Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze raz dzięki wszystkim za dotychczasowe uwagi i sugestie. Dziś wprowadziłem kilka zmian i rozbudowałem poradnik.

Co się zmieniło?

• Dodałem punkt poświęcony bezpieczeństwu poczty na hostingu (SPF, DKIM i DMARC)
  • Dodałem punkt poświęcony bezpieczeństwu i szybkości DNS na hostingu (DNSSEC i DNS Anycast)
  • Dodałem informację o ograniczeniach w odczycie danych z dysku w punkcje poświęconym szybkości dysku
  • Dodałem info o „odnowieniach” płatnych certyfikatów SSL, które są droższe niż kupno nowego, gdzie i tak w praktyce każde „odnowienie”, to wystawienie kolejnego nowego certyfikatu
  • Dodałem info o funkcjach panelu, które są mile widziane w hostingach (autoinstalator, integracja z Cloudflare, uwierzytelnianie dwuskładnikowe)
  • Przebudowałem kilka punktów i dodałem informację o max. czasie wykonywania zadań cron.

Oprócz tego zaktualizowałem też checklistę „WYBIERAM HOSTING”, którą udostępniam do pobrania w PDF na stronie z poradnikiem - https://jakwybrachosting.pl/poradnik/. Teraz są tam łącznie 43 pytania i rzeczy do sprawdzenia przy wyborze hostingu.

Mam jeszcze kilka rzeczy zapisane do sprawdzenia w wolnej chwili i opisania w jakiś sposób w poradniku.

Nadal liczę na wszelkie uwagi i sugestie 🙂

Edytowane przez kazur
  • Lubię 1
Opublikowano

Szczerze? Jak wszedłem na stronę to od razu ją zamknąłem. Nawet nie spojrzałem dobrze na nagłówek. Typowy odbiorca nie będzie czytał takiego jamnika na ponad 20 stron tekstu. To powinno być podzielone nawet na 15 osobnych wątków a nie jeden zbiorczy. To nie referat tylko poradnik. Ma być prosto, krótko i zwięźle.

Napracowałeś się a tak naprawdę odbiorca docelowy nawet na to nie zerknie.

Opublikowano
9 minut temu, Poziomecki napisał:

Typowy odbiorca nie będzie czytał takiego jamnika na ponad 20 stron tekstu. To powinno być podzielone nawet na 15 osobnych wątków a nie jeden zbiorczy.

Forma poradnika jest NIECZYTELNA!

Całkowicie Zapomniałeś i użytkownikach mobilnych. Na telefonie te strona mówiąc kolokwialnie zajmuje 10 pięter.

Tak jak pisał @Poziomecki  również uważam, że powinieneś poradnik podzielić na podstrony = kategorie. Oraz dodać coś w rodzaju streszczenia z linkiem prowadzącym do rozwinięcia "myśli" czyli szczegółów.

Opublikowano
19 minut temu, Mion napisał:

Całkowicie Zapomniałeś i użytkownikach mobilnych. Na telefonie te strona mówiąc kolokwialnie zajmuje 10 pięter.

Tak jak pisał @Poziomecki  również uważam, że powinieneś poradnik podzielić na podstrony = kategorie. Oraz dodać coś w rodzaju streszczenia z linkiem prowadzącym do rozwinięcia "myśli" czyli szczegółów.

Nigdy na telefonie nie czytałbym czegoś tak dużego, więc podziwiam za próbę :)

Opublikowano
38 minut temu, Mion napisał:

Wydaje mi się, że forma dla niektórych może rzeczywiście być nieczytelna, ale tutaj chyba dobiliśmy do odwiecznego problemu, kompletnie nie technicznego - tzn. promocji usług, ich opisu. Przy tylu różnych informacjach, rzeczywiście ciężko o czytelność - z jednej strony oczekujemy wszystkich możliwych informacji - dla jednych ważne są usługi pocztowe, szczegóły odnośnie DKIM, DMARC, adresów IP, dla innych limity CPU i certyfikaty SSL - nie wszyscy jednak potrzebują wszystkich informacji ;)

Dnia 3.04.2020 o 13:22, Spoofy napisał:

Gdybyś potrzebował środowiska do testów czy jakiejkolwiek pomocy technicznej, daj znać a chętnie pomogę.

Od dłuższego czasu dyskutujemy odnośnie nowej formy top100, także być może autor chciałby nawiązać współpracę w tym zakresie?

Zapraszam również do dyskusji odnośnie tego tematu w tym miejscu: 

Proszę również o wyrażanie konstruktywnych opinii, bez flame'u ;) IMHO każda inicjatywa  mająca na celu ukazanie mechanizmów działania rynku i usług szerszemu gronu użytkowników internetu jest dobra.

• Lubię 1
Opublikowano
32 minuty temu, Spoofy napisał:

Wydaje mi się, że forma dla niektórych może rzeczywiście być nieczytelna, ale tutaj chyba dobiliśmy do odwiecznego problemu, kompletnie nie technicznego -

Chodziło mi o formę zamieszczenia zbyt dużego "ładunku" treści na jednej stronie nie wnikając w to czy to są dane stricte techniczne czy bardziej  marketingowe.

• Lubię 1
Opublikowano

Panowie @Poziomecki i @Mion - jak najbardziej rozumiem uwagi. Miałem takie dylematy, przygotowując całość i mam nadal.

