Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że w czasach gdy hosting kosztuje rocznie czasem tyle ile dwie minimalne stawki godzinowe potencjalnego pracownika helpdesku, to ciężko mówić o negocjacji czy schodzeniu z ceny 🙂 

• Lubię 4
Opublikowano

Odwrotnie. Pozyskanie nowego jest drogie. Mylisz utrzymanie z "promocją" na odnowienie. W hostingu działa to tak samo jak w telekomie. Co do zasady odnowienia są przewidywalne i nie musisz robić promocji. To, że pojawia się 0,5% takich osób jak @spex... no cóż. Nie ma się na to wpływu. Jeszcze rozumiem robić to w nazwie, gdzie zaoszczędzisz kilkaset zł. W hostido zaoszczędzi 2 kawy w skali roku.

Opublikowano

No tak, właśnie o tym rodzaju oszczędzania mówię i tego nie rozumiem. 🙂

Z tymi cenami to chodziło mi raczej o to, że ciężko żeby firma gdzie hosting normalnie zaczyna się od 60zł robiła jeszcze promocje na black friday na odnowienie tego typu usług.  

Natomiast firmy pozyskują promocjami klientów po to żeby ich utrzymywać po normalnej cenie, bo konkurencja jest duża. A jak ktoś co roku chce być "pozyskany" to nie daje firmie szansy się rozwinąć, a szkoda. 

• Lubię 4
Opublikowano
W dniu 30.11.2025 o 15:27, Mruczek napisał(a):

W przypadku hostingu pozyskanie nowego klienta musi być po prostu znacznie tańsze niż utrzymanie starego, inaczej niż w wymienionych przeze mnie wyżej branżach.

koszt samego hostingu jest taki  sam  a czesto zysk na nowym klicie jest mniejszy niz na  starym  patrz   ofert black  weeka  gdzie moze dostac hosting za 1 zl   :)

Opublikowano

@theqkash Ja chętnie daję się rozwijać usługodawcą. I nie bym narzekał na ceny, jak bym przyszedł do nich rok temu. Ale siedzę u nich już 4 lata (1 promocyjna faktura na start, 3 pełnoprawne) plus do tego domenę sobie do nich sobie przeniosłem (ale wiem, iż z tego nie ma kokosów). I tu nie mówimy o podstawowym pakiecie za te 2 kawy, a NVME4 (czyli 4 z 5 poziomie pakietów), który ostatnio jest w "stałej promocji" ok. 200zł rok, na BF był za ok. 100zł, a ja miałem i po narzekaniu opłaciłem fakturę za 300 zł.

I tak jak bym chciał przycebulić, to bym sobie pewnie wyszedł do kogoś innego i potem wrócił, ba mógłbym sobie jeszcze wybrać kogoś kto oferuje w pakiecie usługę migracji i niech on się męczy z tym wszystkim. 

Więc @jvr nie chodziło o zaoszczędzenie 2 kaw w roku, ale jak rzucili ofertą tańszą o 200 zł, względem oferty odnowienia, gdzie przez ostatnie 3 lata płaciłem im po 240 zł za odnowienie. To jednak pojawia się pytanie jak u @Mruczek czemu jednak telekomy/kablówki potrafią jednak powalczyć o uciekającego klienta. Gdzie jak bym chciał, ręczna migracja moich zasobów pewnie zajęła mi jeden wieczór i nikt by praktycznie tego nie zauważył. 

@Tom X tak wiem, i jak tu napisałem to już byłem po rozmowach na BOK.

I ja wcale nie spodziewałem się, iż dostanę ofertę jak na BF, ale nawet coś symbolicznego - spokojnie byłbym szczęśliwy z propozycji, redukcji FV do poprzedniego poziomu (przed podwyżką, ale i tak wyższą niż "stała promocja"), czy też propozycją kilku miesięcy ekstra w ramach pełnej opłaty. 

Opublikowano

Twój żal do Hostido nie jest zbytnio ich winą, a bardziej jest to wina Twojego niezrozumienia modelu działania firm hostingowych w Polsce.

