Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Problem z dostępem do stron zabezpieczonych Cloudflare

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dwóch dni mam problem, żeby dostać się na strony, które mają wdrożone antybotowe moduły challenge-response od Cloudflare. Do tej porty wszystko działało, ale teraz po zaznaczeniu checkboxa strona odświeża się i ponownie pojawia się chceckbox do zaznaczenia. Mam konto w Cloudflare, ale na stronie logowania - https://dash.cloudflare.com/login - cały czas mam komunikat: "There was a problem with verification. Please reload and try again." Zrobiłem test zgodności przeglądarki przez stronę - https://browser-compat.turnstile.workers.dev/ - mam status "Failed", ale w informacjach diagnostycznych mam: "Automation Check: No automation detected, System Clock: Clock synchronized, Server Connection: Can reach Cloudflare", czyli system nie widzi we mnie bota. W jaki sposób zgłosić wynik testu (skopiowałem pełny wynik testu) do Cloudflare? Bo wydaje mi się, że w jakiś sposób trafiłem na blokadę firewalla (WAF) Cloudflare'a...

Opublikowano

Jak wszedłem na ten test, to uzyskałem status success. Przy czym mi wszystkie strony zabezpieczone przez Cloudflare działają normalnie. Uważam więc , że coś jest nie tak i rzeczywiście zostałeś zablokowany przez WAF CF-a. Pytanie tylko, czy to dotyczy konkretnego urządzenia czy wszystkich urządzeń podpiętych do konkretnej sieci. Miałem przypadek, że Klient miał zabotowany router marki krzak (Tenda, Cudy czy inny Totolink) i mu cały czas atakował strony zewnętrzne, więc regularnie zbierał reporty w CF-ie.

Screenshot_20260711_201818_Firefox.thumb.png.418f576d8e026aab0b7511ac49e9dda3.png

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Tom X napisał(a):

Próbowałeś użyć trybu prywatnego/incognito przeglądarki?

Dopiero odpisuję, bo akurat w ten weekend jestem bardziej offline. Tak. Próbowałem. W trybie prywatnym oraz z innej przeglądarki. Cały czas mam odświeżające się okno z checkboksem do zaznaczenia - po zaznaczeniu przeładowuje stronę zabezpieczeń Cloudflare i tak w kółko.

18 godzin temu, BartekSz napisał(a):

Jak wszedłem na ten test, to uzyskałem status success. Przy czym mi wszystkie strony zabezpieczone przez Cloudflare działają normalnie. Uważam więc , że coś jest nie tak i rzeczywiście zostałeś zablokowany przez WAF CF-a. Pytanie tylko, czy to dotyczy konkretnego urządzenia czy wszystkich urządzeń podpiętych do konkretnej sieci. Miałem przypadek, że Klient miał zabotowany router marki krzak (Tenda, Cudy czy inny Totolink) i mu cały czas atakował strony zewnętrzne, więc regularnie zbierał reporty w CF-ie.

Z mojego IP na komputerze  nie mogę się dostać na wszystkie strony, które używają zabezpieczeń Cloudflare.  Przełączyłem nawet na połączenie VPN od Protona, ale z przeglądarek komputerowych nadal lipa. Sprawdziłem IP w MultiRBL-u, czy nie siedzę w jakichś filtrach, ale jest czysto. Sprzęt sieciowy jest OK.

Sprawdziłem również ze smartfona (SAMSUNG) z przeglądarką Samsung Internet i z tej przeglądarki udało mi się wyświetlić stronę. Wygląda na to, że już ostatecznie Cloudflare blokuje Windows 7 z przeglądarką Mozilla Firefox ESR. Niestety, na Win 7 mam ograniczone możliwości jeśli chodzi o aktualizowane przeglądarki.

Edytowane przez Krystek
Opublikowano
Godzinę temu, Krystek napisał(a):

Sprawdziłem również ze smartfona (SAMSUNG) z przeglądarką Samsung Internet i z tej przeglądarki udało mi się wyświetlić stronę. Wygląda na to, że już ostatecznie Cloudflare blokuje Windows 7 z przeglądarką Mozilla Firefox ESR. Niestety, na Win 7 mam ograniczone możliwości jeśli chodzi o aktualizowane przeglądarki.

Zainteresuj się R3dfoxem:
https://eclipse.cx/projects/r3dfox

Jest systematycznie aktualizowany. Korzystam na "maszynie do pisania" pod Win7Pro.

• Super! 1
Opublikowano
23 godziny temu, Krystek napisał(a):

z innej przeglądarki.

Przełączyłem nawet na połączenie VPN od Protona, ale z przeglądarek komputerowych nadal lipa

Brzmi jak antywirus/firewall/adblock na Twoim komputerze. Spróbuj tymczasowo wyłączyć oraz użyć czystego profilu w przeglądarce.

Windows 7 z przeglądarką Mozilla Firefox ESR. Niestety, na Win 7 mam ograniczone możliwości jeśli chodzi o aktualizowane przeglądarki.

Pora na przesiadkę na Linuksa lub Chrome OS Flex. W taki sposób przynajmniej komputer uniknie elektrośmieci.

