Skocz do zawartości
  • Cześć!

    Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Starsze CMS a aktualizacja do MariaDB 10.1


carcow
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu dostałem info od "najlepszego" hostingu na literę N o aktualizacji MySQLa do MariaDB 10.1.

Mam kilka starych stron na Joomli w wer. 1.5.26, 2.5.28, 3.2.0 oraz 3.2.3 i obawiam się, że po aktualizacji mogą nie działać.

Oraz dwie świeże strony na w miarę świeżym Wordpressie.

 

Czy ktoś kojarzy czy stara joomla ruszy na MariaDB? Albo co trzeba zrobić by chciała działać?

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O ile we wspomnianych skryptach (jakichkolwiek) nie ma błędów składni SQL to wydaje mi się, że wszystko powinno działać.

 

Czemu piszę o ewentualnych błędach składni? Bo MariaDB zdaje się być bardziej restrykcyjna od MySQL. Przykładowo: w jakimś skrypcie programista popełnił błąd wpisując NOW('') zamiast NOW(). Tych cudzysłowów tam być nie powinno, ale MySQL przymykał na to oko i wszystko działało, jednak MariaDB wyrzucała błąd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MariaDB 10.1 powinna mieć blisko 100% kompatybilności, ale i tak backup warto rozważyć niezależnie od tego co się deklaruje. Nie powinno się nic rozwalić, a nawet jak się coś rozwali to na ogół jest to jakaś niewielka poprawka SQLa właśnie, nic co by wykraczało poza podstawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

prawdopodobnie posypało Ci się kodowanie w bazie... właśnie o tym pisałem w swoim pierwszym pośćie ,że to może być jedyny problem ... chyba wykrakałem :)

 

Najlepiej przywróć backup. Porównaj kodowanie tabel czy wszystkie są prawidłowo ustawione, czy czasem gdzieś nie wskoczyło inne niż było.

Jeśli nie masz backupu a teoretycznie kodowanie się zgadza to zostaje kombinowanie z zamianą znaków za pomocą jakiegoś programu np iconv ... albo gżegżółka (pod windowsa  :) )

 

.... hm chyba ,że kodowanie jest dobre a gdzieś w kodzie wystarczy dodać:

mysql_query("set names 'utf8'");

oczywiście po połączeniu z mysql

Edytowane przez Rafiki
  • Lubię 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z forum, wyrażasz zgodę na: Warunki użytkowania, Regulamin, Polityka prywatności.