Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Wiadomość dodana przez theqkash

Chcesz znaleźć opinie o home.pl? Jeśli szukasz hostingu w home.pl, serwerów w home.pl lub chcesz uzyskać informację o rejestracji domen w home.pl - ten temat jest idealny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@l3szcz Gwoli ścisłości, bo wiedziałem że wysłałeś priv właśnie w tym temacie :) -  przekazałem tylko klarowną informację jak wygląda ogólnie temat utrzymywania danych zgodnie z naszą ofertą. Nigdzie w korespondencji nie wskazałem konkretnego przypadku klienta.

Co do kwestii Złomnika - aktualnie analizujemy temat (bo historia zgłoszeń jest długa).

Pozdrawiam

Adam [home.pl]

Opublikowano (edytowane)

Przecież ja za prowadzenie strony hobbistycznej u was na której nie zarabiam po roku dostałem z przedłużeniem domeny rachunek na 760 zł u konkurencji 120 zł (40 zł plus 80 dych domena)..o czym my rozmawiamy ( zużycie niecałe te 1..)..

Chcieliście mi wcisnąc promocję na 560 zł mówiąc.."że domena przepadnie" a na kod czekałem miesiąc..a weźcie...

Edytowane przez Herki
Opublikowano

Cóż, billing usług firmy z domkiem w nazwie bywa dość mocno zaskakujący.

Mi np. pewnego dnia utrzymywane tam Google Workspace uraczyło komunikatem "account is suspended".

Okazało się, że minął rok i trzeba było jawnie w panelu przedłużyć wolę odnowienia.

Wszystko teoretycznie by było wyjaśnialne, ale mailowe przypomnienie o tym wyglądało o tak jak na obrazku poniżej, co było dość mylące, bo płatność cykliczna była tam uruchomiona, karta podpięta, a żadnej nieopłaconej faktury nie było :).

Zrzutekranu2026-02-11o14_04_31.thumb.png.b326aa327ba8e5b68cd299c2191fee6b.png

Opublikowano
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, home_pl napisał(a):

Wy dalej nie kumacie..

Prowadzę sobie hobbistyczną stronę na której nie mam tysięcy wejść ale ludzie z całego świata (maks 1000-2000) widzą jak remontuje stare auto..

Nawet tam najtańszego pakietu hostingu nie zużyłem a wy mi po roku z domeną robicie rachunek - 760 zł

Konkurencja mi w 2 dni ogarnęła temat za 120 zł..

Bez pytań o resztę działań pozbywacie się mikro i próbujecie robić ich w ciula ( o domenę to walczyłem jak debil na poczcie z 3 awizami)..

Nigdy więcej..

Prosty blog i strona (ja połowy tam nie ogarniam z punktu admina)..

różnica 500% taniej...

Edytowane przez Herki
Opublikowano (edytowane)

No i? Chcesz taniej to miej taniej. Raz idę na pizzę za 30 dychy, raz zapłacę 50. Jeden mechanik weźmie za coś 300, inny 1300 zł. 
Uwielbiam to pisanie o prostych stronach. Potem się okazuje, że plugin jest z 2012 roku co ma dziury i boty zajeżdżają nawet VPS'a. Nie ma jednej miary na wszystko, wybieraj takie usługi jakie Ci odpowiadają lub/i chcesz za nie płacić. Sam mam hosting w home.pl od 2006 roku. Mogę mieć taniej, ale nie chcę tykać czegoś, co mi działa bez żadnych problemów od 5 lat. 

Edytowane przez jvr
Opublikowano

@Herki Jeśli dyskusja ma sprowadzać się do ceny to oczywiście nie możemy ci odpowiedzieć inaczej jak "oczywiście że taniej się da". Jak ktoś kupuje telefon za 10 tysięcy złotych, to znajdzie się osoba która powie "Ja kupiłem za 4 tysiące i pasuje". A ten co znalazł za 4 tysiące dostanie odpowiedź od innego, że "4 tysiące to dużo, ja kupiłem za 500 zł i mi wystarczy". Możemy tak schodzić niżej i niżej. Napiszę Ci więcej - jak dobrze poszukasz w sieci to znajdziesz opcję postawienia strony i domeny za darmo, z całą gamą konsekwencji płynących z tej decyzji. Da się, więc mógłbyś w teorii nawet te 120 zł zaoszczędzić. 

