Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nieuczciwe praktyki – automatyczne przedłużanie bez zgody!

Kupiłem serwer wirtualny bez umowy terminowej, płacąc z góry za jeden miesiąc. Po upływie tego okresu, pomimo braku zobowiązań, firma samodzielnie przedłużyła usługę i wystawiła kolejne faktury, których nie miałem zamiaru opłacać, bo serwer nie był mi już potrzebny.

Napisałem do supportu (zgłoszenie CS10720634), ale odpowiedź była jednoznaczna – muszę zapłacić za serwer, którego nie przedłużałem. Nie mam nawet możliwości rezygnacji z usługi w panelu klienta, dopóki nie ureguluję faktur, które firma wystawiła bez mojej zgody.

To jawnie nieuczciwa praktyka! Unikajcie tej firmy, jeśli nie chcecie płacić za coś, czego nie zamawialiście!

Opublikowano
1 minutę temu, krzysztof napisał(a):

Nieuczciwe praktyki – automatyczne przedłużanie bez zgody!

Kupiłem serwer wirtualny bez umowy terminowej, płacąc z góry za jeden miesiąc. Po upływie tego okresu, pomimo braku zobowiązań, firma samodzielnie przedłużyła usługę i wystawiła kolejne faktury, których nie miałem zamiaru opłacać, bo serwer nie był mi już potrzebny.

Napisałem do supportu (zgłoszenie CS10720634), ale odpowiedź była jednoznaczna – muszę zapłacić za serwer, którego nie przedłużałem. Nie mam nawet możliwości rezygnacji z usługi w panelu klienta, dopóki nie ureguluję faktur, które firma wystawiła bez mojej zgody.

To jawnie nieuczciwa praktyka! Unikajcie tej firmy, jeśli nie chcecie płacić za coś, czego nie zamawialiście!

Wyłącz automatyczne odnawianie które jest aktywne gdy dodasz metodę płatności.

Opublikowano

Albo zrezygnuj z oferty, swoją drogą warto przeglądać ofertę OVH bo ustrzeliłem za 55 zł miesięcznie serwer dedykowany  Intel Xeon e5 1620, 32GB RAM i dysk 2x4TB. 

Opublikowano

Radził bym też zapłacić, błąd jest po obu stronach - ty nie wyłączyłeś automatycznego odnawiania a oni nie są w stanie zweryfikować czy używałeś tej usługi, nawet jak nie to ich o tym nie poinformowałeś (automatyczne odnowienie), myślę, że nie jest to jakiś majątek a szkoda żeby ovh zablokowało Ci konto a w najgorszym przypadku oflagowało jako fraud w ich systemie.

Opublikowano

Tyle lat korzystam z serwerów od OVH i nigdy nie miałem takich problemów. Z tymże, ja mam wyłączone te wszystkie automatyczne odnawiania i po prostu gdy nadchodzi czas, to samodzielnie opłacam moje VPS-y i dedyki. Zawsze biorę bezterminowe umowy. Parę razy zdarzyło się, że nie zaznaczyłem rezygnacji z serwera i po jakimś czasie od nieopłacenia faktury, serwer i faktura znikały z mojego konta.

Opublikowano

Trzeba po prostu czytać maile z powiadomieniami.

Tam jest jasno zaznaczone, czy usługi wygasają czy odnowią się z automatu.

Inna sprawa, że nie zawsze panel poprawnie zapisuje stan, czy to autoodnowienia czy umowy terminowej, (czasami bywa, że zmiana kończy się błąd-nieznany-błąd) no i wtedy bywa faktycznie zabawnie :)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Pytanie co oni tam pakują za cpu? 
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat procesora. To trochę słabe bo hetzner informuje co i jak 🙂 

Oferta była by ciekawa gdyby była możliwość zamiany vcpu na realne rdzenie. OVH chyba w ogóle nie oferuje vps z dedykowanymi rdzeniami. 

Opublikowano
8 godzin temu, l3szcz napisał(a):

@Primo no nieźle, mocno gonią teraz parametrami i ceną konkurencję. 

Tylko jak to się ma do jakości? To że jest dużo, szybko i tanio to jeszcze nie jest wszystko. Pytanie czy nie wygodniej i bezpieczniej wybrać coś z rodzimego rynku za większe pieniądze ale z gwarancją nie wiem, lepszego sprzętu, szybkiego i kompetentnego supportu, że będzie to działać dobrze a jak padnie to nie trzeba będzie czekać tygodniami i tracić słynnych "miljardów rubli". 

Przy obecnych cenach wszystkiego i tego gdzie się znajdujemy może się okazać że konkurencja nie będzie w stanie wyjść z propozycją porównywalną. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Juvenito napisał(a):

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat procesora. To trochę słabe bo hetzner informuje co i jak 🙂 

Oferta była by ciekawa gdyby była możliwość zamiany vcpu na realne rdzenie. OVH chyba w ogóle nie oferuje vps z dedykowanymi rdzeniami. 

Nie ma informacji, cpuinfo wskazuje na Intel Core Processor (Haswell, no TSX), przypuszczam, że są to xeon scalable v2/v3 wątpię aby to było v4. Nawet przy tej skali biznesu ceny są bardzo skrajne tym bardziej, że koszta od lat wzrosły znacznie a nie spadły tym bardziej, że przebili contabo który stosuje skrajny overselling.

