Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Opinie o hosting.linux.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Tom X napisał(a):

Na rzeczonym forum w ostatnim miesiącu działalności pojawiło się zaledwie kilka postów. To już był zmierzch projektu i nie jest pewne, czy wygasająca społeczność byłaby zainteresowana partycypacją w kosztach utrzymania i administracji w nowym miejscu.

Trzeba tutaj zaznaczyć że wszystkie fora chwilowo cierpią na brak ruchu ze względu na istnienie fejsbuków. Wielkie giganty jakiś jeszcze ruch mają ale mniejsze i niszowe to już w ogóle ledwo zipią. Część na pewno w końcu padnie, część przeczeka do normalniejszych czasów a jeszcze inne powstaną od nowa.

Opublikowano

Wjechał już nowy cennik, plus korekty w ofercie (m.in. wyparowała usługa "Poczta Pro"). Wygląda też na to, że operator znalazł elegancki sposób na pozbycie się klientów darmowej poczty w domenie linux_pl.

Opublikowano

Wygląda też na to, że operator znalazł elegancki sposób na pozbycie się klientów darmowej poczty w domenie linux_pl.

492zl brutto za jedno konto e-mail to spoko okazja :) 

• Lubię 1
  • Haha 3
Opublikowano

Wszystkie usługi, które oferujemy w aktualnej ofercie, można zamówić z poziomu naszej strony www.linux.pl. Część usług ze starej oferty można wyłącznie odnawiać, dotyczy to m.in. Hostingu Reseller. Cenniki prezentujemy na www.linux.pl. W przypadku pytań, zachęcamy do kontaktu bezpośrednio z naszym Działem Obsługi Klienta.

• Lubię 1
Opublikowano
4 godziny temu, linux.pl napisał(a):

Część usług ze starej oferty można wyłącznie odnawiać, dotyczy to m.in. Hostingu Reseller.

Czy ceny uległy zmianie dla tych usług?

Czy użytkownicy darmowej poczty zostaną teraz zmuszeni do ponoszenia opłat?

---

Edit: Na drugie sam sobie odpowiem. Sprawa załatwiona tak jak pewnie większość z Was się spodziewała.

Szkoda że poprzedni właściciel nie zadbał ani o forum, ani o portal, ani o użytkowników poczty @linux.pl. Mam nadzieję, że chociaż zarobił dobrze. 🙂

image.png

• Lubię 3
Opublikowano

To narzekanie na grupę NetArt, że olaboga zabiera darmowe, robi się już trochę nudne.  Bo nie jest to wcale ewenement w branży!

Uruchamiając mały wehikuł czasu, zacznijmy od tego, co zrobiła Netia po zakupie polboxa? A no wycięła, zarówno skrzynki pocztowe @polbox.com czy @free.polbox.pl jak i darmowe aliasy web/mail w domenach w.pl i z.pl. I na dodatek te domeny chomikuje bezużytecznie aż po dziś dzień ;) z tego co pamiętam, to też nieco znienacka.

Idąc dalej - taki onet który uziemił webowy hosting friko.onet.pl/republika.pl też odcinając ludzi, nie tyle od zawartości (bo tę sobie można było oczywiście dość długi czas skopiować), co od ładnej domeny w którym się to wypozycjonowało.

Podobnie Grupa WP ze swoimi strony.wp.pl czy później webpark.pl.

Z innych wortalowych hostingów przykład nieco inny na totalny plus, ale dość ewenementowy - WASKO przejmujące hoga.pl - samego portalu się pozbyli, ale markę webserwer.pl wraz z domenami hg.pl i phg.pl (w których były strony użytkowników) przekazali zewnętrznej firmie. Która - uwaga - zaczęła za nie pobierać opłaty.

A może ktoś pamięta coś takiego jak boo.pl :) ? Też go ze świecą teraz szukać.

Uciekając nieco od samego weba - to np. warto przypomnieć losy freedns.sgh.waw.pl - czyli serwisu prowadzonego w infrastrukturze SGH na totalną gębę i zamkniętego też dość nagle (no, po lekkim wzburzeniu branży z miesięcznym okresem wypowiedzenia).

