Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Chciałbym się podzielić projektem, nad którym siedzę od kilku miesięcy. Kiedyś zaczynałem od prostego proxy na Squidzie, ale z czasem przeniosłem wszystko do Dockera i zacząłem optymalizować swój domowy serwer PC (pod gigabitowym łączem).

O co chodzi?

Stworzyłem repozytorium na github, które agreguje gotowe stacki docker-compose. Moim celem było stworzenie środowiska "ready-to-use", które:

1. Automatyzuje pasywny dochód (Honeygain, EarnApp itp.).
  2. Zapewnia bezpieczny dostęp do plików przez SFTP.
  3. Obsługuje Proxy (całość w kontenerach, żeby nie śmiecić w systemie hosta).

Link do projektu: 

https://github.com/TobiMessi/My-Low-End-HomeLab-Ecosystem

Chciałbym Was prosić o merytoryczny feedback. Czy Waszym zdaniem w konfiguracjach .yml warto coś jeszcze "docisnąć" pod kątem bezpieczeństwa lub wydajności? Planuję też dodać Healthchecki do kontenerów.

Jeśli ktoś z Was bawi się w podobne rozwiązania (HomeLab / pasywne zarabianie), chętnie wymienię się doświadczeniami!

Opublikowano

Hej, ja bym zastąpił pihole Adguard home bo jest w GO więc jedna binarka i mniej zasobów zjada. 

Uptime kume może zastąpić dużo lżejszym gatusem (GO) I ewentualnie dodał coś do mediów ala plex i później arr stack do oczywiście legalnych kopii. Tak to fajnie to wygląda, dużo początkujący może się nauczyć 

• Lubię 1