Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, jvr napisał(a):

Przesadzasz w drugą stronę. Zablokowanie ruchu na stronie bez żadnego info i udawanie greka to chyba nie mała rzecz...

Z tym "udawaniem greka" to nie jestem pewien czy aby na pewno tak jest. Dla mnie tłumaczenie hostido jest w miarę spójne i zrozumiałe. Wiadomo, że nie jest raczej szczególnie w ich interesie informowanie publiczne co zrobili aby zapobiec rozlewowi ddosów spowodowanych przez takie a nie inne witryny klientów, pewnie nie bez powodu wyłącznie warunkowo trzymali klienta mimo że nie spełniał już regulaminowych przesłanek 🙂

A tego co zostało przesłane w komunikatach do OPa czy innych klientów nie znamy, a może tam znajduje się taka informacja. 

Wiadomo, najlepiej żeby każdy operator dysponował takimi rozwiązaniami antyddosowymi, które by były zawsze niezawodne i zawsze "bezinwazyjne", ale nie żyjemy w idealnym świecie. W idealnym świecie zresztą dzieciarnia by także nie zajmowała się ddosowaniem swoich konkurentów albo wrogów. 😉

Ale tak czy inaczej wydaje mi się przesadzonym bombardowanie hostido które już się wypowiedziało raczej jednoznacznie, a szczególnie bombardowanie innych którzy tu przychodzą, bo coś nie ma prawa im się nie podobać.

• Lubię 2
Opublikowano
1 minutę temu, theqkash napisał(a):

Z tym "udawaniem greka" to nie jestem pewien czy aby na pewno tak jest. Dla mnie tłumaczenie hostido jest w miarę spójne i zrozumiałe. Wiadomo, że nie jest raczej szczególnie w ich interesie informowanie publiczne co zrobili aby zapobiec rozlewowi ddosów spowodowanych przez takie a nie inne witryny klientów, pewnie nie bez powodu wyłącznie warunkowo trzymali klienta mimo że nie spełniał już regulaminowych przesłanek 🙂

A tego co zostało przesłane w komunikatach do OPa czy innych klientów nie znamy, a może tam znajduje się taka informacja. 

Wiadomo, najlepiej żeby każdy operator dysponował takimi rozwiązaniami antyddosowymi, które by były zawsze niezawodne i zawsze "bezinwazyjne", ale nie żyjemy w idealnym świecie. W idealnym świecie zresztą dzieciarnia by także nie zajmowała się ddosowaniem swoich konkurentów albo wrogów. 😉

Ale tak czy inaczej wydaje mi się przesadzonym bombardowanie hostido które już się wypowiedziało raczej jednoznacznie, a szczególnie bombardowanie innych którzy tu przychodzą, bo coś nie ma prawa im się nie podobać.

W którym momencie wypowiedzieli się na temat wyłączenia całego adresu ip?

Napisali albo ktoś napisał tylko `było to konieczne` czy z pewnością było konieczne wyłączenie wszystkich usług innych klientów na danym adresie ip kiedy wystarczyło tylko 1?

W jakim celu zostały one wyłączone i czy klienci zostali o tym poinformowani?

Czy zostali przeproszeni i czy hosting poczuwa się do odpowiedzialności za zaistniałą sytuację i błędu z ich strony?

Nie chodzi o błąd trzymania takiego klienta jak ja tylko spowodowania dziwną decyzją niedostępności innych usług innych klientów.

Opublikowano
Teraz, daffx napisał(a):

Czy zostali przeproszeni i czy hosting poczuwa się do odpowiedzialności za zaistniałą sytuację i błędu z ich strony?

A że tak spytam - ile ta niedostępność trwała i w jakich godzinach miała miejsce? 

Opublikowano
Teraz, theqkash napisał(a):

A że tak spytam - ile ta niedostępność trwała i w jakich godzinach miała miejsce? 

19.03.2025 - jest nawet w tym temacie, godzina wieczorna ~17-19 (dokładnie nie wiem kiedy się zaczęło) ale z pewnością nie było to kilka minut.

Godzina taka, że ruch na stronach innych klientów mógł wzrastać a tu nagle zostali odcięci.

