Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Opinie o Atthost.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem po co Wy się męczycie? Przecież zwyczajnie nierealnym jest otrzymanie rzeczowej odpowiedzi odnoszącej się wprost do Waszych pytań. Rozmawiacie z mędrcami, którzy "przemawiają zamiast mówić". Śmieszne jest jedynie to, że w ich wyobrażeniu to jest profesjonalne podejście do klienta, a w oczach klientów tracą przez takie wodolejstwo i silenie się na oficjalny ton. Zwyczajna dyskusja byłaby pewnie kilka razy lepsza dla firmy, ale nie wówczas, gdy funkcjonuje na zasadzie "my way or no way".

A poza tym zwyczajnie jest to śmieszne, bo już dawno wszyscy tu ustaliliśmy jaki jest powód obecnego stanu rzeczy. Nic nie jest w stanie przekonać tego typu rozmówców do zmiany zdania, więc szkoda naszego czasu.

Edytowane przez homeap5
Opublikowano

Duża część biznesu hostingowego w Polsce żyje mentalnie w pierwszej dekadzie XXI wieku. Sami szkodzą rynkowi który tworzyli. Wkurzają klientów, odstawiają januszerkę. Windykowanie cen bo całe życie dokładają do interesu. Widać kompletny brak rozpoznania rynku po którym się poruszają. Bo kiedyś to kurła było, a teraz to są roszczenia. Pisałam już kiedyś o tym, duże pieniądze odpłynęły z tego rynku. Gdy wojenka związana z wordpressem nabierze większego rozpędu. soft przestanie być opensource czy stanie się płatny to po hostingu nad Wisłą zostaną zgliszcza.

W większości postów chodzi autorom, żeby wskazywać patologie polskiej branży hostingowej, która uderzyła już w górę lodową i idzie na dno. 

Domena .pl jest rozszerzeniem martwym co widać w raportach nask. Z niczego się to nie wzięło.

Mamy końcówkę 2024 roku, Pieniądze nie mają narodowości, więc coraz więcej klientów przenosi się zagranicę z usługami tylko żeby nie walczyć z polskimi rekinami biznesu.

Opublikowano
3 godziny temu, st220 napisał(a):

Gdy wojenka związana z wordpressem nabierze większego rozpędu. soft przestanie być opensource czy stanie się płatny to po hostingu nad Wisłą zostaną zgliszcza.

Możesz rozwinąć myśl?

Opublikowano
2 minuty temu, Pawel_15 napisał(a):

Możesz rozwinąć myśl?

Zapewne ma na mysli wojenkę Matta  z wpengine 

• Lubię 1
Opublikowano

Zgłosiłem do Was problem kilka godzin temu, ale chyba muszę poruszyć temat tutaj byście zareagowali.

W oczekiwaniu zanim gołąb dostarczy mi kody Authinfo chciałem przekierować główne adresy DNS na inny hosting, ale niezależnie co bym tam nie wpisał to pokazuje się błąd. Możecie to ogarnąć?

Opublikowano
2 godziny temu, Darek86 napisał(a):

Zgłosiłem do Was problem kilka godzin temu, ale chyba muszę poruszyć temat tutaj byście zareagowali.

W oczekiwaniu zanim gołąb dostarczy mi kody Authinfo chciałem przekierować główne adresy DNS na inny hosting, ale niezależnie co bym tam nie wpisał to pokazuje się błąd. Możecie to ogarnąć?

Podeślij do nas w PW adres e-mail, z którego przesłałeś zgłoszenie. Zweryfikujemy to.

Opublikowano
W dniu 14.11.2024 o 16:44, bartch napisał(a):

Zgłosiłem do UOKIK, ale jedynie kwestię konieczności korespondencji papierowej przy wydawaniu kodów Authinfo. Może więcej takich skarg zmieni zachowanie firmy lub przynajmniej mocniej naciśnie na UOKIK

image.thumb.png.65a36c3d7d916ca57e42c5ce748b6658.png

odpowiedzi od UOKIK jeszcze nie mam, ale... już po tygodniu oczekiwania, i jedynie 3 dni niedziałania mojej domeny i maili na niej, wystałem się w kolejce na poczcie na obiecany list polecony i już godzinę później uruchomiłem domenę, www i maile u konkurencji.

