Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się, że większość i tak po wprowadzeniu oferty zakupiła na rok z góry. Teraz po 6 miesiącach od wprowadzenia podwyżka o 40% to nie jest mało. 

Opublikowano
8 godzin temu, Gryzli napisał(a):

Ale chyba stari klienci mają stare ceny? 

Nie, możesz jedynie odnowić na rok i w moim przypadku tak będzie. Nałapali klientów i teraz ceny do góry.

Opublikowano

nie tylko  ovh  zaczyna żerowac na istniejących juz    maszynach gdzie defakto nic sie nie zmienia nie  rosna koszty info z hetzner   tak  w przyblizeniu 20-25 %

"

Niniejszym informujemy o niefortunnej, ale koniecznej zmianie cen, którą jesteśmy zmuszeni wprowadzić.

W ostatnim czasie nastąpiły drastyczne podwyżki cen w różnych obszarach branży IT. Dlatego niestety musimy również podnieść ceny naszych produktów.

Koszty eksploatacji naszej infrastruktury i zakupu nowego sprzętu drastycznie wzrosły. W związku z tym nasza korekta cen wpłynie zarówno na Państwa obecne produkty, jak i nowe zamówienia.

Przyczynami wzrostu kosztów są między innymi gwałtowny wzrost popytu na moc obliczeniową związaną ze sztuczną inteligencją oraz usługi w chmurze. Ponadto, ceny surowców i koszty produkcji ponoszone przez producentów również wzrosły. Szczególnie znacząco wzrosły ceny pamięci RAM i dysków SSD. Na przykład, od września 2025 roku koszt pamięci DRAM wzrósł nawet o 500%. Według analityków rynku, takich jak TrendForce, ten trend cenowy utrzyma się przez cały rok.

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby zoptymalizować nasze koszty i jak najdłużej powstrzymać wzrost cen. Nie jesteśmy jednak w stanie zrekompensować obciążenia, jakie to spowodowało w naszej działalności. Chcemy nadal dostarczać produkty wysokiej jakości, które spełniają zarówno nasze standardy, jak i Państwa oczekiwania, dlatego musimy podjąć ten krok.

Zmiany cen zaczną obowiązywać 1 kwietnia 2026 r. zarówno dla nowych zamówień, jak i dla produktów już dostępnych. W przypadku zamówień złożonych przed 1 kwietnia 2026 r., ale dostarczonych po 1 kwietnia 2026 r., obowiązywać będą ceny skorygowane.

Opublikowano

1) To wątek o opiniach OVH, nie Hetzner.
2) JDM jak rozumiem gwarantuje na lata, że nie podniesie cen na stałych/starych klientów?

• Lubię 2
Opublikowano

Bardzo mało jest firm, które gwarantują nie podnoszenie cen dla obecnych klientów przez jakiś tam czas. Mi wiadomo tak naprawdę o jednej takiej firmie.

Wiele firm robi natomiast zmiany cen z natychmiastową skutecznością, informując klientów że od teraz cena jest taka i cześć. 😉

OVH musiało podnieść ceny lub zmienić w jakiś sposób warunki, podobnie jak większość firm na rynku. Sytuacja na rynku sprzętu jest jaka jest. Mówienie że to jest "żerowanie" to chyba jednak trochę nadużycie 😉

• Lubię 3
Opublikowano

Usługi abonamentowe nie wygasają w jednym, określonym dniu w roku, więc publikując cenniki nie da się wprowadzić natychmiastowej skuteczności dla wszystkich klientów (statystycznie dla ok. 8% klientów/1 miesiąc), jak z kolei jest to możliwe w przypadku sprzedaży towarów (np. podzespoły do serwerów). 

Opublikowano

Przez natychmiastową skuteczność rozumiem, że firma dziś wprowadza zmianę obowiązującą od dziś. 

W przypadku OVH o którym jest temat jesteś poinformowany ponad miesiąc wcześniej i możesz sobie odnowić po starej cenie albo podjąć jakąś decyzję co robić. 

Opublikowano

Nie wiem jak z VPSami, bo nie mam, ale generalnie się da odnowić usługi chyba w dowolnym momencie. Ktoś wyżej też zresztą to potwierdził. 

Opublikowano
6 godzin temu, Tom X napisał(a):

@theqkash W OVH da się odnowić usługę VPS w dowolnym momencie tak, jak można sobie odnowić domenę .pl w dowolnym momencie (unikając zapowiadanej podwyżki)?

Możesz odnowić ręcznie, ale tylko na rok. Tylko, że nie następuje odnowienie od okresu w którym Ci się usługa kończy a od daty odnowienia.

masz 180 dni ważnego vps to przy przedłużeniu dziś odejmą Ci 180 dni od przedłużenia nowego by mieć realnie  tylko rok ważności a nie rok i 180 dni. 

vps ważny do 1.09.2026 

vps przedłużam 28 marca 2026 

ovh odejmuje dni ze starego okresu przy rozliczeniu i mój vps będzie ważny do 28 marca 2027 roku. 

Oleś wspominał na Twitterze że ma zostać wprowadzony 24 miesięczny termin przedłużenia specjalnie na podwyżki. Ale czy to dotyczy wszystkich a nie tylko rynku francuskiego tego nie wiem. 

• Lubię 1
Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienia. W Regulaminie VPS znajduje się poniższy zapis:

"Umowa jest zawierana na okres od 3 do 36 miesięcy, bieg okresu trwania umowy rozpoczyna się od momentu
otrzymania przez Klienta kodów dostępu do jego konta.
Umowa ta jest możliwa do odnowienia na okres identyczny z tym, ustalonym w czasie jej zawierania, zgodnie
z cenami i warunkami OVH obowiązującymi w dniu jej odnawiania."

Opublikowano (edytowane)

image.png.f6d3fa199550790a7486524226e3819a.png

image.png?ex=69a0bfbf&is=699f6e3f&hm=9fe

Nie dostałem emaila o kimsufi czyli kimsufi/eco pewnie zostają. nawet jest to napisane w wiadomości, zastanawiałem się nad Rise ale pewnie za "nowe" sserwery

Edytowane przez daffx
Opublikowano

Tak kimsufi i soyoustart ma zostać na tym samym poziomie.  Dziwi mnie trochę samo OVH, że nie udostępniają oficjalnie cennika tylko wprowadzane jest to wszystko po cichaczu. Ten kto ma jakieś usługi ten wie, że podwyżka będzie. A ten kto nie ma ten będzie płakał po roku 😉 

Hetzner chociaż poinformował oficjalnie o wszystkich podwyżkach 

https://docs.hetzner.com/general/infrastructure-and-availability/price-adjustment/

Opublikowano
8 godzin temu, Juvenito napisał(a):

Tak kimsufi i soyoustart ma zostać na tym samym poziomie.  Dziwi mnie trochę samo OVH, że nie udostępniają oficjalnie cennika tylko wprowadzane jest to wszystko po cichaczu. Ten kto ma jakieś usługi ten wie, że podwyżka będzie. A ten kto nie ma ten będzie płakał po roku 😉 

Hetzner chociaż poinformował oficjalnie o wszystkich podwyżkach 

https://docs.hetzner.com/general/infrastructure-and-availability/price-adjustment/

propnuje   zeby watki o zminach przniesc do