Odpowiedź od hostido dostałem o godzinie `20:01:48` więc uznajmy to za czas naprawienia usług, w najlepszym przypadku wychodzi godzina, w najgorszym kilka.

Nie do końca można uznać tą wiadomość za rozwiązany problem, ale dla lepszej sytuacji hostido tak uznajmy

image.thumb.png.27b3934008fa9e5674ef916a9512da4b.png

Widać w niej `kiedy... wszystko wróci do normy`

Opublikowano

Czyli nie masz monitoringu z którego by wynikało ile faktycznie to trwało, czy było w ciągu, czy przez cały czas była niedostępność, nie wiesz czy i w jaki sposób klienci zostali powiadomieni (może nie zostali).

Możliwe, że komunikacja Twoja z hostido z różnych powodów wygląda inaczej niż innych klientów z hostido, co sądząc po całokształcie Twojej twórczości tutaj wcale by mnie nie zaskoczyło. Może tamci klienci zostali "przeproszeni"? 

I nie, nie zależy mi na "lepszej sytuacji hostido", ja tylko odnoszę się do kąsania wszystkich które dobrze widać w tym temacie. 😉

Opublikowano

Nigdy nie sądziłem, iż jako obiektywny klient za pochwalenie usługi dojdzie do takiej sytuacji :)

PS jedną stronę jak coś mam też u konkurencji innej :) Po co ludzie tyle złości 

Opublikowano
20 minut temu, theqkash napisał(a):

Czyli nie masz monitoringu z którego by wynikało ile faktycznie to trwało, czy było w ciągu, czy przez cały czas była niedostępność, nie wiesz czy i w jaki sposób klienci zostali powiadomieni (może nie zostali).

Możliwe, że komunikacja Twoja z hostido z różnych powodów wygląda inaczej niż innych klientów z hostido, co sądząc po całokształcie Twojej twórczości tutaj wcale by mnie nie zaskoczyło. Może tamci klienci zostali "przeproszeni"? 

I nie, nie zależy mi na "lepszej sytuacji hostido", ja tylko odnoszę się do kąsania wszystkich które dobrze widać w tym temacie. 😉

Jednak byłem takim samym klientem hostido tej samej usługi i ja nie zostałem poinformowany o wyłączeniu usług na tym adresie ip.

Rozumiem, że z twojego punktu widzenia lepiej jest zrobić 1:1 i nie było tematu, ale tutaj nie chodzi już o mnie bo nie walczę o to czy zostałem wywalony za bycie ofiarą ataków ddos, ale o brak informacji dla każdego klienta danego adresu ip.

Sytuacja trwała minimum godzinę - brak informacji, inne firmy potrafią informować o przerwie 3 minutowej a myślę, że może to być jakaś kwestia warta uwagi gdy ktoś będzie kierował się uptime - firma może w każdej chwili zablokować ci usługę nie z twojej winy bo tak

Opublikowano
51 minut temu, daffx napisał(a):

Jednak byłem takim samym klientem hostido tej samej usługi i ja nie zostałem poinformowany o wyłączeniu usług na tym adresie ip.

Rozumiem, że z twojego punktu widzenia lepiej jest zrobić 1:1 i nie było tematu, ale tutaj nie chodzi już o mnie bo nie walczę o to czy zostałem wywalony za bycie ofiarą ataków ddos, ale o brak informacji dla każdego klienta danego adresu ip.

Sytuacja trwała minimum godzinę - brak informacji, inne firmy potrafią informować o przerwie 3 minutowej a myślę, że może to być jakaś kwestia warta uwagi gdy ktoś będzie kierował się uptime - firma może w każdej chwili zablokować ci usługę nie z twojej winy bo tak

Byłeś, już nie jesteś, to pozwól klientom zadowolonym pochwalić daną usługę koniec tematu 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Herki napisał(a):

Byłeś, już nie jesteś, to pozwól klientom zadowolonym pochwalić daną usługę koniec tematu 

Do wygaśnięcia usługi dalej jestem klientem hostido, po wygaśnięciu usługi będę byłym klientem hostido. Żadne z tego nie zwalnia mnie od możliwości i chęci uzyskania odpowiedzi na działania które mogły zaszkodzić mi czy innym.

