Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Jaki darmowy panel administracyjny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jaki polecacie panel do zarzadzania stronami www na serwerze vps?

Jest tego tyle, że nie wiem na który się zdecydować, a testować mi się nie chce. Widziałem, że niektóre niie są już rozwijane, mnie zależy na takim, który jest dośc popularny.

Myślałem o VestaCP chcoć na moje potrzeby ma zbyt dużo opcji. 

Z góry dzięki :)

Opublikowano

Z darmowych rozsądny jest chyba tylko ISPconfig. Na forum jest conajmniej jeden wątek na temat paneli więc możesz poszukać. 

Opublikowano

ISPConfig to jest jedyny darmowy panel, który chociaż kwalifikuje się do bycia zarówno dobrym jak i na produkcję.

Testowałem wiele innych, z takimi kobyłami jak Vesta na czele. Nic do ISPConfiga się nawet nie umywa, oczywiście z rozwiązań darmowych.

Opublikowano

ISPconfig ma jeden jedyny problem - jak coś przestanie działać to ciężko dojść co i dlaczego, przynajmniej dla mnie jest to nieczytelne.

Ja częściej korzystam z i-MSCP i sprawia się wyśmienicie jak na moje potrzeby.

Opublikowano

Również nie zanotowałem żadnych, chociaż zanim nginx zaczął działać z LE poprawnie to działy się cuda, tyle że to było na długo przed stabilną wersją.

Opublikowano

Ze swojej strony również polecę ISPConfig3. Działał nienagannie. Po przejściu na DA potrzebne było trochę czasu, ale było okej. Wdrożyliśmy go na prowadzonym do niedawna projekcie darmowego hostingu i jak najbardziej na plus :)

Opublikowano

Virtualmin to jest też całkiem sensowne rozwiązanie, zwłaszcza na CentOS. Jest sensowna dokumentacja, a i sam panel nie wykłada się "bo tak" co już parę razy miałem okazję obserwować w przypadku Vesty.

Opublikowano

Ja "męczę" VesteCP od dłuższego czasu na Debian 8 i nie zdarzyło mi się być coś tam się stało. VestaCP jest prosta w obsłudze nawet dla przysłowiowego Janusza.
ISpconfig3  jest specyficzny pod względem obsługi chociażby dodawanie domeny, gdyż  trzeba osobno utworzyć strefę DNS, ale zyskuje przy bliższym poznaniu :)

Opublikowano

Jak tylko jedna strona i bez kombinacji to vestacp tylko na apache + php. Nginx strasznie się sypie na tym. Wpieprzyłem się kiedyś w veste bo fajne, bo nginx, php-fpm i żałuję że przyżydziłem na DA. Teraz muszę kilka stron migrować ręcznie na DA :)

Opublikowano

Mi kiedyś na VestaCP apache + reversre nginx wywalało HTTP 500 dla jednej operacji PHP i nie mogłem dojść do ładu dlaczego właśnie tak się dzieje :(  I co się okazało ze do sesji  (na cookie) jako flashowy komunikat zwrotny wstawiane było za dużo tekstu przez, co nagłówek http robił się za duży no i waliło 500 tką.

Opublikowano

Jest darmowy, więc nie mają ciśnienia by go/ją rozwijać :(  A szkoda Zwłaszcza jak już jest Debian 9, którego nie ma do wyboru jako wersji kompatybilnej  VestąCP :(

Opublikowano

Mion: ja już u userów, którzy mają Vestę przerabiałem akcje typu wywalanie wszystkich vhostów (przy dodaniu domeny), puste strony w różnych częściach panelu, bez generowania żadnych błędów itd. Okazuje się często, że potem czas admina, żeby doprowadzić ją do porządku kosztuje więcej niż licka lifetime DA :). Oczywiście były też bezproblemowe instalacje, ale nie lubię grzebać w tym panelu.

Opublikowano

Vesta jest zabugowana od cholery, nie wiem czy osoby które tutaj twierdzą, że nigdy się nie spotkały z problemami w ogóle się tego panelu dotykały bardziej niż postawienie pojedynczej domeny - nawet nie ma o czym mówić.

ISPConfig 3 działa wręcz przecudownie z nginx + php-fpm. Jeszcze lepiej niż z apachem.

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

Hmm... sam na dniach spróbuję ją odpalić i potestować. 

@Archi IPSConfig3 pobiera zależności i paczki, czy osobno instalujemy? Z 3 jeszcze nie korzystałem ;)

Edytowane przez SomeGuy
Opublikowano
12 godzin temu, Archi napisał:

Vesta jest zabugowana od cholery, nie wiem czy osoby które tutaj twierdzą, że nigdy się nie spotkały z problemami w ogóle się tego panelu dotykały bardziej niż postawienie pojedynczej domeny - nawet nie ma o czym mówić.

ISPConfig 3 działa wręcz przecudownie z nginx + php-fpm. Jeszcze lepiej niż z apachem.

Archi u mnie Vesta działa bez zarzutu teraz. Od kiedy przestałem w niej klikać i aktualizować system (tak system, bo to także mogło ją wysypać). Nawet po restarcie VMki mogło się okazać że ktoś dzwoni że mu strona nie działa :)

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Poziomecki napisał:

[...]Vesta działa bez zarzutu teraz. Od kiedy przestałem w niej klikać i aktualizować system[...]

:D:D:D Dobre podsumowanie tego panelu. 

Edytowane przez SomeGuy
Opublikowano
1 godzinę temu, Poziomecki napisał:

Archi u mnie Vesta działa bez zarzutu teraz. Od kiedy przestałem w niej klikać i aktualizować system (tak system, bo to także mogło ją wysypać). Nawet po restarcie VMki mogło się okazać że ktoś dzwoni że mu strona nie działa :)

O czym my w ogóle dyskutujemy w takim razie.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Na początek użyłem ispa ale niestety zaczął mnie wkurzać, za dużo tego wszystkiego. W końcu użyłem vesty z nginxem i jak na razie przy nim zostanę. Bardzo fajny lekki i łatwy panel. Mam nadzieję, że nie będzie się sypał, jak ostrzegaliście. :P