Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, otwieram temat do dzielenia się opiniami nt. k.pl, sam korzystam z VPSa od nich pod staging już od jakiegoś czasu i niedługo podzielę się swoimi wrażeniami.

Opublikowano (edytowane)

Dobra to ja zacznę .

Korzysta ktoś z ich serwerów dedykowanych ? 

Jak bardzo są elastyczni w modyfikacjach ? 

Brakuje mi cennika dodatkowych adresów IP . 

Brakuje mi na stronie looking glass . 

@k.pl wzywam aby was ten wątek nie ominął . 

Edytowane przez ksk
Opublikowano

Cześć,

odpowiadając kolejno:

1. Tak, "kilka" osób korzysta ;)

2. Na czas trwania powyżej 12 miesięcy jesteśmy elastyczni, możemy również przygotować speckę pod Ciebie, zależy czego potrzebujesz. Przy umowach na krócej tylko to co jest na stronie: https://k.pl/pl/dedicated/ Czegoś konkretnie potrzebujesz?

3. 5zł przy VPS, 8zł przy dedyku. Ceny Netto.

4. Pomyślimy nad tym :)

Opublikowano

Zastanawia mnie ten rozstrzał 3 pln między dedykiem a VPS . IP to IP więc nie wiem dlaczego jest inaczej traktowany .

KVM/IPMI/ILO/iDrac do każdej maszyny ? 

Opublikowano

Różnica wynika z usługi do której kupowany jest IP oraz jego zarządzaniu. Przy VPS jest to cena mocno promocyjna ;)

Tak, do każdego dedyka udostępniamy IPMI.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

[RECENZJA, OPINIA VPS'ów czyli szerokopojętego hostingu i infrastruktuy k.pl, która ma własne DC we Wrocławiu i jak na Wrocław Top1 - https://k.pl] VPS EPYC od k.pl – AMD EPYC 9555 (Zen 5) | 8 vCPU, 8 GB RAM, 100 GB NVMe

Wziąłem na testy customową konfigurację VPS-a od k.pl (https://k.pl), minęło już pół roku więc mogę to uznać za czas gdzie faktycznie ich przetestowałęm, jestem pasjonatem hostingu nie devopsem więc wybaczcie jak w teście będą jakieś błędy, postanowiłem tym razem dużo poważniej podejść do "luźnych" testów i przy tym zrobić to w bardzo przejrzysty sposób. Zazwyczaj nie wrzucam takich recenzji, ale https://k.pl i początkowy brak opiniii o nich skłonił mnie, żeby takową napisać, aby lud wiedział co kupuje.  Poniżej pełen rzut oka na to, co ten serwer faktycznie potrafi. 

TL;DR – Dla niecierpliwych opinia o k.pl i ich VPS'ach oczami laika: k.pl dostarcza VPS-a na AMD EPYC 9555 (Zen 5), 8 vCPU @ 3.2 GHz, czyste KVM. W bazie ServerVerify CPU ląduje w top 3.15% (GB6 SC: 2547, MC: 12745). Dysk NVMe wykręca 246k IOPS random read i 11.4 GiB/s sekwencyjnie. Sieć to solidne ~984 Mbps down / 963 Mbps up (średnia z 25 lokali w EU), z pingiem 8.5 ms do Warszawy. Routing oparty na 19 upstreamach (Arelion, Hetzner, Lumen/Level3, CDN77, M247, Misaka itd.). Przez cały czas testów CPU steal = 0.0%. Dysk i procesor mocno powyżej rynkowej średniej w tej klasie cenowej. Uptime 99.99% przez pół roku. Support bardzo miły i wszybko reagujeący na jakiekolwiek tickety.

1. Specyfikacja i środowisko

Parametr Wartość
CPU AMD EPYC 9555 64-Core @ 3199 MHz (Zen 5, Turin)
vCPU 8 (dedykowane rdzenie, brak overcommitu)
RAM 7.7 GiB
Dysk ~97 GiB, EXT4 na /dev/vda1, discard active
System Ubuntu 26.04 LTS (Resolute Raccoon), kernel 7.0.0-15-generic
Wirtualizacja KVM (moduł kvm_amd)
ASN / ISP Korbank S.A. (AS35179), DC Warsaw
Sieć IPv4 + IPv6 (/64), ~1 Gbps symetrycznie

Kontekst: Ubuntu 26.04 z kernelem 7.0.x to całkiem świeży stack. Scheduler mq-deadline, TCP cubic (stockowo bez BBR). Czysta instancja, 379 pakietów dpkg, zero Dockera.

2. CPU – moc obliczeniowa

Geekbench 6 (ServerVerify) wyrzucił 2547 Single Core i 12745 Multi Core – co daje top 3.15% w ich bazie.
Sysbench (prime=20000) pokazał 1779 events/s na 1 wątku i 14136 events/s na 8 wątkach. Skalowanie wychodzi x7.94, czyli praktycznie idealne (bez spadków wydajności). Przy overcommicie na 16 wątków wynik rośnie do 14349 events/s, co pokazuje, że hypervisor sobie z tym bez problemu radzi.