Bliżej nowożytności mamy np. Ringier zamykający blog.pl - przez co zniknęło naprawdę sporo ciekawych stron, bo ich autorzy nie mieli wiedzy / nie chciało im się / nie było to opłacalne (bo to budowanie marki od zera) przenieść tego na jakąś własną domenę.

Nawet sam wielki Google i Microsoft zrezygnowały z dostarczania darmowych kont we własnej domenie. Ale fakt faktem, oba te podmioty nie pozbawiły tej usługi tych, którzy ją mieli do zastosowań niekomercyjnych.

Dużo o usługach darmowych. Ale i też płatne miały swoje incydenty. Pamiętacie dożywotnie vpsy w mintshost.pl?

A zmieniając totalnie sektor. To pamiętacie czasopismo PLAY? Ono też wolało zarobić na sprzedaży domeny firmie telekomunikacyjnej. No ale za kilkumiesięcznego wczasu zmigrowało się na inną domenę (playpc.pl).

I na koniec trochę prywatnych doświadczeń. Miałem sobie dawno temu takie ładne konto pocztowe, rozdawane przez administrację w domenie tego forum. Na przysłowiową "gębę", kto poprosił to dostał, bez jakichś ewidencji itp. No i w pewnym momencie właścicielowi znudziła się ta zabawa, poinformował o tym z rocznym wyprzedzeniem że to będzie działać as-is w tym czasie i tyle.

Miałem też webowy hosting, którego techniczna domena była dość ładna i powiązana z telewizją. No i pewnego dnia właściciel napisał, że zamierza tę domenę sprzedać i że by wypadało się z niej wynieść. Ale bym powiedział z podejściem dość "partnerskim".

I na koniec, za pomoc właścicielowi jednej z firm ze starego WHT dostałem tam takie testowe dożywotnie konto. Firma się sprzedała, konto zostało bez ostrzeżenia zablokowane no i musiałem się tłumaczyć mocno z niego, a żeby zgrać dane chociaż to... zapłacić cennikową cenę za rok. Jako, że tam nie było nic ciekawego, to po prostu ich olałem i tyle.

Reasumując - jeśli rzeczy załatwia się na gębę (a w przypadku tych kont linux.pl zawartość tego komunikatu trochę o tym świadczy, skoro firma prosi o podanie danych do faktury którą ma wystawić) to trzeba liczyć się z tym, że w każdej chwili zdanie może się zmienić i takie rzeczy to bardziej do zabawy niż poważnego używania z tego powodu właśnie są.

Natomiast co do pozostałych, to należy analizować warunki usługi, czy to płatnej czy darmowej i liczyć się z tym, że dostawca z sekcji "wypowiedzenie umowy" będzie mógł skorzystać, z różnych względów. I najlepiej tak zaprojektować architekturę, żeby jak najmniej być zależnym od jednego usługodawcy (np. nie korzystać z adresów usługodawcy tylko swojej domeny), a jeśli już nawet trzeba, to z przewidywalnym i wygodnym terminem wypowiedzenia usługi.

W przypadku np. domen można też szukać takiego, który procedury transferowe opisze w regulaminie, który jest wiążący, a nie w wewnętrznych procedurach, które dowolnie mogą się zmieniać.

Oczywiście, wszystkich przypadków pokryć się nie da i może się zdarzyć że po sprzedaży regulamin świadczenia usług zostanie zmieniony. Ale to temat na już nieco inną dyskusję... 

• Lubię 5
Opublikowano
8 godzin temu, kafi napisał(a):

taki onet który uziemił webowy hosting friko.onet.pl/republika.pl

Pierwsza strona od której zaczęła się cała przygoda z branżą :) Nieaktualizowana strona główna wisiała do końca istnienia republika.pl. Nawet jakoś na dniach mija równe 20 lat. Wayback by potwierdził gdyby nie to że zaliczyli jakiś włam na dniach...

Podobnie Grupa WP ze swoimi strony.wp.pl czy później webpark.pl.

Też się tam bywało.

A może ktoś pamięta coś takiego jak boo.pl :) ? Też go ze świecą teraz szukać.

Długo istniało to na rynku bo zwinęło się kilka lat temu. Plusem chyba największym było to że można było za konto płacić SMS-em za trzy miesiące za najniższy pakiet. Jak się było nieletnim bez konta w banku to było to naprawdę dużym plusem :) Nie był to demon szybkości, jPortal (ktoś pamięta rodzimy CMS?) + pbpbb_przemo z większym ruchem powodowały regularny błąd 500. Pod mniejsze projekty z mniejszymi wymaganiami pasowało idealnie.