Tylko, że nie w tym rzecz. Naszymi klientami w zdecydowanej większości są firmy, a firmy płacą nie tylko za same usługi, ale też za to co się dookoła nich dzieje - wsparcie 24/7, czy to na infolinii, mailu, czacie czy Messengerze, całodobowy monitoring administracyjny, dostęp do backupu, szerokie portfolio usług wraz z doradcami, bezpieczeństwo potwierdzone międzynarodowym certyfikatem itd.  Cena jest fajnym parametrem zakupowym (skłamałbym pisząc, że nie biorę jej pod uwagę nawet prywatnie), ale jest brutalnie weryfikowana przy pierwszym, większym kryzysie który każda firma świadcząca usługi hostingu, stron, czy domen musi wziąć pod uwagę. Były w polskiej historii rynku hostingowego przypadki, gdzie ludzie płacili grosze firmie  za hostowanie stron, a potem okazało się ze ta firma szukała po mieście administratora który mógłby przywrócić usunięte przypadkiem dane (spoiler: nie udało się). 

Jeśli więc znalazłeś to co chciałeś taniej i jesteś zadowolony, to my też się cieszymy :) 

Pozdrawiam

Adam [home.pl]

• Lubię 3
Opublikowano
3 godziny temu, home_pl napisał(a):

@Herki Jeśli dyskusja ma sprowadzać się do ceny to oczywiście nie możemy ci odpowiedzieć inaczej jak "oczywiście że taniej się da". Jak ktoś kupuje telefon za 10 tysięcy złotych, to znajdzie się osoba która powie "Ja kupiłem za 4 tysiące i pasuje". A ten co znalazł za 4 tysiące dostanie odpowiedź od innego, że "4 tysiące to dużo, ja kupiłem za 500 zł i mi wystarczy". Możemy tak schodzić niżej i niżej. Napiszę Ci więcej - jak dobrze poszukasz w sieci to znajdziesz opcję postawienia strony i domeny za darmo, z całą gamą konsekwencji płynących z tej decyzji. Da się, więc mógłbyś w teorii nawet te 120 zł zaoszczędzić. 

Tylko, że nie w tym rzecz. Naszymi klientami w zdecydowanej większości są firmy, a firmy płacą nie tylko za same usługi, ale też za to co się dookoła nich dzieje - wsparcie 24/7, czy to na infolinii, mailu, czacie czy Messengerze, całodobowy monitoring administracyjny, dostęp do backupu, szerokie portfolio usług wraz z doradcami, bezpieczeństwo potwierdzone międzynarodowym certyfikatem itd.  Cena jest fajnym parametrem zakupowym (skłamałbym pisząc, że nie biorę jej pod uwagę nawet prywatnie), ale jest brutalnie weryfikowana przy pierwszym, większym kryzysie który każda firma świadcząca usługi hostingu, stron, czy domen musi wziąć pod uwagę. Były w polskiej historii rynku hostingowego przypadki, gdzie ludzie płacili grosze firmie  za hostowanie stron, a potem okazało się ze ta firma szukała po mieście administratora który mógłby przywrócić usunięte przypadkiem dane (spoiler: nie udało się). 

Jeśli więc znalazłeś to co chciałeś taniej i jesteś zadowolony, to my też się cieszymy :) 

Pozdrawiam

Adam [home.pl]

[OFFTOP] 
"potem okazało się ze ta firma szukała po mieście administratora który mógłby przywrócić usunięte przypadkiem dane (spoiler: nie udało się)." - Chodzi o adweb (tudzież hosting 2be.pl)?

• Lubię 1
Opublikowano

@l3szcz Tak, to było 2be (Adweb). I co (nie)ciekawe, my wtedy dostaliśmy mocno rykoszetem w biurze obsługi klienta, bo wielu użytkowników miało domenę skierowaną na ich DNS (a nawet nie mieli o tym pojęcia bo robił to informatyk po znajomości). 

• Smutny 2
Opublikowano (edytowane)

Fajnie po prostu gdybyście mieli opcję w stylu "niekomercyjne i nie sprzedażowe strony" do 200 zł na rok (gdzie ja zużywam tam niecały mega od 4 lat)..