OpenSSL speed (multi to m.in. ~4.7 GB/s na SHA256 i ~9.5 GB/s na AES-256-CBC.

3. RAM i Dysk – NVMe performance

Sysbench memory read wariuje w okolice 358 GB/s (cache CPU), ale realne write'y to stabilne ~8.9 GB/s. Jak na 8 GB instancję – wystarczy z ogromnym zapasem.

Co do dysku, FIO (4 jobs, direct I/O, 30s) pokazało pazur:

Test IOPS Przepustowość Latencja (avg)
Random Read 4K (iodepth=64) 246 000 960 MiB/s 1040 us
Random Write 4K (iodepth=64) 44 400 174 MiB/s 5761 us
Seq Read 1M (iodepth=16) 11 700 11.4 GiB/s 5467 us
Seq Write 1M (iodepth=16) 3 385 3.4 GiB/s 18900 us
Mixed RW 4K (70% read) R: 129k / W: 55k R: 503 / W: 216 MiB/s ~1354 us

Sekwencyjny odczyt 11.4 GiB/s sugeruje, że pod spodem siedzi porządna macierz NVMe z cache'owaniem na hipernadzorcy. IOPing wypluł średnią latencję na poziomie 300 us (min: 256 us, max: 379 us) – nie widać efektu "noisy neighbor". Dysk ma włączony discard, co jest plusem dla żywotności.

4. Sieć – Speedtest i Routing

Zrobiłem pełen skan nws.sh po 25 lokalizacjach w EU. Średnia to 984.5 Mbps down / 963.0 Mbps up. Zera strat pakietów. Do Warszawy ping to równe 8.5 ms, do głównych hubów w EU trzymamy się poniżej 30 ms. Poniżej wybrane najważniejsze lokacje i ogólna średnia (pełen log w linku na dole).

Lokalizacja Latency (ms) Download (Mbps) Upload (Mbps)
Nearest (Wrocław) 0.25 947 1023
Warsaw, PL 8.53 946 1000
Frankfurt, DE 21.87 982 1006
Amsterdam, NL 29.83 1060 938
London, UK 28.30 1015 1015
ŚREDNIA (25 lokacji) 28.7 984.5 963.0

Co ciekawe, routing Korbanku (AS35179) jest bardzo szeroki. Do testów nws.sh użyłem 28 lokalizacji i traffic szedł przez aż 19 różnych upstream AS-ów (Arelion/Telia, Hetzner, Lumen/Level3, CDN77, M247, Misaka, xTom, Aruba...). Bezpośrednie sesje do DE/NL/UK/FR/IT/NO/FI.

5. Bazy danych, UnixBench i stabilność

Poustawiałem różne stress-ngi – CPU, memory, IO razem. Zero błędów, zero OOM, brak kernel panic. CPU steal cały czas siedział na 0.0%, taktowanie stabilne 3199 MHz na wszystkich rdzeniach.

MySQL OLTP (10 tabel x 100k wierszy, InnoDB, 8 wątków) zrobił ~1984 TPS w trybie Read/Write i ~7005 TPS w Read Only (latencja 95th perc. poniżej 7ms). Fsync na poziomie ~10 ms oznacza, że na jednym conn w synchronous_commit=on zrobimy ok. 100 transakcji/s (norma dla VPS).

UnixBench 5.1.3 wyrzucił Index Score na poziomie ~3200 (1 rdzeń) i ~25600 (8 rdzeni). Skalowanie x8 potwierdza, że nikt nam tu zasobów nie zabiera.

Webowe bagatele (pętle MD5 + math): PHP 8.x to zaledwie 0.27s, Python 3 ok. 0.72s. Docker cold start 10 kontenerów alpine w 2.66s (~265ms na sztukę) – NVMe w ogóle tu nie dyskutuje.

Podsumowanie

Na plus:
- EPYC 9555 (Zen 5), 8 pełnych rdzeni bez overcommitu i ze stałym taktowaniem.
- Prawie symetryczna sieć ~1 Gbps do całej EU (nawet do Stambułu leci 1000/1011 Mbps).
- Świetny, zdywersyfikowany peering (19 upstreamów).
- Zero CPU steal, czyste KVM, dysk z bardzo niską latencją.

Na minus (albo do poprawy):
- Brak SWAPu w ogóle (0 B).
- Stockowo włączone TCP cubic – BBR by tu zrobił różnicę.
- Upload do Barcelony dziwnie urwał do 463 Mbps (pewnie jakiś incydent na trasie w tamtym momencie).
- Entropa na niskim poziomie (256), warto dorzucić haveged/rngd.

Ocena: 9/10. Zen 5 w cenie VPS-a to wciąż rzadkość. Sprzęt stoi na swoim miejscu, network Korbanku robi świetną robotę, a nikt nie kradnie mocy obliczeniowej sąsiadowi. Do webhostingu, kontenerów, czy gier sprawdzi się rewelacyjnie.

Linki do wyników:
- ServerVerify: 7b80c167-9d33...
- nws.sh speedtest: 1781268745_FM7RMZ_EU
- nws.sh routing: 1781274544_7TPSD8_GLOBAL

Edytowane przez sempre