Dlatego też przygotowałem ten PDF z checklistą, gdzie na kilku stronach są po prostu konkretne pytania, na które trzeba odpowiedzieć. Ten PDF wygląda na tę chwilę mniej więcej tak (dla tych, co nie pobrali):

wybieram-hosting-checklista_pdf__strona_5_z_9_.thumb.png.0b51ad96126383abdd4e81852f13e1ac.png

Z jednej strony ta checklista PDF to taka wersja "instant" (nie trzeba czytać całego poradnika, aby korzystać z checklisty), a z drugiej strony uzupełnienie dla tych, którzy przeczytają poradnik i chcą mieć szybką ściągawkę, zastanawiając się nad wyborem konkretnego hostingu.

Rozwiązania na pierwszy rzut oka są 2:

1. Wywalić część treści i zostawić te najpotrzebniejsze.

Plus: więcej osób przeczyta całość.

Minus: poradnik nie będzie kompletny i jest szansa, że "wytnę" ważne treści

2. Podzielić poradnik na podstrony (23 porady = 23 podstrony opisujące konkretne zagadnienie)

Plus: czytelnik łatwo dociera do tego, co chce przeczytać (większa czytelność?)

Minus: zakładam, że czytelnik nie wie co chce przyeczytać i ma zerową wiedzę. Czy będzie więc klikał po kolei 23 razy?

Szczerze mówiąc, żadne z tych rozwiązań mnie nie przekonuje. Chyba pójdę w stronę lepszego wyeksponowania spisu treści (on tam jest, trzeba tylko rozwinąć!) + opisania części kwestii, jako osobne strony, gdzie będę mógł napisać więcej (ucinając tym samym niektóre szczegóły w poradniku).

Tak jak napisał @Spoofy - chcę pokazać w tym poradniku szczegóły techniczne, ale w jak najbardziej przyjazny i prosty sposób. I wiem doskonale, że czasem jest to trudne do połączenia. Trzeba próbować 🙂 

Opublikowano (edytowane)

Ja zamknąłem po 2 minutach nawet nie scrollując do końca. Niby poradnik do wyboru hostingu, a wydaje się, że to poradnik dla ludzi którzy raczkują w komputerach. Dwa ekrany tłumaczenia co to jest przestrzeń dyskowa,  z wymienianiem typów plików które ją zajmują? Tłumaczenie co to jest domena z przykładami?

I wszędzie wetknięte na siłę wstawki marketingowe czy mają sens czy nie. Disk Speed Test ze screenshotem z GUI do mierzenia prędkości dysku na hostingu? Naprawdę? Speedtest do mierzenia prędkości łącza? Owszem jest wersja konsolowa i nawet może jakiś hosting to ma, ale propozycja użycia speedtest.net do mierzenia łącza na hostingu dla osób którym niedawno musiałeś tłumaczyć co to jest domena?

I wszędzie obrazki. Owszem jakieś są potrzebne, żeby ubarwić tekst, ale tu powtykane na siłę i jeszcze bardziej rozmazują i tak rozlazły tekst.

Nie obraź się, ale na razie to wygląda jak tekst marketingowy pod umieszczenie linków reklamowych. Dla początkujących za długie i za trudne, dla średnio zaawansowanych za dużo lania wody. wstawek z podstawami i zbędnych obrazków.

Żeby to miało ręce i nogi to musiałbyś dokładnie określić swoją grupę docelową i się tego trzymać. Piszesz dla początkującego co nie wie co to domena to napisz ogólny poradnik co to jest strona www, z czego się składa i co jest potrzebne żeby ją uruchomić,  prosto i przejrzyście bez (jeszcze) terminologii technicznej.  Myślę, że prędzej byś to sprzedał niż taki poradnik wyboru hostingu.

Piszesz poradnik jak wybrać hosting to załóż że czytelnik już nie jest skończony laik (a jak jest to go przekieruj na podstawy) i że wie co to domena, certyfikat, baza danych i że strona zajmuje przestrzeń dyskową.  Podaj przykłady rzeczywiście przydatnych narządzi którymi można zmierzyć parametry hostingu to będzie to miało jakąś wartość.

Edytowane przez nnd.newbie
  • Lubię 1
Opublikowano

@nnd.newbie - dzięki za Twoje uwagi. Są dla mnie bardzo cenne.

Niektóre ze screenów/obrazków faktycznie są tam wstawione głównie po to, aby tekst nie był monotonny (jak ten Disk Speed Test czy np. screen ze strony Let's encrypt) 😉

Cel jest taki, aby czytelnik przyszedł na stronę kompletny laik, a wyszedł jako osoba wiedząca więcej niż przeciętny użytkownik hostingu. Czyli chcę przeprowadzić czytelnika "za rączkę" od tego, co może mu zajmować miejsce na hostingu, albo jak obliczyć ile jego przyszła strona może zużywać transferu, po bardziej zaawansowane rzeczy.

Muszę chyba pokazać ten poradnik większej liczbie osób, które będą tym moim docelowym czytelnikiem i posłuchać uwag takich osób 🙂 

BTW. Kończę właśnie drugi poradnik (już dużo krótszy), który będzie kontynuacją tego poradnika. Będzie to mini poradnik "Jak przetestować hosting?" i sposobem na przetestowanie szybkości łącza w tym poradniku będzie właśnie  Speedtest.net CLI uruchamiany po SSH. Jak masz jakiś lepszy (i prostszy) sposób do użycia przez każdego na hostingu współdzielonym, to napisz proszę na priv. Tak czy siak, jutro wrzucę na forum linka pod dyskuję 🙂

Opublikowano

Opublikowałem już wspomniany wcześniej poradnik: Jak przetestować hosting?

Gdyby ktoś chciał się zapoznać czy pomóc/doradzić w kwestii tego, jak dobrze przetestować hosting współdzielony, to zapraszam do osobnego wątku: