana okresu rozliczeniowego na kwartalny po pierwszym roku z podobną ceną jak za cały zeszły rok też wydaje się mało etycznym rozwiązaniem, choć biznesowo pewnie dość skutecznym. Ale patrząc na retorykę usprawiedliwień przedstawiciela tej firmy to mi się kojarzy taki tam aktor występujący na przedstawieniu przy okazji pokazu garnków czy innych pościeli i później tłumaczący się, że to przecież nic złego (-: 

Opublikowano
2 minuty temu, kafi napisał(a):

Ja rozumiem określenie "w standardzie" jako wliczone w cenę usługi, a nie dołożone promocyjnie na pierwszy okres rozliczeniowy. 

"Cicha" zmiana okresu rozliczeniowego na kwartalny po pierwszym roku z podobną ceną jak za cały zeszły rok też wydaje się mało etycznym rozwiązaniem, choć biznesowo pewnie dość skutecznym. Ale patrząc na retorykę usprawiedliwień przedstawiciela tej firmy to mi się kojarzy taki tam aktor występujący na przedstawieniu przy okazji pokazu garnków czy innych pościeli i później tłumaczący się, że to przecież nic złego (-: 

Otóż to, bo jak płacisz na rok powiedzmy 1000 zł i nagle dostajesz proformę na 4000 zł to ci się zapali lampka i zaczniesz drążyć, ale jak dostajesz proformę na 1000 zł na 1/4 poprzedniego okresu to może trochę minie zanim się zorientujesz 

Opublikowano
4 minuty temu, kafi napisał(a):

W skrócie jako były pracownik powiem Ci, że to praca Tomka żeby bronić firmy i „udawać głupka”, każdemu pracownikowi jest to rozkazywane. Wchodzenie w polemikę nie ma tutaj zbytnio sensu bo on wraz z pozostałymi SM i tak wymyśli jakieś eleganckie „obejście” tematu. 

Opublikowano

Długość okresu, którego dotyczy dana faktura lub proforma, jest zawsze wyraźnie opisana w dokumencie. Podkreślam celowo, bo wydaje mi się, że wcześniej nie zostało to zauważone. Jakiś czas temu były zmiany związane z standardowymi okresami abonamentowymi, o czym informowaliśmy klientów mailowo, a także na blogu. Nie wiem więc o jakich cichych zmianach piszesz, tym bardziej że jak podkreśliłem, okres abonamentowy jest wyraźnie wymieniony w dokumencie stanowiącym podstawę rozliczenia.

6 minut temu, Prefekto napisał(a):

W skrócie jako były pracownik powiem Ci, że to praca Tomka żeby bronić firmy i „udawać głupka”, każdemu pracownikowi jest to rozkazywane. Wchodzenie w polemikę nie ma tutaj zbytnio sensu bo on wraz z pozostałymi SM i tak wymyśli jakieś eleganckie „obejście” tematu. 

Nikt mi niczego nie rozkazuje ani nie pisze za mnie. Wypowiadam się tu, bo znam usługi od środka i mogę wyjaśnić pewne kwestie, żeby nie zostawiać półprawd w obiegu. Każdy ma prawo do swojej opinii, zarówno krytycznej, jak i pozytywnej, ale insynuacje o udawaniu głupka czy jakichś poleceniach z góry to już trochę przesada. 

Jeśli ktoś ma konkretne zarzuty dotyczące działania usług albo obsługi, zawsze można je opisać rzeczowo, wtedy da się to omówić, a nie sprowadzać rozmowy do personalnych wycieczek...

Opublikowano

49 minut temu, itomek napisał(a):

Nie wiem więc o jakich cichych zmianach piszesz

Ano o takich, że jeśli pierwszy okres rozliczeniowy jest na rok, to dużo osób zakłada, że skoro cena jest dość podobna i przychodzi oferta kontynuacyjna, to będzie na taki sam okres rozliczeniowy jak ta poprzednia. 

52 minuty temu, itomek napisał(a):

Długość okresu, którego dotyczy dana faktura lub proforma, jest zawsze wyraźnie opisana w dokumencie. Podkreślam celowo, bo wydaje mi się, że wcześniej nie zostało to zauważone.

I to jest właśnie ta garnkowa czy pościelowa retoryka - czyli przecież wszystko było opisane w umowie a ty jesteś gamoń i tłuk, że tego żeś nie zauważył i teraz płać  :) tym bardziej, że tak jak opisałem tam wcześniej, zachęty marketingowe bywa że nieco mijają się z rzeczywistością (aka - wg reklamy usługa w standardzie, ale... w kolejnym okresie rozliczeniowym jednak się okazuje, że jest ona dodatkowa i płatna).

Opublikowano

Multi SMTP Smarthost 2 serwery to usługa bezpłatna dla wszystkich OA rozpoczynających się przed 31 marca 2026r. System rozlicza tę usługę oddzielnie od hostingu już przy zamówieniu. Po zakończeniu okresu promocyjnego każdy może sam zdecydować, czy chce z niej korzystać dalej, więc nie ma mowy o automatycznym doliczaniu czy zmianie warunków. 