@kafi bardzo fajnie to opisałeś i rozpisałeś. Wydaje mi się że wtedy wrzawa z powodów zamknięć była mniejsza bo i sam internet a raczej jego dostępność nie była powszechna. Stałe łącze mieli nieliczni, reszta korzystała z 0202122 a hosting i domeny kosztowały - i tu będzie nie wiem czy śmieszno czy straszno czy jedno i drugie - tyle samo co dziś w Nazwie przy czym ile wtedy wynosiła minimalna pensja a ile wynosi ona obecnie. Przy dzisiejszym dostępie do internetu takie zamknięcia kończyłyby się grubymi aferami o których może i nawet w TV by wspomnieli.

2 godziny temu, Kapitan_Bomba napisał(a):

ale byłby kwik gdyby kiedyś zamknięto pocztę wp, onet... gmaila

Zamknięcie tego ostatniego mogłoby doprowadzić do większego paraliżu na świecie. Z gmaila korzystają miliony ludzi na całym świecie i jakiś procent z nich żyje w przekonaniu że mail = gmail i nie ma nic innego. Wp i onety to wylęgarnia spamu, osobiście nie korzystam od lat ale ojciec uparcie się trzyma i codziennie od lat dostaje średnio 50 maili z reklamami plus drugie tyle obcego spamu.

Opublikowano

@kafi Zasadniczo zgoda. Można dyskutować o biznesowej kulturze zmiany umów, nawet jeśli były to umowy na tzw. gębę. Miesiąc to sporo czasu na migrację dla osoby technicznie sprawnej, z uporządkowaną sytuacją wokół siebie. Dla emeryta, który wybiera się na operację do szpitala lub właśnie do niego trafił, dla kogoś, kto wylądował w sanatorium na 3 tygodnie bez komputera - już niekoniecznie. Zachód jednak robi to w sposób nieco bardziej cywilizowany: dłuższe terminy na decyzję, okresy przejściowe.

Opublikowano

Zachód jednak robi to w sposób nieco bardziej cywilizowany: dłuższe terminy na decyzję, okresy przejściowe.

Oczywiście nie  mówisz tylko o dużych firmach i  wiesz  z własnego doświadczenie ze  tak sie dzieje tez z mniejszymi podmiotami zagranicznymi.

1 godzinę temu, Pawel_15 napisał(a):

Zamknięcie tego ostatniego mogłoby doprowadzić do większego paraliżu na świecie. Z gmaila korzystają miliony ludzi na całym świecie i jakiś procent z nich żyje w przekonaniu że mail = gmail i nie ma nic innego.

ale i tak powoli wszyscy poczujemy  zmiany ktore po cichu wprowadzają i będą wprowadzać zeby przekonać do płatnej wersji . w sumie cielawe by były statystyki w jakim kraju ile  jest kont darmowych . jka jest popularność tej usługi 

• Lubię 1
Opublikowano
12 minut temu, darekm napisał(a):

Oczywiście nie  mówisz tylko o dużych firmach i  wiesz  z własnego doświadczenie ze  tak sie dzieje tez z mniejszymi podmiotami zagranicznymi.

Tak, mówię o dużych firmach, które kiedyś były małe, i które potrafią wycofać usługę na nieco bardziej partnerskich zasadach. O firmach, których zarządy patrzą nieco dalej niż perspektywa najbliższego raportu kwartalnego (lub wycena spółki przed niewykluczoną sprzedażą).

Opublikowano

@kafi zasadniczym pytaniem jest jakiego typu opłata tu została wprowadzona, bo jeśli mówimy o kwocie typu 100zł to to jeszcze nie jest problem, ale nie wiemy czy tak jest a firma w tej sprawie milczy 🙂 A na grupach na FB i tu zresztą też mówią o kwotach typu 400zł netto.