Geekbenche punktują się na:

Single Core     | 1172
Multi Core      | 3520
Full Test       | https://browser.geekbench.com/v6/cpu/13227057

Single Core     | 1145                          
Multi Core      | 5846                          
Full Test       | https://browser.geekbench.com/v6/cpu/13217474

Warto pamiętać, że te wyniki spadną jak węzły zaczną się zapełniać klientami.

• Lubię 5
Opublikowano
W dniu 13.08.2025 o 20:34, Juvenito napisał(a):

Plan VPS-6, DC Kanada, GB6:

https://browser.geekbench.com/v6/cpu/13234311

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pawel_15 napisał(a):

Aż takie wzięcie to ma?

Ludzie decydują się kupić bo cena jest bardzo dobra za pewne chcą potestować 

Edytowane przez Gryzli
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pawel_15 napisał(a):

Chwilowo wszystkie plany VPS mają niedostępną opcję wyboru DC (Europa, Azja, Ameryka) przez co nie da się kupić żadnego. Aż takie wzięcie to ma?

Może ktoś z OVH czyta to forum 😉

image.png.1517d971d40307e637108717d99cc540.png

Edytowane przez Tom X
Opublikowano
W dniu 13.08.2025 o 22:30, Matix8981 napisał(a):

Nie ma informacji, cpuinfo wskazuje na Intel Core Processor (Haswell, no TSX), przypuszczam, że są to xeon scalable v2/v3 wątpię aby to było v4. Nawet przy tej skali biznesu ceny są bardzo skrajne tym bardziej, że koszta od lat wzrosły znacznie a nie spadły tym bardziej, że przebili contabo który stosuje skrajny overselling.

Geekbenche punktują się na:

Single Core     | 1172
Multi Core      | 3520
Full Test       | https://browser.geekbench.com/v6/cpu/13227057

Single Core     | 1145                          
Multi Core      | 5846                          
Full Test       | https://browser.geekbench.com/v6/cpu/13217474

Warto pamiętać, że te wyniki spadną jak węzły zaczną się zapełniać klientami.

https://browser.geekbench.com/v6/cpu/13418344

Otóż już nie, ciekawe czy poleci jeszcze niżej

Opublikowano

Czasami są dostępne, dzisiaj było minimum 5 sztuk w Warszawie. Tak więc trzeba obserwować, ale czy jest warto? W hetzner od ręki trochę drożej ale i wydajniej. 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Cytat

Dzień dobry,

chcemy poinformować, że od Środa, 1 kwietnia 20261 zaktualizujemy ceny wybranych serwerów OVHcloud VPS oraz dodatkowych adresów IP. Nowe ceny będą stosowane do subskrypcji odnawianych Środa, 1 kwietnia 20261 r. lub później.

Aktualizacja cen obejmie:

• Gamę VPS 2026 (VPS-1 do VPS-6) oraz VPS w Local Zones
  • Adresy Additional IPv4.

Aktualizacja cen nie obejmuje serwerów Kimsufi i So You Start. Zmianie nie ulegną też wydajność usług, dostępność i poziomy wsparcia.

Produkt Nowa cena (netto /m-c) Nowa cena (brutto/m-c)
vps-df******.vps.ovh.net 27,65 zł 34,01 zł
Additional IPv4 /32 8,49 zł 10,44 zł

Dlaczego wprowadzamy zmiany? W ostatnich miesiącach koszty podstawowych komponentów sprzętowych wzrosły (w szczególności pamięci RAM i NAND). Wynika to m.in. z rosnącego zapotrzebowania na moc obliczeniową i rozwiązania AI, większej liczby obciążeń intensywnie przetwarzających dane oraz globalnych niedoborów podzespołów. Dokładamy wszelkich starań, aby chronić Klientów przed efektami tych zjawisk. Aktualizacja cen wybranych serwerów pozwoli nam utrzymać długoterminową stabilność i niezawodność infrastruktury.

Równlogle stale inwestujemy w rozwój własnej infrastruktury, dywersyfikujemy łańcuch dostaw i planujemy moce produkcyjne w dłuższej perspektywie. Dynamiczny rozwój AI oraz coraz intensywniejsze wykorzystanie GPU do przetwarzania obciążeń zmieniają sposób budowania i skalowania platform chmurowych. OVHcloud aktywnie dostosowuje infrastrukturę, aby dotrzymać kroku tym nowym wyzwaniom.

Naszym priorytetem jest przewidywalność, transparentność działania i długoterminowa stabilność. Wspieramy naszych Klientów we wdrażaniu innowacji, skalowaniu i utrzymaniu pełnej kontroli nad danymi w zaufanym środowisku.

Dziękujemy za zaufanie i pozostajemy do dyspozycji. Zespół OVHcloud

1. Aktualizacja cen dotyczy wszystkich Klientów, w tym osób fizycznych. Zgodnie z Ogólnymi warunkami świadczenia usługi Klient ma prawo do rezygnacji z usług, bez ponoszenia żadnych opłat, w terminie 30 (trzydziestu) dni od daty otrzymania tej informacji. W przypadku osób fizycznych okres ten jest wydłużony do 4 (czterech) miesięcy. Jeśli zawarłeś umowę terminową, to masz prawo ją rozwiązać na koniec okresu jej obowiązywania.

To ładnie polecieli 😅