Hostido to już nie jest ten sam malutki podmiot co kilka lat temu, oni po prostu już nie muszą walczyć o każdego klienta i to jest całkowicie zrozumiałe patrząc jak duże portfolio domen zbudowali do dnia dzisiejszego. Powodów dlaczego nie nałożyli Ci zniżki może być multum, dlatego wydaję mi się, że nie ma się nad czym rozwodzić w ogóle.

Obrażanie się na firmę, że nie prowadzi BF dla stałych Klientów i że dla Ciebie nie zrobili wyjątku, jeszcze obrzucanie ich publicznie to tak trochę słabo wygląda imo.

Opublikowano

Najprostsze rozwiązanie wybrać inny hosting jezeli jest drogo. Ale gdzie dostaniesz taniej taką ofertę?  

Kiedyś mydevil miało promocje za staż i tańsze odnowienie ale z tego zrezygnowali. Ciekawe dlaczego? 

Opublikowano
9 minut temu, Juvenito napisał(a):

Kiedyś mydevil miało promocje za staż i tańsze odnowienie ale z tego zrezygnowali. Ciekawe dlaczego? 

Bo im się to nie opłacało za pewne?

Czasami jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze 

Opublikowano

Polecam zerknąć ile kosztuje roczne utrzymanie setu: hosting + SSL + domena w polskim TOP3, obsługującym znakomitą większość klienteli biznesowej. W ostatnich 5 latach znacznie wzrosły płace minimalne, koszty pracy, energia, licencje na soft, ogólnie ceny na rynku, zaś ceny usług hostingowych w PL utrzymały się na relatywnie stabilnym poziomie i można powiedzieć, że te usługi po prostu potaniały.

• Lubię 3
Opublikowano

A ja polecam Hostido :)jak mi nazwa po roku za jedną stronę gdy uczyłem się stawiać zaplecza zawołała bez SSL 400 zł to u nich mam za 300 hosting i 5 domen :) do tego jak laikowi pomogli we wszystkim 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W tym roku na stronach już mocniejszych gdzie wyczerpałem "pojemność" hostingu a żem nie wiedział..poinformowali..tanio wyszło i gut gut..choć abym swojego złotego grala przeniósł to muszą poczekać ;) 

PS ogólnie szybki tam kontakt i ogarnięcie prostych spraw nawet dla "laika"..poważnie 

Opublikowano (edytowane)

@Herki -  z ciekawości,bo widzę, że byłeś i w home i w nazwie z tego co widzę.. a teraz jesteś jednocześnie w seohost i hostido, nie myślałeś o tym, żeby korzystać z jednego hostingu?  jak wypada hostido na tle seohost? 

a w sumie strona, która masz w podpisie, jest na home.pl to ja już nic nie rozumiem :)

Edytowane przez zajcev
Opublikowano
5 godzin temu, zajcev napisał(a):

@Herki -  z ciekawości,bo widzę, że byłeś i w home i w nazwie z tego co widzę.. a teraz jesteś jednocześnie w seohost i hostido, nie myślałeś o tym, żeby korzystać z jednego hostingu?  jak wypada hostido na tle seohost? 

a w sumie strona, która masz w podpisie, jest na home.pl to ja już nic nie rozumiem :)

Siema to są strony nie do końca "moje"..

Swoje 4 mam w hostido gdzie tworzyłem swoje pierwsze zaplecze..(i tutaj @Mion mi podpowiedział, potrzebowałem łatwego PA i kogoś, kto na czacie mi tip top wszystko wytłumaczy, gdy idzie o kilka prostych kwestii)

A z moją pierwszą stroną internetową (wordpres od podstaw edukacja a potem praktyka tak migruje od 2022 roku :) byłem w nazwie..LH..ojeju.. gdzie ja nie byłem ale wszędzie po roku rachunek na 700-800 zł..(zwłaszcza, że ja nic na niej nie zarabiałem a robiłem sobie dziennik z remontu auta ;)

Jak ja tam nawet 2 mega pojemności nie wykorzystałem w 30%..