Opublikowano
7 minut temu, itomek napisał(a):

Po zakończeniu okresu promocyjnego każdy może sam zdecydować, czy chce z niej korzystać dalej, więc nie ma mowy o automatycznym doliczaniu czy zmianie warunków. 

Więc - potwierdziłeś tym, że nie jest ona "w standardzie". Tyle ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, itomek napisał(a):

DNS Anycast to element pakietu "Bezpieczna domena", który jest dostępny bezpłatnie dla domen zarejestrowanych lub transferowanych do nazwa.pl. Dzięki Anycast domeny obsługiwane na naszych serwerach DNS są szybciej rozpoznawane na całym świecie i lepiej chronione przed atakami DDoS. Myślę, że warto z niego korzystać, zwłaszcza że przy domenach utrzymywanych w nazwa.pl jest po prostu w cenie, a dla domen utrzymywanych poza nazwa.pl, których właściciel nie zdecyduje się na transfer utrzymania domeny do nas, to niewielka opłata rzędu 10 PLN netto/mc. 

Widzę, że skutecznie wdrażacie najlepsze praktyki deweloperów - niby w ofercie jest mieszkanie za 500k, ale obowiązkowo musisz jeszcze kupić dwa miejsca postojowe po 50k i komórkę za 25k 😄

Opublikowano
1 godzinę temu, itomek napisał(a):

Nie wiem więc o jakich cichych zmianach piszesz, tym bardziej że jak podkreśliłem, okres abonamentowy jest wyraźnie wymieniony w dokumencie stanowiącym podstawę rozliczenia.

Myślę, że jak napiszesz kiedy klientom wprowadziliście płatności kwartalne nagle to wszyscy będą widzieli o jakich cichych zmianach mowa. To samo zresztą spotkało klientów hostinghouse czy innych atthostów gdzie ludzie płacili stówkę rocznie a nagle mają 150 ale kwartalnie. Faktura wygląda tak samo, klientela przywykła do płatności rocznych i klienci którzy opłacali rok do roku na rok, nagle mają płatność kwartalną. Bardzo prokonsumencka i jawna postawa. :) 

Opublikowano
2 minuty temu, theqkash napisał(a):

Myślę, że jak napiszesz kiedy klientom wprowadziliście płatności kwartalne nagle to wszyscy będą widzieli o jakich cichych zmianach mowa.

Jasne - https://www.nazwa.pl/blog/bardziej-elastyczne-kontrakty-nazwa-pl-z-klientami . Tak jak wspomniałem, wszyscy klienci otrzymali wiadomości mailowe na ten temat. Nie handlowe, a informacyjne. 

Opublikowano
14 minut temu, theqkash napisał(a):

Myślę, że jak napiszesz kiedy klientom wprowadziliście płatności kwartalne nagle to wszyscy będą widzieli o jakich cichych zmianach mowa. To samo zresztą spotkało klientów hostinghouse czy innych atthostów gdzie ludzie płacili stówkę rocznie a nagle mają 150 ale kwartalnie. Faktura wygląda tak samo, klientela przywykła do płatności rocznych i klienci którzy opłacali rok do roku na rok, nagle mają płatność kwartalną. Bardzo prokonsumencka i jawna postawa. :) 

O to to, znajomy padł właśnie ofiarą takiego mechanizmu

Opublikowano
19 minut temu, itomek napisał(a):

Tak jak wspomniałem, wszyscy klienci otrzymali wiadomości mailowe na ten temat. Nie handlowe, a informacyjne. 

Nie no, jak tak to super, wszystko prawidłowo. Zupełnym przypadkiem zbiegło się to w wielu przypadkach (zwłaszcza dla starych usług) ze zmianami cen, przez co ceny kwartalne przypominały te które wczesniej były rocznymi, o czym zresztą swego czasu było głośno.

8 minut temu, bolczan napisał(a):
23 minuty temu, theqkash napisał(a):

O to to, znajomy padł właśnie ofiarą takiego mechanizmu

Wiele osób padło. Niestety jak widać tutaj, zupełnie prawidłowym i wręcz prawie proklienckim jest uznawane to, że jak wyśle się mailing to temat jest załatwiony. A poza tym przecież każdy ogląda każdą fakturę 5 razy jeśli cena jest podobna jak przez poprzednie lata i będzie sprawdzał czy czasem operator nie zmienił okresu płatności, czego klient sobie zresztą nie życzył. 

Opublikowano
Godzinę temu, theqkash napisał(a):

Zupełnym przypadkiem zbiegło się to w wielu przypadkach (zwłaszcza dla starych usług) ze zmianami cen, przez co ceny kwartalne przypominały te które wczesniej były rocznymi, o czym zresztą swego czasu było głośno.