Ja wiem, że komercyjnie u was pewnie luks..obsługa itd (za co szanuje) :) ale po prostu mi się to nie opłaca..

Ale szanuje bo w 3 godziny mi migracje kiedyś ogareliście..

Niech wam się wiedzie, nie mówię jako GOŚĆ co sprzedaje...a koleś co prowadzi dziennik remontu aut :) na chwile obecną mam reklamy z Google pierwsze w tamtym roku to wyszedłem na zero :D ta strona pod żadne sprzedaże czy systemy linków.. ;)

Pewnie gdybym miał biznes grałbym z wami, ale też zrozumcie..;) 

Pozdro i bez nerwów stwierdzam fakty, niech każdy zarabia..Niech wam się wiedzie :)

a z Adweb to nawet ja aferę pamiętam ;) 

Edytowane przez Herki
  • Lubię 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem czy wątek z opiniami jest dobrym miejscem na tego typu spostrzeżenia.

Od pewnego czasu obserwuje wysyp scamu wrzucanego głównie po grupach fb, podszywanie się pod portale informacyjne.

Świeża domena .pl przykład z teraz created:                        2026.03.12 12:19:04 zarejestrowana oczywiście w home, hosting tak samo.

Taki syf występuje od co najmniej grudnia. Do prawdy ciężko uwierzyć, że tak duża firma nie potrafi sobie z tym poradzić. Domeny cert blokuje, więc muszą mieć informacje o nich.

Opublikowano

Przyczyna tego procederu leży IMO w sprzedaży domen znacznie poniżej cen zakupu za 1 rok. Swoją drogą NASK mógłby wprowadzić regulaminowy zakaz tego typu działań dla partnerów.

Opublikowano
18 minut temu, Tom X napisał(a):

Przyczyna tego procederu leży IMO w sprzedaży domen znacznie poniżej cen zakupu za 1 rok. Swoją drogą NASK mógłby wprowadzić regulaminowy zakaz tego typu działań dla partnerów.

Ciekaw jestem dlaczego zakładasz, że dla oszusta będzie różnicą czy zapłaci 2.99 czy 9.99 zł?

Opublikowano

Aktualna cena dla partnera to 14,90 PLN. Gdyby dodatkowo NASK zrezygnował ze swoich promocji, byłoby to 50,- PLN (.pl) Przy 10 domenach to już są jakieś koszty przy ryzyku blokady.

Opublikowano (edytowane)

Bez żartów, że przy 10 domenach te 120 zł oszustowi zrobi jakąkolwiek różnicę. 50 zł za rejestrację? Czemu nie 500? Wg AI ten problem dotyczy 1-3% domen, więc dlatego karać pozostałych 97%? Pomijam już zupełnie kwestie regulowania cen (max/min) rodem z komuny.

Rozwiązaniem byłaby raczej weryfikacja danych, bo przecież te najpewniej w takich przypadkach są fejkowe, no ale pytanie czy chcemy tego, żeby coraz więcej dziedzin życia była w ten sposób kontrolowana. Numery na kartę też niby są na pesel, a czy dzięki temu mamy mniej przestępstw? Wątpię.

Edit. AI powiedziało też że "~5–30% nowych rejestracji", więc może i problem jest głębszy. Możliwe natomiast, że NIS2 też jakoś rozwiąże ten problem.

Edytowane przez Kapitan_Bomba
Opublikowano

@Kapitan_Bomba 50,- PLN to koszt odnowienia .pl dla partnera. Dla end-usera odnawiającego domenę nic by się nie zmieniło. Drożej zapłaciliby rejestrujący za 1 rok. Zwróć uwagę, że dla .com, .net, .eu przy pierwszej rejestracji nie ma takich promocji jak przy .pl. Dla oszusta, czy spamera, różnica w zakupie 5,- PLN a 50,- PLN na domenie przy 10 domenach to jest 450,- PLN. Weryfikacja domen rejestrowanych na osobę fizyczną nieprowadzącą DG wymagałaby albo przesyłania skanów/zdjęć dowodów osobistych (łatwych do podrobienia, trudnych do zweryfikowania przez operatora), albo jakiejś weryfikacji np. profilem zaufanym.