Co do przykładów które przytoczyłeś to zasadniczo się zgadzamy chyba wszyscy, jednakże tutaj (przynajmniej w moim przypadku) smaczku dodają zapewnienia byłego właściciela na priv, że "już za chwileczkę, już za momencik" będzie dało się rejestrować skrzynki w w domenie linux.pl tak jak dotychczas, a tu.... niespodzianka 🙂 I ja ogólnie nie narzekam w tej kwestii konkretnie na NetArt, tylko ogólnie na to jak to zostało przeprowadzone (w duzej mierze przez poprzedniego właściciela), bo chyba ogólnie to zgodzimy się przynajmniej jeśli chodzi o portal i forum, że dało się to zrobić tak aby nie ucierpiała branża i ludzie, ale no zadziałał "biznes". 

@darekm NetArt Group opisuje siebie jako lidera i  jedną z największych firm w branży, więc to chyba zrozumiałe, że ludzie oczekują obsługi i załatwiania tego typu spraw tak jak przystało na takie firmy robiące tego typu operacje w innych krajach. 

@linux.pl Wasza strona jest obecnie dość nieczytelna jeśli chodzi o ofertę. O ile kwestia ile kosztuje nowa poczta w ogóle jest niejasna (choć istnieje nie podlinkowana chyba nigdzie strona https://linux.pl/poczta-pro przedstawiająca jakieś tam ceny) to to co się dzieje przy zamówieniu usług to w ogóle jest jakieś nieporozumienie.

Zamawiam Hosting Start

image.png

Cennik standardowy wygląda tak:

image.png

A zatem po "promocyjnym" roku powinienem zapłacić 600zł netto

Natomiast nie mogę tego zrobić, bo nie ma możliwości zamówić hostingu bez "obsługi starszych wersji PHP":

image.png

W jaki sposób zamówić hosting bez tego dodatku?

Mam nadzieję, że nie jest to tak jak ze znanymi dotychczas aferami z operatorami komórkowymi czy kablowymi gdzie były wciskane dodatkowe płatne dodatki i trzeba było się upominać potem żeby je wyłączyć. :)

Bo "na start" oczywiście płacę 100zł i tą usługę z wersjami php mam w cenie.

• Lubię 3
Opublikowano

Użytkownicy darmowej poczty, która została wycofana z naszej oferty, mogą w ciągu miesiąca zdecydować, czy chcą ją zamienić na usługę Poczta @linux.pl 100 GB, czy też chcą z niej zrezygnować. Jeżeli ktoś do podjęcia decyzji potrzebuje więcej czasu, warto po prostu się z nami skontaktować. Każdy tego typu przypadek może być inny i każdy będziemy starali się rozpatrywać indywidualnie.

Jeżeli chodzi o ofertę usług Hosting Start / Hosting Biznes / Hosting Pro, pakiety bez obsługi starszych wersji PHP wkrótce pojawią się jako dostępne do automatycznego zamówienia. Jeżeli teraz ktoś chce z nich skorzystać, zapraszamy do kontaktu z naszą infolinią 59 727 33 11 lub do przesłania do nas wiadomości e-mail na [email protected].

Opublikowano

@linux.pl jaka jest cena poczty 100GB dla użytkowników poczty w domenie linux.pl ?

Co do pakietów bez obsługi starszych wersji PHP to gdzie znajduje się taka informacja na stronie? Pytam, bo obecnie witryna nie umożliwia zamówienia usługi bez tego dodatku, czym wprowadza w błąd potencjalnego nabywcę i w dłuższej konsekwencji zmusza go do ponoszenia dodatkowych kosztów. 

• Lubię 1
Opublikowano

Cenniki usług dostępne są na stronie https://linux.pl/cenniki . Poczta @linux.pl 100 GB nie jest usługą dostępną do zamówienia dla każdego, to usługa oferowana wyłącznie dla użytkowników, którzy dotychczas korzystali z wycofanej z oferty bezpłatnej poczty.

Jeżeli chodzi o kwestie dotyczące hostingu, to podczas zamawiania usługi jest wskazane dokładnie, jaką usługę się zamawia i jaki jest jej koszt bez promocji. W przypadku dalszych wątpliwości, zachęcamy do kontaktu telefonicznego lub e-mailowego.

Opublikowano
7 minut temu, linux.pl napisał(a):

Poczta @linux.pl 100 GB nie jest usługą dostępną do zamówienia dla każdego, to usługa oferowana wyłącznie dla użytkowników, którzy dotychczas korzystali z wycofanej z oferty bezpłatnej poczty.

