Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Opinie o hosting.linux.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.09.2024 o 18:38, Pawel_15 napisał(a):

Czyli jak się potwierdzi to co? Kolejny exodus klientów po podwyżkach sięgających 1500%? 

23 godziny temu, Roman napisał(a):

Linux.pl to niezłe zgrywusy po tej akwizycji. Podnieśli cenę hostingu o 1500% i zdziwieni, że nie płacę zadzwonili z rabatem 10%

Taka zbieżność wartości procentowych przeraża odrobinę. Zawsze mnie to chyba będzie zastanawiało czy podniesienie cen do chorych wielkości jest na tyle opłacalne by zniszczony kolejny raz wizerunek nowego właściciela pozwalał na przyjmowanie kolejnego błota na twarz. Jednocześnie wmawiając wszystkim w koło że to nic takiego i że to tylko biznes?

• Lubię 3
Opublikowano

Nie trzeba kupować szklanej kuli żeby wiedzieć że przy każdym przejęciu kolejnej marki/firmy ceny wzrosną o te 1500% :) W gratisie blablanina o super trzech planach hostingowych i hiper wydajnej i optymalnej infrastrukturze. 

No i tak, to tylko biznes. Oceniany przez nas wszystkich negatywnie ale nadal to jest - brutalny - ale jednak biznes. Nowy właściciel czy nawet ten który się nie sprzeda ma prawo do decydowania o swojej polityce cenowej i w każdej chwili może podnieść ceny o 1500% albo je o tyle samo obniżyć (na 1 kwietnia na przykład :) ). To że oceniamy to jako zdzierstwo to jest to tylko opinia większościowa. Nie chcesz to unikasz, gorzej jak jesteś i musisz się na szybko ewakuować. 

• Lubię 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

I znów kolejny spam od nazwa.pl (niby od "linux.pl", ale wiecie) z którego nawet nie mogę się wypisać, bo mam zamknięte konto klienta.

Tym razem chwalą się, że "Polski Internet ma już ponad 30 lat! Jak to się zaczęło?", a żeby się wypisać należy: "Rezygnacja z otrzymywania informacji handlowych linux.pl jest możliwa po zalogowaniu się do Panelu Klienta."

Tylko najpierw trzeba ten dostęp mieć. Kopia zgłoszenia do linux.pl oczywiście poszła do UODO.

• Lubię 1
Opublikowano

Zerknąłem do SPAMu – okazuje się, że i mnie się poszczęściło. Ma przygoda z Linux_pl, sprzed kilku lat, trwała bardzo krótko. Coś nie zagrało, już nawet nie pamiętam co, niemniej cenię sobie tamtą decyzję. Wygląda na to, że nowy operator po przejęciu bazy klientów, stosuje klauzule niedozwolone. Mam chociaż nadzieję, że Pan Arkadiusz policzył sobie za każdy sprzedany adres e-mail uczciwą zapłatę. Filtry antyspamowe Gworkspace działają bardzo sprawnie, więc im pozostawię zarządzanie wzajemną korespondencją. Życzę powodzenia w skuteczności otwierania się na nowe rynki i klientów.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Pozwólcie, że podzielę się swoją historią związaną z linux.pl.. Na początku zdecydowałem się na zakup domeny z hostingiem, choć z samej usługi hostingu niemal nie korzystałem – zależało mi głównie na możliwości podpięcia własnej domeny do poczty. Po jakimś czasie otrzymałem fakturę na kolejne trzy miesiące hostingu. Uznałem, że moje potrzeby w pełni zaspokoi konto Business w OneDrive, więc złożyłem wniosek o rezygnację z usługi jeszcze przed terminem.

Niestety, na panelu klienta nie dało się tego dokonać – skrypt informował, że faktura została wystawiona, choć w rzeczywistości była to jedynie pro-forma. Po przesłaniu powiadomienia wkrótce skontaktowano się ze mną telefonicznie. Dowiedziałem się wtedy, że opłacenie pro-formy nie jest konieczne, a hosting nie zostanie wyłączony od razu – wygaśnie samoczynnie w przypadku jej nieuregulowania. W międzyczasie zaoferowano mi zwiększenie rabatu z 10% do 20%, jednak i tak uznałem tę ofertę za zbyt kosztowną w stosunku do oferowanych usług. Zdecydowanie więcej za mniej otrzymywałem w Microsoft.

Przy okazji odkryłem pocztę Zoho, gdzie można założyć darmowe konto i podpiąć swoją domenę, w tym również tę zakupioną na linux.pl.. Poświęciłem kilka godzin na skonfigurowanie skrzynki w Zoho Mail, aby działała pod moją domeną. Najwięcej czasu zajęło oczekiwanie, aż rekordy DNS (MX, SPF, DKIM, DMARK) wprowadzone na linux.pl zaczną działać prawidłowo.

Niestety, w momencie wyłączenia hostingu przez linux.pl straciłem dostęp do panelu klienta, w którym zarządzałem narzędziami, w tym rekordami DNS. Co więcej, wszystkie rekordy DNS zostały usunięte, co spowodowało, że moja poczta w Zoho przestała działać. Opcja zarządzania DNS dostępna na stronie linux.pl okazała się niewystarczająca, a ich automatyczne narzędzie do wygenerowania kodu AuthInfo, potrzebnego do transferu domeny do innego operatora, nie zadziałało, prawdopodobnie z uwagi na fakt, że domena jest zarejestrowana w EU.

Sprawdziłem również koszt przedłużenia domeny na kolejne dwa lata – wynosił około 400 zł, co było droższą opcją niż oferta home.pl.. Całość pozostawiła wrażenie usług, których stosunek ceny do jakości jest obecnie mocno niekorzystny. Kiedyś linux.pl oferował przystępne ceny i adekwatny zakres funkcji. Teraz jest drogo, a funkcjonalność pozostawia wiele do życzenia w porównaniu do konkurencji. Moja ogólna ocena jest negatywna – nie polecam korzystania z ich usług, aby uniknąć stresu, powtarzania tych samych czynności i rozczarowania wynikającym z niedostarczenia wiadomości e-mail.

• Super! 1
  • Smutny 1
Opublikowano

Czy dobrze rozumiem, iż przeniosłeś się do home.pl. Jeśli tak, to mam dla ciebie złą wiadomość. Za rok czeka cię to samo. Niestety za rok u nich zapłacisz za tą domenę 210zł/rok, przenosząc się np. do ovh płacił być koło 50zł/rok.

Opublikowano
17 godzin temu, hopzen napisał(a):

ich automatyczne narzędzie do wygenerowania kodu AuthInfo, potrzebnego do transferu domeny do innego operatora, nie zadziałało, prawdopodobnie z uwagi na fakt, że domena jest zarejestrowana w EU.

Kod do transferu domeny .eu możesz uzyskać bezpośrednio z rejestru EURid, z pominięciem rejestratora: https://www.eurid.eu/en/manage-your-eu/.

• Lubię 3