Edytowane przez daffx
Opublikowano

Całe te perypetie wyglądają mniej więcej tak: Biznesmen Iksiński zdecydował się na otworzeniu w galerii handlowej kantoru. W tym celu wynajął sobie wyspę, rozłożył w plastikowych kasetkach na widoku poszczególne obce waluty.  I był wielce zdziwiony, że ochrona obiektu (no, centra handlowe mają taką podstawową) nie będzie narażać swojego życia na łapanie uzbrojonego gangstera, który połasił się na załadowanie tych umieszczonych na widoku kasetek do swojego plecaka. Dziwił się także i protestował, że ochrona przetrzepała chodzącego po korytarzu dość podejrzanego gościa, bo przecież to skandal i odstraszanie klientów. Oraz za skandaliczne uważał, że alejka z jego wyspą i kilkoma sklepami została tymczasowo odcięta, żeby inni klienci galerii na tyle ile to możliwe nie odczuli skutków działań po ataku.

Gdzie dla mnie, prowadząc "biznes" z ryzykownego sektora (czy to kantor/jubiler/lombard/etc. czy to serwis związany "z grami") to wykupuje się stosowne zabezpieczenia w stosownej cenie, aby z jednej strony nie cierpieć samemu, z drugiej - innych postronnych na cierpienie nie narażać. 

Jeśli ktoś tak nie robi, tylko z premedytacją stosuje rozwiązania współdzielone przez które z samej definicji inni współużytkownicy będą cierpieć i jeszcze ma pretensje o pewne niedogodności związane ze wspólną ochroną, to jest po prostu wyrachowanym szkodnikiem sączącym krokodyle łzy pod płaszczykiem rzekomej "ofiary".

---

4 godziny temu, daffx napisał(a):

Żadne z tego nie zwalnia mnie od możliwości i chęci uzyskania odpowiedzi na działania które mogły zaszkodzić mi czy innym.

Myślę, że naskakiwanie na innych chcących swoim odbiorem usług i oskarżanie ich o to czy tamto, niezbyt przybliży do uzyskania takiej odpowiedzi. Ale ma jedną w sumie zaletę, każdy o zdrowych zmysłach oglądając kilka twoich postów wyrobi sobie zdanie i nie będzie tych twoich (niekiedy w sumie ciekawych) spostrzeżeń traktować jakkolwiek serio :)

• Lubię 3
  • Super! 2
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, kafi napisał(a):

Całe te perypetie wyglądają mniej więcej tak: Biznesmen Iksiński zdecydował się na otworzeniu w galerii handlowej kantoru. W tym celu wynajął sobie wyspę, rozłożył w plastikowych kasetkach na widoku poszczególne obce waluty.  I był wielce zdziwiony, że ochrona obiektu (no, centra handlowe mają taką podstawową) nie będzie narażać swojego życia na łapanie uzbrojonego gangstera, który połasił się na załadowanie tych umieszczonych na widoku kasetek do swojego plecaka. Dziwił się także i protestował, że ochrona przetrzepała chodzącego po korytarzu dość podejrzanego gościa, bo przecież to skandal i odstraszanie klientów. Oraz za skandaliczne uważał, że alejka z jego wyspą i kilkoma sklepami została tymczasowo odcięta, żeby inni klienci galerii na tyle ile to możliwe nie odczuli skutków działań po ataku.

Gdzie dla mnie, prowadząc "biznes" z ryzykownego sektora (czy to kantor/jubiler/lombard/etc. czy to serwis związany "z grami") to wykupuje się stosowne zabezpieczenia w stosownej cenie, aby z jednej strony nie cierpieć samemu, z drugiej - innych postronnych na cierpienie nie narażać. 

Jeśli ktoś tak nie robi, tylko z premedytacją stosuje rozwiązania współdzielone przez które z samej definicji inni współużytkownicy będą cierpieć i jeszcze ma pretensje o pewne niedogodności związane ze wspólną ochroną, to jest po prostu wyrachowanym szkodnikiem sączącym krokodyle łzy pod płaszczykiem rzekomej "ofiary".