Każdy może sięgnąć do web.archive.org. Dla przykładu w lutym 2024 koszt usługi CloudHosting Start wynosił 500 pln netto. W momencie zmiany domyślnego okresu abonamentowego dla usług wynosiła 600 pln netto. Okresy abonamentowe podane są i w mailu który przypomina o płatności, i w samej proformie. A potem powtórzone na fakturze.  

Opublikowano
Godzinę temu, meethiu napisał(a):

A co to się pojawiło ;)

Niestety "brak związania z działalnością zawodową" skutecznie odseparuje znaczną część ewentualnych wniosków które mogłyby zostać w ten sposób uproszczone.

Opublikowano
4 godziny temu, itomek napisał(a):

Obsługa domeny na serwerach DNS jest niezbędna, aby można było ją podpiąć i używać z hostingiem.

Tak, owszem. ALE

4 godziny temu, itomek napisał(a):

musisz to zrobić przed podpięciem utrzymywanej poza nazwa.pl domeny.

czyli TRZEBA kupić DNS Anycast aby móc korzystać z podstawowej usługi jaką jest DNS i hosting. 
Link zaś potwierdza:

Cytat

Dla domen utrzymywanych u zewnętrznych rejestratorów korzystanie z serwerów DNS Anycast nazwa.pl wiąże się z koniecznością wniesienia opłaty za tę usługę.

A to oznacza, że de facto wymuszacie opłaty za coś co powinno być dodatkiem, nieobowiązkowym. 

Ale cóż, wasze poletko - wasze zasady. Klienci na tym tylko tracą. 

Opublikowano
2 minuty temu, l3szcz napisał(a):

czyli TRZEBA kupić DNS Anycast aby móc korzystać z podstawowej usługi jaką jest DNS i hosting. 

Alternatywnie możesz rejestrować domeny w nazwa.pl. 🙂 

• Lubię 1
  • Haha 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.10.2025 o 12:43, itomek napisał(a):

Długość okresu, którego dotyczy dana faktura lub proforma, jest zawsze wyraźnie opisana w dokumencie. Podkreślam celowo, bo wydaje mi się, że wcześniej nie zostało to zauważone. Jakiś czas temu były zmiany związane z standardowymi okresami abonamentowymi, o czym informowaliśmy klientów mailowo, a także na blogu. Nie wiem więc o jakich cichych zmianach piszesz, tym bardziej że jak podkreśliłem, okres abonamentowy jest wyraźnie wymieniony w dokumencie stanowiącym podstawę rozliczenia.

Nikt mi niczego nie rozkazuje ani nie pisze za mnie. Wypowiadam się tu, bo znam usługi od środka i mogę wyjaśnić pewne kwestie, żeby nie zostawiać półprawd w obiegu. Każdy ma prawo do swojej opinii, zarówno krytycznej, jak i pozytywnej, ale insynuacje o udawaniu głupka czy jakichś poleceniach z góry to już trochę przesada. 

Jeśli ktoś ma konkretne zarzuty dotyczące działania usług albo obsługi, zawsze można je opisać rzeczowo, wtedy da się to omówić, a nie sprowadzać rozmowy do personalnych wycieczek...

„Nikt mi niczego nie rozkazuje ani nie pisze za mnie. Wypowiadam się tu, bo znam usługi od środka i mogę wyjaśnić pewne kwestie, żeby nie zostawiać półprawd w obiegu. Każdy ma prawo do swojej opinii, zarówno krytycznej, jak i pozytywnej, ale insynuacje o udawaniu głupka czy jakichś poleceniach z góry to już trochę przesada. ”

Dosłownie odpisałeś na to w godzinach swojej pracy, nie muszę chyba więc mówić nic więcej na temat tego, że „nikt Ci nie rozkazuje tego pisać” :D

Opublikowano

Odpowiadam w takich godzinach, w których pojawiają się komentarze, albo w takich, kiedy najłatwiej mi coś sprawdzić i upewnić się, że podaję dokładne informacje. Nie stoi za tym nic więcej. Traktuję dyskusję normalnie, jak każdą inną rozmowę na forum. Więc jeśli mogę coś wyjaśnić merytorycznie, to po prostu to robię.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy chore ceny za przedłużanie domen nie są jakoś powiązane z utrudnionym wydawaniem kodów authinfo?

image.thumb.png.ce9a98ac16d81854eb4b8e8875568f80.png

Nie wiem, ale się domyslam

*Ceny netto, a jakże :D

Opublikowano

Pewne fakty warto oddzielić od domysłów. Procedura wydawania kodów authinfo w nazwa.pl nie została zmieniona i działa od lat na tych samych, jasno opisanych zasadach. Wniosek można złożyć w standardowej formie lub elektronicznie, z użyciem podpisu kwalifikowanego. Nie ma tu żadnych dodatkowych barier.

Co do cen usług, są one publikowane i w cenniku, i w koszyku. Nie są powiązane z procedurą transferową ani z wydawaniem kodów authinfo. Sugerowanie takiej zależności nie ma podstaw w rzeczywistości. To są weryfikowalne informacje, a nie opinie.