Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Tom X napisał(a):

@Krystek A masz w tych filtrach zaznaczoną opcję "Nigdy nie wysyłaj do spamu"?

Bingo! Nawet nie wiedziałem, że jest taka opcja. Gdy tworzyłem filtry lat temu z 10 to nie było na bank takiej opcji (i wielu innych zresztą też). Dziękuję za naprowadzenie. Będę musiał uaktualnić filtry.

• Lubię 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zanim wrócę do gws bo mimo całej sympatii do mydevila i mxroute już wolę żeby karmili przyszłe gemini moją skrzynką dla względnego spokoju od spamu. Mydevil lepiej czyści polski spam, mxroute natomiast lepiej sobie radzi w takim globalnym, zastanawiam się, czy jakikolwiek Polski hosting, korzysta może z inbound antyspamu "AI" najbardziej wyhajpowanego chyba jak się da za granicą relaya mailchannels? Chętnie sam bym potestował, ale ta cena... Jestem po testach mailbaby (tragedia outbond filtrów), kiedyś wszyscy zachwalali jakość się pogorszyła z tego co rozumiem od czasu jak (o ile dobrze zrozumiałem) przestali w jakimś stopniu korzystać z infry mailchannels. Magicspam - dosyć agresywny. Spamexperts - nie mam jeszcze wyrobionego zdania.

Wróciłem jeszcze z ciekawości do tematu IQ @Tom X jak rozumiem ten folder spam to nie jest coś na zasadzie bayesa który jest bezużyteczny tylko faktycznie działa? Jar opowiadał jak robili testy, że bayes dopiero po 3 latach zaczął wyłapywać tamtejszy spam. Zerknąłem na ich infrastrukturę i wygląda imponująco. Może też potestuję.  

Aha i jakby ktoś był zainteresowany MXRoute, to w BF dorwałem pakiet 1TB MXRoute Large Storage, . Niestety nie EU. W cenie 1/5, rabat jest na stałe maks per domena czy tam mail to 400 na godzinę wysłanych, nie jest to reseller. Teoretycznie pod względem spamu chyba lepiej. Jar potwierdził że mimo że nie reseller to jakoś by dało radę to spiąć z DA i zautomatyzować wszystkie procesy. 500 zł rocznie za coś porównywalnego do mydevila, niezła gratka. jedynie nie wiem jak tam kwestia backupów wygląda. Ale już tyle tych serwerów i vpsów mam że się kurzą.

Edytowane przez sempre
Opublikowano
3 godziny temu, sempre napisał(a):

jak rozumiem ten folder spam to nie jest coś na zasadzie bayesa który jest bezużyteczny tylko faktycznie działa?

Teoretycznie działa to tak:
https://pomoc.iq.pl/pomoc/17/207

Jak działa w praktyce, nie jestem w stanie ocenić, ale cudów bym nie oczekiwał, ponieważ do zadziałania tej funkcji potrzeba co najmniej kilku zgłoszeń od różnych użytkowników. Żeby takie zgłoszenia się pojawiły, należy przekonać użytkownika do działania a z tym jest problem na dwóch poziomach:
- typowi użytkownicy poczty zazwyczaj pozostawiają wiadomości spamowe w inboxie, lub co najwyżej je kasują

- użytkownicy poczty w/w operatora mogą nie wiedzieć jak to działa, ponieważ dotarcie do powyższego linka z opisem wyjaśniającym wymaga zachodu (opis jest ukryty pod tajemniczym tytułem linku "Raportowanie wiadomości jako SPAM" - dla nietechnicznego usera jest to IMO bariera nie do sforsowania).