Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

działam jako jednoosobowa fundacja. Chciałem zrobić stronę dla fundacji. Wykupiłem domenę i hosting (Hostido). Strona to będzie portal z recenzją książek, artykułami, poradami, FAQ. No i w katalogu strony będzie forum.  Mam dylemat bo nie stać mnie na płatne Invision, które jest na większości forów. Więc wybór padł na Flarum, MyBB i PHPBB.  Flarum wolę uniknąć bo nie poradze sobie z instalacją w konsoli. Chodzi o bezpieczeństwo, funkcje antyspamowe, szybka rejestracja (jak tu) . Macie dla mnie jakieś porady, wskazówki? PS dodam, że przewiduję maks  200-500 uzytkownikow z czego 25-50 dziennie + strona oczywiscie

Opublikowano (edytowane)

Przerobiłem wszystkie darmowe fora i większość płatnych. Jeśli chodzi o darmowe, to zdecydowanie Flarum, sporo dodatków, łatwo to ogarnąć wszystko i jest dość intuicyjne w obsłudze. Poza tym, można zainstalować bez dostępu do SSH, zwyczajnie wgrywając pliki przez FTP na swój wykupiony hosting (https://docs.flarum.org/install/). Nie używałem tej metody, bo od dawien nie korzystam z usług hostingowych tego rodzaju, a na swojej maszynie zawsze instaluję przez SSH przy pomocy composera, ale sądzę, że nic to nie zmienia, bo instalacja ze wstępną konfiguracją i tak jest przez stronę normalnie.

Edytowane przez BartekSz
Opublikowano

Osobiście chyba bym polecił myBB. W przeciwieństwie do phpBB na którym działałem trochę lat myBB posiada na dzień dobry skuteczne zabezpieczenia przed spamerami i botami. Do phpBB trzeba wgrywać, modyfikować etc. Na temat Flarum nie powiem nic bo choć słyszałem nazwę to nie bawiłem się samym skryptem. IPB bym sobie odpuścił nawet jakbym miał hajs na to.

Bierz myBB, będziesz Pan zadowolony :)

Opublikowano

Ja za to w drugą stronę, używałem od wielu lat MyBB, w pewnym momencie developerom zapomniało się o łatkach bezpieczeństwa. Nie mam już do nich takiego zaufania, co kiedyś, a Flarum jest mimo wszystko bardziej dopracowane i dość prężnie się rozwija, wliczając wszelkie poprawki bezpieczeństwa.

Opublikowano

Mamy teraz takie czasy - naiwnie wierzę że kiedyś będzie normalnie tak jak 15 czy nawet 20 lat temu - że wszystko kręci się wokół fejsbuków i innego socjal.. Ogólnie fora są w defensywie bo wszystko jest na fejsie. Popularność klasycznych skryptów idzie na łeb na szyję i poniekąd nie ma się co dziwić że deweloperzy też zaczynają sobie to i owo odpuszczać.

Jeżeli Flarum jest w pełni spolonizowane to mogę z czystej ciekawości zobaczyć co jest czym i jak to działa. Dla mnie osobiście to ważny argument - dany skrypt musi być spolonizowany minimum w 99,98%.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Spróbuję dzisiaj zainstalować Flarum przez Composera a jak mi nie wyjdzie po 3 próbach to zainstaluję MyBB. Ja mam taką specyficzną stronę bo chodzi o pewną chorobę i na FB pod imieniem i nazwiskiem nie wszyscy chcą się wypowiadać, pytać a na forum można użyć tymczasowy mail i pseudonim.  Dzięki 

Opublikowano

Pisałem w pierwszej mojej odpowiedzi, że możesz zainstalować Flarum bez używania composera. Sprawdziłem to na lokalnym środowisku testowym moim i bez problemu idzie to zrobić. Na ich wiki masz link do wersji spakowanych w zip, które możesz zainstalować, wrzucając te pliki przez FTP do swojego hostingu, z którego korzystasz: https://docs.flarum.org/install/

Opublikowano

Wiem. Przeglądałem wczoraj ich forum godzinę i wszyscy zalecają przez tego composera, bo niby potem dodatków nie można aktualizować, kopii robić, aktualizować samego silnika i mnie to troche zraziło ... 

Opublikowano
5 godzin temu, pad2ce napisał(a):

Wiem. Przeglądałem wczoraj ich forum godzinę i wszyscy zalecają przez tego composera, bo niby potem dodatków nie można aktualizować, kopii robić, aktualizować samego silnika i mnie to troche zraziło ... 

W sumie, jeśli odpowiednie katalogi ustawisz na odpowiednie uprawnienia (odczyt i zapis), to powinno działać. Wordpress czy inny PHP-Fusion normalnie potrafi robić odczyt i zapis, jak wszystko jest według zaleceń producenta oprogramowania ustawione przy lub przed instalacją. Profilaktycznie można dać na całość chmod 777.

Opublikowano
26 minut temu, BartekSz napisał(a):

Profilaktycznie można dać na całość chmod 777.

Producent skryptu jawnie przestrzega przed tego typu profilaktyką.

Opublikowano
W dniu 11.12.2024 o 16:45, pad2ce napisał(a):

Wykupiłem domenę i hosting (Hostido).

Na hostio nie ma problemu z composer'em.  W razie potrzeby możesz sobie ściągnąć go z oficjalnego źródła i ustawić  tymczasowy skrót. Ja to robię takimi komendami

Startowe ustawienia dla composera 
php8.2 /home/host3xxxx/domains/dev.xxxx.pl/mytemp/composer.phar -vvv about 2>&1 | grep "PHP"

alias composer82="php8.2 /home/host3xxxx/domains/dev.xxxx.pl/mytemp/composer.phar"
composer82 -vvv about 2>&1 | grep "PHP"

composer82 create-project flarum/flarum . 

• Lubię 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tom X napisał(a):

Producent skryptu jawnie przestrzega przed tego typu profilaktyką.

Ja wiem o tym, również przed tym przestrzegam. Temu też, pierw sugeruję zrobić to zgodnie z zaleceniami. Kolega sobie już poradził, więc jak widać, Flarum ma opanowany temat w swoim skrypcie instalacyjnym 😉

• Lubię 2
Opublikowano
8 godzin temu, BartekSz napisał(a):

Profilaktycznie można dać na całość chmod 777.

To jak zostawienie kluczy w drzwiach!

Wracając do tematu i samego Flarum mam mieszane uczucia ponieważ wiele dodatków jest źle napisanych co wpływa na działanie i bezpieczeństwo skryptu. Oczywiście można to odnieść do innych platform ale ewidentnie warto zwrócić na to uwagę przed wyborem właściwego rozwiązania.  Jeżeli zależy tobie na forum i stronie może warto ogarnąć to w oparciu o wordpress + https://forumwpplugin.com/

Opublikowano

To ja jeszcze tylko na koniec dodam, że dostałem dotację na forum z Gminnej komisja rozwiązywania problemów alkoholowych dotację w wysokości 500zł i kupiłem vbulletin hostowany samodzielnie (dokładając nieco). I teraz już jestem bardzo zadowolony :)