---

Myślę, że naskakiwanie na innych chcących swoim odbiorem usług i oskarżanie ich o to czy tamto, niezbyt przybliży do uzyskania takiej odpowiedzi. Ale ma jedną w sumie zaletę, każdy o zdrowych zmysłach oglądając kilka twoich postów wyrobi sobie zdanie i nie będzie tych twoich (niekiedy w sumie ciekawych) spostrzeżeń traktować jakkolwiek serio :)

Patrząc jakie macie kółko wzajemnej adoracji tutaj - szkoda mojej klawiatury.

Potencjalni klienci hostido muszą mieć na uwadze to, że hosting może zablokować dostęp do ich usługi bez żadnej informacji nie z ich winy - to jest fakt czy mit? Fakt który poparłem dowodami, tyle chciałem żeby w tym temacie zostało skoro sama firma nie odnosi się do stosowanych przez siebie praktyk 🧙‍♂️🪄

Jednak pragnę dodać, że jeżeli firma nie celuje i nie celowała w sektor 'gamingu' to dlaczego wykupiła domenę hostfox.pl która była hostingiem dla takich stron jak moja i które cierpiały na zaawansowane ataki ddos ;)

Jeżeli firma odcina się od takich klientów to dlaczego kupuję domenę o takiej przeszłości 

https://forum.rootnode.pl/topic/1852-hostfoxpl-informacje-nt-usług-oferty-promocji

Edytowane przez daffx
Opublikowano

@daffx , nasi klienci są zawsze informowani o ewentualnych blokadach usług, nie wprowadzaj proszę nikogo w błąd. Mylisz te kwestie, temat ataków wyjaśniliśmy już dość dokładnie.

Nie musimy wyjaśniać powodów zakupu domen. Nazwa domeny nie sugeruje żadnego powiązania z sektorem gamingu jak to nazwałeś, a to co było na niej wcześniej nie oznacza, że taka sama działalność ma być kontynuowana.

Sądzimy, że z naszej strony temat został już wyczerpany, nie zamierzamy odpisywać na kolejne zaczepki z Twojej strony

• Lubię 3
Opublikowano
42 minuty temu, daffx napisał(a):

Patrząc jakie macie kółko wzajemnej adoracji tutaj - szkoda mojej klawiatury.

Skoro tak uważasz i "szkoda Twojej klawiatury" to chyba nasze kółko wzajemnej adoracji się cieszy - nomen omen cały ten temat to wylew Twojej żółci na temat tej konkretnej firmy i jest on przerażający. Sposób w jaki opisujesz nieraz drobne problemy i wyciagasz je do roli olbrzymich problemów jest naprawdę momentami nieprawdopodobny. 

Różni obserwatorzy zwracają Ci uwagę, że przesadzasz to nazywasz ich/nas "kółkiem wzajemnej adoracji".

Chyba nic więcej nie napiszę, bo też mi chyba szkoda klawiatury. A @kafi chyba dość dobrze napisał i pozostaje mi się pod tym podpisać. 

• Lubię 2
Opublikowano

A ja tylko pochwaliłem chłopaków, ze mi jako laikowi pokazali co i jak w tych "hostingach" 

@Mion dzięki jeszcze raz za polecenie @Hostido.pl byłem jak dziecko które trzeba prowadzić za rączkę, a dzięki nim już "co  nieco kumam" :) (a dla mnie jako klienta który płaci rocznie magiczne "500zł" podejście tego "typu" to ogromny szacun, iż na pytanie odpowiedzą nawet dla was z pzoru banalne ( dalej nie wiem w panelu co te tam 90% okienek oznacza :D ale się uczę :D itd)

A teraz banał

Nawet się ich pytałem gdzie i jak hosting przedłużyć bo nie kumam co i jak :D (też podpowiedzieli z pozytywnym nastawieniem ;)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Wrzucone za pozwoleniem @theqkash

Specjalnie dla społeczności RootNode, jako że mam najwyższy poziom partnerski, wygenerowałem dla wszystkich chętnych moich kolegów z RootNode kod rabatowy, który zbija cenę o 30%, te czołowe strony rankingowe dają maks 20% z tego co widziałem. Wrzucam bardziej dla kolegów z RootNode, aniżeli żeby na tym zarobić :) 

O ile dobrze pamiętam, ten kod działa tylko dla nowych klientów.