Czego i Wam życzę. 

• Lubię 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

dołączam do mocnego nieukontentowania i głębokiego absmaku w związku z Atthostem.

Bardzo ich lubiłem, dobra i sprawna obsługa klienta, ale ta ostatnia faktura i upierdliwość przy przenoszeniu domeny są niebotyczne.

Zatem chcąc się zawinąć z hostingiem od tych drani, po któryśtam mailu,  w którym im napisałem, że chyba z choinki spadli każąc mi dymać w ten klimat na Pocztę celem otrzymania Authinfo, otrzymałem takiego maila. Może się Wam przyda:

W trosce o bezpieczeństwo i jakość świadczonych usług, w celu weryfikacji tożsamości osób podpisujących wniosek, należy wybrać jeden z poniższych sposobów weryfikacji tożsamości:
  - przesłanie wniosku z kwalifikowanym podpisem elektronicznym,
  - przesłanie wniosku z podpisem profilem zaufanym ePUAP,
  - przesłanie wniosku z podpisem notarialnie potwierdzonym,
  - przesłanie podpisanego wniosku oraz dokonanie weryfikacji tożsamości za pomocą przelewu weryfikacyjnego,
  - przesłanie podpisanego wniosku wraz z kserokopią dokumentu potwierdzającego tożsamość zawierającą wyłącznie; imię, nazwisko, serię i nr dokumentu, datę ważności dokumentu. Na kserokopii należy zamazać pozostałe dane.

Wyjaśniam, o co chodzi z "profilem zaufanym ePUAP", boć to zwykły profil zaufany, a taki dokument ode mnie już... mają:)

Ale opcja przelewu weryfikacyjnego lub przesłania kserokopii dokumentu potwierdzającego tożsamość jest już jakąśtam opcją.

Zobaczymy, jak to się skończy, ale maila do UOKiKu też podeślę. Kropla drąży skałę.

• Lubię 3
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, ASDF napisał(a):

imię, nazwisko, serię i nr dokumentu, datę ważności dokumentu

Ciekawy zestaw. Ale jak to ma się do znanej i ważnej zasady RODO:

Cytat

Zasada minimalizacji danych w tym kontekście ma swoje odzwierciedlenie w domyślnej ochronie danych, czyli Privacy by default. Jako administrator powinieneś zapewnić, że  domyślnie będą przetwarzane tylko i wyłącznie te dane, które są niezbędne do osiągnięcia każdego konkretnego celu przetwarzania.  [..] Pamiętaj, że minimalizacji danych RODO, tak jak wszystkie zasady określone w art. 5 rozporządzenia, pełni szczególną rolę, a naruszenie przepisów w tym zakresie grozi wysoką karą finansową.

Czy wydanie kodu domeny jest wystarczająca przesłanką do takiego zestawu   🤔

Edytowane przez Mion
  • Lubię 2
Opublikowano

Kabaret trwa, bo jednak trzeba posłać pocztą.

Acz, #ForTheSakeOfTrolling postanowiłem zapytać, czy najbezpieczniej nie będzie, jak sam podejdę i patrzcie:

"uprzejmie informuję, iż wniosek mogą Państwo złożyć osobiście w siedzibie firmy od poniedziałku do piątku w godzinach 8-15. Wraz z wnioskiem należy okazać dokument tożsamości.

Wniosek musi zostać prawidłowo podpisany przez Abonenta domeny.