Rozumiem. Czyli z tego co rozumiem nie zamierzacie dementować krążącej w sieci wiadomości mówiącej o kwocie 400zł netto rocznie za tą pocztę, bo za tyle też figuruje w cenniku. 

Ładnie.

Jeżeli chodzi o kwestie dotyczące hostingu, to podczas zamawiania usługi jest wskazane dokładnie, jaką usługę się zamawia i jaki jest jej koszt bez promocji. 

Czyli chcecie powiedzieć, że serio w 2024 roku zamawianie hostingu w promowanej publicznie ofercie odbywa się telefonicznie lub mailowo, bo inaczej wepchniecie tam dodatkowe płatne dodatki?

W przypadku dalszych wątpliwości, zachęcamy do kontaktu telefonicznego lub e-mailowego.

Dziękuję za sugestię. Jesteśmy na forum dyskusyjnym i tutaj dyskutujemy.

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

Nie za bardzo się orientuje w aktualnej ofercie z uwagi na brak czasu, chciałem tylko zgodnie z wcześniejszą tutaj deklaracją powiedzieć jak aktualnie wygląda oferta reseller już pod netartertem, pierwsza myśl, która przychodzi mi do głowy to (tylko moje podejrzenie), w ofercie linuxa możliwe że nie będzie resellerki (po prostu zerknąłem na ich stronę). 

Jeżeli chodzi o wydajność i funkcjonowanie, to wszystko działa jak działało czyli jest okej, więc tutaj nie mam się póki co do czego przyczepić, z tego co rozumiem, resellerka dalej jest na starej infrastrukturze hetzneroskiwej. 

@edit a nie jednak oferta reseller ze strony nie zniknęła tylko została przeniesiona gdzie indziej niż była zawsze >cennik>reseller

Edytowane przez sempre
Opublikowano

Byłem (jeszcze jestem) posiadaczem bezpłatnego konta pocztowego na linuxie od 2013 roku. Dzwoniłem na infolinie i powiedziano mi, że można tę pocztę zatrzymać jedynie przy abonamencie 400 zł netto albo się jej pozbyć. W planie za 100 zł można mieć poczt ile się chce ale nie w domenie linux, ta tylko za 400 zł.

Nie skopiowałem tego starego regulaminu bezpłatnych kont na linux.pl ale dam sobie jaja uciąć, że był tam zapis o koncie bezterminowo darmowym. Konto było świetne, w związku z tym wylądowało u mnie wszędzie, w US, w banku, na portalach administracji państwowej typu pacjent.gov.pl albo w profilu zaufanym i długo by jeszcze wymieniać. Odkręcam to wszystko od tygodnia, w kilku przypadkach muszę wysyłać papierowe pisma, gnoju narobili mi strasznego. Może bym i wykupił dostęp do tego konta za te cztery stówy ale boję się, ze za rok albo dwa otrzymam pismo zaczynające się od stwierdzenia "w związku z dynamicznym rozwojem naszej firmy podnosimy ci opłatę za tę jakże atrakcyjną domenę". Panie i Panowie, którzy pracujecie w tej spółeczce córeczce, ta domena dzięki takim posunięciom jak ta likwidacja kont chyba trochę na tej atrakcyjności właśnie straciła.

Coś tu wcześniej użytkownik Linux.pl pisał, ze każda sytuacja z wyłączeniem darmowego konta rozpatrywana jest indywidualnie, gucio prawda, nic po za tym co w mailu.

• Lubię 2
Opublikowano (edytowane)

Aktualny cennik usługi pocztowej w domenie Linux, wraz ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi oferty, jest dostępny na naszej stronie internetowej pod adresem: https://linux.pl/cenniki. Poczta @linux.pl 100GB jest nową ofertą, która zastąpiła wycofaną usługę Bezpłatnej poczty.

W razie pytań, zapraszamy do kontaktu z naszą infolinią 59 727 33 11 lub do przesłania do nas wiadomości e-mail na [email protected].

Edytowane przez linux.pl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z forum, wyrażasz zgodę na: Warunki użytkowania, Regulamin, Polityka prywatności.

Proszę nie wysyłać wiadomości na ten adres e-mail: [email protected]