Kod rabatowy Hostido 30%: https://hostido.pl/polecam/ROOTNODE30

Kod może kiedyś wygasnąć jak przestanę spełniać warunki najwyższego poziomu (określona ilość aktywnych refferali), ale póki co działa :) 

Co jeszcze warto dodać, najwyższy rabat partnerski nakłada się dodatkowo nawet jeżeli Hostido prowadzi promocję, teraz mają na pakiety hostingowe promocję -50%, zatem przykładowe NVME5 wyjdzie Was nie 269, a 188 zł.

image.png.6c0e11d2e15b39b4b538ec75c7181c1f.png

Edytowane przez sempre
  • Lubię 8
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hostido przygotował promocje 

Darmowa domena .online na rok za darmo bez obowiązku jej przedłużania 

Już sobie zamówiłem ciekawe kiedy mi te domenę zarejestrują 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Szkoda, iż nie ma żadnych promocji na odnawiających konto na BF. Dla nowych jest 1/3 wartości pakietu, a dla osoby, która tam siedzi już 5 lat to niż nic.

Opublikowano

Tak i nie. Tz musiałbym zrobić 2x migracje i wyjść poza ich eko system. Bo na nowym serwerze, nie da się utworzyć "strony" z tą samą domeną, która istnieje na innym serwerze. O czym piszą nawet w pomocy: https://hostido.pl/baza-wiedzy/wpis/37/jak-dodac-domene-na-hostingu

Przy czym nie wiem, ale obstawiam, iż sytuacja będzie podobna, jak mówimy o przenosinach na totalnie nowe konto - domena może istnieć, tylko raz w całej firmie hostingowej.

Opublikowano

Nie da się, tz można, ale wtedy przestaną działać serwisy. Więc nie można spokojnie sobie migrować, powoli przenosząc usług, sprawdzać czy wszystko działa i potem przepiąć ruch.

Opublikowano (edytowane)

Eh, no to odwrotnie. Najpierw dodajesz na nowym koncie jakąś zmyśloną nazwę domeny, kopiujesz tam dane, weryfikujesz przez edycję hosts i jeśli jest ok, to zmieniasz nazwy domen na obu kontach. 
No ale serio, nie akceptujesz kilku minut przerwy w działaniu, ale już bawić się z przenoszeniem danych dla paru złotych oszczędności tak? 

Edytowane przez Kapitan_Bomba
Opublikowano

Generalnie rabaty przy odnowieniu usług niezależnie od okazji to raczej temat rzadki. Czymś innym jest sprzedać rzecz w promocji, a czymś innym dawać promocję na usługi abonamentowe przy odnawianiu. Co jednak najbardziej dziwi - że w XXIw. ludzie mają tak mały szacunek do własnego czasu, że potrafią poświęcić godzinę lub kilka żeby oszczędzić kilkadziesiąt złotych w skali roku, nie dając się jednocześnie rozwijać usługodawcom.

• Lubię 6
Opublikowano
1 minutę temu, theqkash napisał(a):

odnowieniu usług niezależnie od okazji to raczej temat rzadki

Ale tylko w hostingu. Popatrz sobie co robi złożenie wypowiedzenia w przypadku telefonu, internetu, telewizji satelitarnej czy kablowej. Nagle otwierają się oferty utrzymaniowe, najczęściej dużo lepsze od tych dla nowego klienta. W przypadku hostingu pozyskanie nowego klienta musi być po prostu znacznie tańsze niż utrzymanie starego, inaczej niż w wymienionych przeze mnie wyżej branżach.

Canal+ po moim wypowiedzeniu kilka lat temu, oferował mi ponad połowę niższą opłatę za ten sam pakiet, byle bym tylko został z nimi.