Kod jest wydawany Abonentowi (osobie upoważnionej do reprezentowania zgodnie z rejestrem KRS/CEIDG) po okazaniu dokumentu tożsamości. W przypadku odbioru kodu przez inną osobę, należy mieć upoważnienie podpisane ręcznie przez Abonenta (osobę upoważnioną do reprezentowania zgodnie z rejestrem KRS/CEIDG)

Najpewniej się tam przejdę, ale przecież jako osoba fizyczna nie jestem w KRS/CEIDGXD

(Skarga do UOKiKu już poszła)

Opublikowano

Tak jak wspominasz, kod wydawany jest Abonentowi po okazaniu dokumentu tożsamości, natomiast Abonentem może być zarówno osoba fizyczna, jak i firma, wówczas kod wydawany jest osobie upoważnionej do reprezentowania zgodnie z rejestrem KRS/CEIDG. Informacje, które uzyskałeś, są prawidłowe.

• Zaskoczony 1
Opublikowano
7 godzin temu, ASDF napisał(a):

Hej,

dołączam do mocnego nieukontentowania i głębokiego absmaku w związku z Atthostem.

Bardzo ich lubiłem, dobra i sprawna obsługa klienta, ale ta ostatnia faktura i upierdliwość przy przenoszeniu domeny są niebotyczne.

Zatem chcąc się zawinąć z hostingiem od tych drani, po któryśtam mailu,  w którym im napisałem, że chyba z choinki spadli każąc mi dymać w ten klimat na Pocztę celem otrzymania Authinfo, otrzymałem takiego maila. Może się Wam przyda:

W trosce o bezpieczeństwo i jakość świadczonych usług, w celu weryfikacji tożsamości osób podpisujących wniosek, należy wybrać jeden z poniższych sposobów weryfikacji tożsamości:
  - przesłanie wniosku z kwalifikowanym podpisem elektronicznym,
  - przesłanie wniosku z podpisem profilem zaufanym ePUAP,
  - przesłanie wniosku z podpisem notarialnie potwierdzonym,
  - przesłanie podpisanego wniosku oraz dokonanie weryfikacji tożsamości za pomocą przelewu weryfikacyjnego,
  - przesłanie podpisanego wniosku wraz z kserokopią dokumentu potwierdzającego tożsamość zawierającą wyłącznie; imię, nazwisko, serię i nr dokumentu, datę ważności dokumentu. Na kserokopii należy zamazać pozostałe dane.

Wyjaśniam, o co chodzi z "profilem zaufanym ePUAP", boć to zwykły profil zaufany, a taki dokument ode mnie już... mają:)

Ale opcja przelewu weryfikacyjnego lub przesłania kserokopii dokumentu potwierdzającego tożsamość jest już jakąśtam opcją.

Zobaczymy, jak to się skończy, ale maila do UOKiKu też podeślę. Kropla drąży skałę.

Czasem mam wrażenie ,że to jest jakiś zły sen. Te całe procedury to jedno wielkie odklejenie.  Trzymanie na siłę klienta bo może jakimś cudem odpuści!? 

• Lubię 3
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam dla wszystkich pozytywną wiadomość - rejestrator ma obowiązek wydać Wam kod auth info bez ponoszenia przez Was dodatkowych kosztów. Zarówno podpis kwalifikowany jak i nawet wysyłka formularza pocztą tradycyjną są kosztem.  Żądanie o wydanie kodu dla domen zarejestrowanych w atthost.pl wysyłajcie na [email protected]. Mają 5 dni na odpowiedź. Jeśli po tym czasie nie otrzymacie kodu, wyślijcie skargę do NASK dla domen .pl albo ICANN dla domen .com

Obie te organizacje wywrą na nich presję, po czym dostaniecie swój kod. Sprawdzone informacje - właśnie wyciągnąłem od nich kody do dwóch domen, bez wypełniania formularza i bez podpisu kwalifikowanego.

Opublikowano

Niestety nie wszystkie domeny zarejestrowane w atthost zostały zarejestrowane z udziałem Consulting Service więc to co piszesz moze jak najbardziej zadziałać, ale nie zawsze. 