Opublikowano
Godzinę temu, psz napisał(a):

Pora na przesiadkę na Linuksa lub Chrome OS Flex. W taki sposób przynajmniej komputer uniknie elektrośmieci.

A gdybym zaproponował W10 LTSC Enterprise 2021? 

Opublikowano

Nie ciągnijmy sprawy licencji. Nie czuję się ekspertem w sprawach legalności kluczy i odchodzimy od meritum tematu.

Opublikowano
23 godziny temu, Tom X napisał(a):

Zainteresuj się R3dfoxem:
https://eclipse.cx/projects/r3dfox

Jest systematycznie aktualizowany. Korzystam na "maszynie do pisania" pod Win7Pro.

Hej! Serdeczne dzięki za tę polecajkę. Mam Windows 7 Pro 64-bit i pobrałem wersję portable. Działa wyśmienicie. Problem z wymuszaniem checkboksa / captcha CloudFlare zniknął. Strony automatycznie wykrywają prawilną dla Cloudflare przeglądarkę i ładują właściwą zawartość. Kiedyś, gdy potrzebowałem przeglądarki z obsługą Flash czy Java (do aplikacji obsługujących kamery podglądu wideo) to szukałem właśnie jakichś w wersjach portable. Dobrze wiedzieć, że jest coś, co działa.  Moja zwykła, używana na co dzień przeglądarka zgłasza się jako:

Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/115.0

Ciekawe, czy pod Linuksem też na Firefoksie ESR strony nie działają, czy musi wystąpić combo: niewspierany system + ta przeglądarka. Wiele dystrybucji Linux instaluje domyślnie przeglądarkę Firefox w wersji ESR. Obstawiam, że rewizja 109 może mieć tu znaczenie. Strona WhatIsMyBrowser.com stwierdza, że przeglądarka jest przestarzała i sugeruje aktualizację do wersji 152. Szkoda, że nie bierze pod uwagę systemu operacyjnego ;)

90% stron, z których korzystam działa poprawnie w Firefox ESR w Windows 7, chociaż niektóre z tych działających nie wyświetlają się idealnie, ale nie ma to wpływu na ich działanie.  Mnie to nie przeszkadza zbytnio, o ile w ogóle jestem w stanie wyświetlić stronę. Największy problem jest z forami opartymi na silniki Discourse.

2 godziny temu, psz napisał(a):

Brzmi jak antywirus/firewall/adblock na Twoim komputerze. Spróbuj tymczasowo wyłączyć oraz użyć czystego profilu w przeglądarce.

Antywirus / adblock nie powoduje problemów. Świadczy o tym fakt, że zasugerowanej przez @Tom X przeglądarki mogę łączyć się ze stronami zabezpieczonymi Cloudflare. Jak wskazałem wcześniej ze smartfona z tej samej sieci mogłem wyświetlać strony zabezpieczone CF.

Cytat

Aż tak źle to nie jest :) Komputer z Win 7 przejmie rolę zapasowego, a docelowym będzie nowa maszyna z Windows 11 Pro. Żeby było ciekawej to strony zabezpieczone systemami od Cloudflare testowałem z uruchamianego z pendrive systemu operacyjnego Haiku OS z przeglądarką Iceweasel (bo taki klon Firefoksa występuje w repozytoriach Haiku). Mam jeszcze komputer z Windows 10, ale to jest maszyna pomocnicza - bardzo rzadko go uruchamiam. Służy do kopiowania na nią danych i uruchamiania programów, które nie działają z Windows 7.

Godzinę temu, Espen napisał(a):

A gdybym zaproponował W10 LTSC Enterprise 2021? 

Mam różne rodzaje Windows 10/11 na pendrive, uruchamiane z narzędziami diagnostycznymi / serwisowymi do naprawy systemów, ale nie chodzi o tymczasowe uruchamianie, czy instalowanie innych wersji Windows (znam także te różne Win Lite, wersje od Sromotnika itd.), ale o używanie na co dzień aplikacji, które da się aktualizować pod Windows 7 - tak długo, jak się da. Tak, wiem, że system jest niewspierany, ale pracuje mi się na nim wygodnie, szybko się uruchamia a aplikacje, z których korzystam również działają bez problemów. Antywirus z blokerem podejrzanych aplikacji - Microsoft Security Essentials - również działa i jest aktualizowany, jak i same bazy wirusów. Niedługo jednak będę przesiadał się na inny komputer z prozaicznych względów: nie tylko dlatego, że procesor na tej maszynie jest już dość wiekowy (Intel Core i5-3470T), ale przede wszystkim komputer zużywa więcej prądu. Po ponad 10 latach używania dam mu odsapnąć. Jedynie co mnie przeraża to odtworzenie na nowym systemie programów z tego starego komputera. A przez lata nazbierało się tego sporo...

• Lubię 1
Opublikowano

Użytkowanie Firefoxa 115 ESR staje się coraz bardziej kłopotliwe. Np. platforma eZUS jest już niedostępna dla oficjalnych wersji przeglądarek dla Win7, podobnie niektóre platformy homebankingu.