Opublikowano

Zgadza się, w regulaminie podają kilku rejestratorów. Ale wszystkich obowiązują te same zasady opisane w NASK lub ICANN, więc procedura będzie taka sama, tylko email na który należy przesłać wniosek o wydanie kodu będzie się różnił. Trzeba się zastawić. Odpisują sto maili zasłaniając się regulaminem i bezpieczeństwem ale ostatecznie robią to zupełnie bezprawnie, więc trzeba złożyć skargę do jednego z nadrzędnych podmiotów.

Opublikowano

Kod AuthInfo udostępniany jest zgodnie z procedurą danego rejestratora i jest to informacja ogólnodostępna między innymi pod adresem: https://www.dns.pl/transfer_domeny_pl. Niektóre domeny zarejestrowane w AttHost w ubiegłych latach, mogły być zarejestrowane przy współpracy z firmą Consulting Service. Wówczas Abonentów takich domen kierujemy właśnie do tej firmy w kwestii wydania kodu AuthInfo.

Opublikowano

@AttHost.plTo samo odpisywaliście raz za razem w korespondencji dotyczącej moich domen a skończyło się jak się skończyło. Oba kody dostałem bez wypełniania formularza czy zdobywania podpisu kwalifikowanego. Polecam wszystkim drogę opisaną przeze mnie, gdyż interpretacja tej firmy (athhost.pl, netart czy nazwa.pl) obowiązujących przepisów wprowadza klientów w błąd. Skrajne nadużycie i dark pattern.

W regulaminie transfer domen NASK, dostępnym pod adresem DNS.pl (punkthttps://www.dns.pl/prawa_abonenta_domeny_pl) punkt 6 mówi "Możesz przenieść obsługę domeny od rejestratora X do rejestratora Y. Na twoje żądanie rejestrator zobowiązany jest niezwłocznie wydać kod authinfo. Rejestrator nie może uzależniać wydania kodu od spełnienia dodatkowych warunków, w tym uiszczenia opłaty. Należnych mu opłat może dochodzić (jeśli się na nie zgodziłeś, np. akceptując regulamin rejestratora, warunki promocji) niezależnie od wydania kodu."

Opublikowano

Nie pobieramy opłat za wydanie kodu AuthInfo, a procedura jego uzyskania jest zgodna z regulaminem usługi. Tak jak wspominaliśmy, każdy rejestrator może mieć inną procedurę w kwestii udostępnienia kodu AuthInfo.

Opublikowano

Ja wykonałem zgoła inną procedurę i bez zbędnych kosztów. Rezultaty w załączniku mówią same za siebie. Bez Waszego udziału dostałem kody authinfo od Waszych podmiotów (właściwych rejestratorów tych domen, gdyż Atthost był tylko resellerem) w kilka dni po złożeniu ostatecznego żądania o wydanie kodu.

Widzę, że sprawa musi zahaczyć także o UOKiK, bo to co robicie już wykracza poza szarą strefę. Dziękuję za zmotywowanie mnie do działania w tej sprawie. Jeśli pomogę tym choćby jednej osobie to będzie dla mnie sukces ale coś mi mówi, że będzie to znacznie więcej osób.

Screenshot_20250208-144618~3.png

Screenshot_20250208-144847~3.png

• Lubię 1
Opublikowano

W zależności od statusu domeny i jej nadrzędnego rejestratora procedura uzyskania kodu AuthInfo może się różnić. Prześlij do nas w wiadomości prywatnej nazwę rozszerzenia Twojej domeny, o której piszesz, tak abyśmy mogli bezpośrednio odnieść się do sytuacji.

Opublikowano

Tak dużo macie tych przypadków, że nie jesteście w stanie skojarzyć?

Procedura jest następująca:

1. Dostaniecie prośbę o wydanie kodu authinfo z autoryzowanego adresu email właściciela.

2. Wydajecie kod auth-info.

Tyle. Zachęcam wszystkich do postawienia na swoim i po pierwszej negatywnej odpowiedzi pisania skargi do NASK lub ICANN.

Szczerze mówiąc, wypełnianie papierowego formularza i skanowanie go również może zostać podważone jako utrudnianie wydania kodu i jest podstawą do zgłoszenia skargi. Potwierdziłbym tę hipotezę po raz kolejny, gdybyście nie żądali 246 zł za rejestrację domeny .pl - kilkukrotnie więcej od całej konkurencji. 

Wyprzedzając Wasze nadchodzące tłumaczenia wysokiej ceny - cena promocyjna 5 zł/rok polega na udzieleniu wszystkich możliwych zgód marketingowych. Gdyby dało się sprzedawać skórę to wytatuowania reklamami to pewnie byłoby to zawarte w Waszym regulaminie. Chociaż patrząc na to co robicie z wydawaniem kodów auth-info to być może nawet jest zawarte. A nuż się uda.

Opublikowano

Część z domen zakupionych w ubiegłych latach w atthost.pl mogło być rejestrowane za pośrednictwem partnera ConsultingService Sp. z o.o., wówczas Abonentów takich domen chcących ubiegać się o kod AuthInfo kierujemy właśnie do tej firmy. Wszystkie domeny mają swoich nadrzędnych rejestratorów, w przypadku domen polskich jest nim NASK, a globalnych - ICANN. W wyjątkowych sytuacjach istnieje możliwość otrzymania kodu bezpośrednio od nadrzędnego rejestratora. Mając na uwadze zachowanie najwyższych standardów, w atthost.pl kod AuthInfo udostępniamy na podstawie wniosku, który można do nas przesłać pocztą tradycyjną lub elektronicznie (z podpisem kwalifikowanym). Klienci mają również możliwość dostarczenia wniosku osobiście. Cała procedura opisana jest w naszym regulaminie.

Opublikowano

Podsumowując

Procedura jest następująca:

1. Dostaniecie prośbę o wydanie kodu authinfo z autoryzowanego adresu email właściciela.

2. Wydajecie kod auth-info. Lub wasz nadrzędny rejestrator, który jest zobligowany do tego prawnie, wydaje kod auth-info. Nie zasłaniając się Waszym regulaminem i nie wymagając dodatkowych kroków.

Opublikowano

Mimo niezbyt wielkiej sympatii do praktyk tego krakowskiego operatora fakty są takie:

Właścicielem to można być skrzynki jabłek albo worka kartofli. W przypadku takich bytów jak domeny występuje "abonent" domeny. Niby żadnej różnicy, a formalnie jest bardzo duża.

Pojęcie "prawnie zobligowany" tu jest lekko na wyrost, bo nie ma jakichkolwiek *prawnych* uregulowań kodu authinfo.

UOKiK też raczej niezbyt będzie ci w stanie pomóc, bo po 1) oni nie zajmują się rzalami i bulami od indywidualnych randomów; po 2) operator jest się w stanie tu wybronić, jeden z argumentów punkt niżej.

Dla domen .pl możesz sobie pisać skargi do NASK. W odpowiedzi na nie takowy operator odpisze, że oczywiście on wydaje kod authinfo niezwłocznie po otrzymaniu wniosku od osoby uprawnionej przez abonenta. A że do czasu weryfikacji tożsamości to dla takiej firmy  wniosek jakiegoś-internetowego-randoma, a nie abonenta, to przeprowadzają "dokładną" weryfikację, a ten jegomość to ogólnie nie chce współpracować w tej weryfikacji tylko zachowuje się jak pieniacz.

I na koniec - na rynku jest miejsce i dla tych podmiotów które cenią sobie biurokrację i to że zrobienie tam czegoś jest masakrycznie trudne, jak też i miejsce dla tych, którzy podadzą go w rozmowie telefonicznej po podaniu nazwy firmy, nru nip i imienia i nazwiska prezesa. Co kto lubi :)

• Lubię 2