Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Od kilku dni męczę się z połączeniem FTP do mojego serwera WWW po podłączeniu mojej strony (domeny) pod CloudFlare.

Po zmianie DNS'ów domeny na CloudFlare w moim kliencie FTP - Filezilla - nie mogę połączyć się z serwerem WWW.

Konfiguracja jest domyślna, próbowałem wyłączyć rekord FTP (ftp.nazwastrony.pl), a nawet go całkowicie usunąć - niestety bez pożądanych rezultatów.

Wystarczy, że przywrócę na swoją domenę domyślne DNS'y, usunę domenę z konta CloudFlare i wszystko zaczyna działać.

Miał ktoś może kiedyś taki problem i/lub wie jak sobie z tym poradzić?

PS: Dodam, że próbowałem również ustawić tryb połączenia na pasywny w ustawieniach samego programu Filezilla, jednak również to nic nie dało.

Dziękuje z góry za pomoc, lub jakąś podpowiedź :)

Edytowane przez devv
Literówka :(
Opublikowano (edytowane)

jesli wydelegujesz domenę na dns cloudflare i włączysz to rekordy typu A ustawiają się na adresy IP cloudflare, zapewne i dla samej domeny jaki dla *.domena. Kiedy próbujesz się połączyć do FTP po adresie ftp.nazwastrony.pl to klient ftp próbuje się łączyć do IP Cloudflare. Rozwiązanie: albo dodać sobie ręcznie po stronie DNS w cloudflare rekord A dla subdomeny ftp kierujący na docelowy serwer, albo używać jako adresu hosta np. adresu IP tego serwera, albo - jeśli ma jakąś - domeny "technicznej" (częste w przypadku hostingów współdzielonych). Przy dodaniu rekordu oczywiście trzeba trochę czasu na propagację.

Edytowane przez ćwierćadmin
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy dobrze rozumiem..

Na moim hostingu hostem serwera jest: nazwastrony.pl (port:21)

W CloudFlare mam ustawione:

• nazwastrony.pl (gdzie adres IP jest ustawiony na adres IP mojej strony WWW) - rekord A
  • ftp.nazwastrony.pl (gdzie adres IP jest ustawiony na adres IP mojej strony WWW) - rekord A

W tym próbowałem wyłączyć proxy dla ftp.nazwastrony.pl, a nawet całkowicie ten rekord usunąć.

38 minut temu, ćwierćadmin napisał(a):

jesli wydelegujesz domenę na dns cloudflare i włączysz to rekordy typu A ustawiają się na adresy IP cloudflare

Na pewno ustawia się adres IP CloudFlare, bo widnieje taka informacje w Filezilla.

Status:	Ustalanie adresu IP dla nazwastrony.pl
Status:	Łączenie z 104.**.**.**:21...
Błąd:	Połączenie zakończone po 20 sekundach nieaktywności
Błąd:	Nie można połączyć się z serwerem

Gdzie "Łączenie z 104.**.**.**:21..." nie jest adresem IP mojego serwera www ani adresem IP CloudFlare 😮

Edytowane przez devv
Opublikowano (edytowane)

A w jakim hostingu masz konto? 

Podaj do zalogowania się adres swojego serwera np s1.firehost.pl lub np s2.mydevil.net  i loguj się używając swojego loginu i hasła. 

Edytowane przez Gryzli
  • Super! 1
Opublikowano
2 minuty temu, Gryzli napisał(a):

Podaj do zalogowania się adres swojego serwera np s1.firehost.pl lub np swe.mydevil.net  i loguj się używając swojego loginu i hasła. 

O widzisz, zaskoczyło. Dziękuje za trafną podpowiedź! :)

Dziwne trochę, bo na DNS'ach domyślnych logowałem się za pomocą adresu - nazwastrony.pl:21 oraz loginu i hasła.

A po podpięciu CloudFlare zaskoczyło dopiero jak zmieniłem adres serwera na: server.hosting.pl:21

Opublikowano (edytowane)

IP Address:104.21.82.104

To adres IP CloudFlare 

Bardzo się cieszę że mogłem pomóc. 

Edytowane przez Gryzli
Opublikowano
3 godziny temu, devv napisał(a):

Nie wiem czy dobrze rozumiem..

Na moim hostingu hostem serwera jest: nazwastrony.pl (port:21)

W CloudFlare mam ustawione:

• nazwastrony.pl (gdzie adres IP jest ustawiony na adres IP mojej strony WWW) - rekord A
  • ftp.nazwastrony.pl (gdzie adres IP jest ustawiony na adres IP mojej strony WWW) - rekord A

W tym próbowałem wyłączyć proxy dla ftp.nazwastrony.pl, a nawet całkowicie ten rekord usunąć.

Na pewno ustawia się adres IP CloudFlare, bo widnieje taka informacje w Filezilla.

SOA#1
Przy czym publikując rekord A z wyłączonym proxy, upubliczniasz swój IP, dlatego jeśli tego nie chcesz, lepiej łączyć się z usługą FTP bezpośrednio ze znanym sobie IP lub subdomeną techniczną usługodawcy.

Opublikowano

Należy się upewnić, że rekord DNS w panelu Cloudflare używany do połączenia z FTP (np. ftp.example.com) ma wyłączone proxy (ikonka chmurki jest szara).

Opublikowano
W dniu 5.01.2024 o 19:25, devv napisał(a):

Dziwne trochę, bo na DNS'ach domyślnych logowałem się za pomocą adresu - nazwastrony.pl:21 oraz loginu i hasła.

A po podpięciu CloudFlare zaskoczyło dopiero jak zmieniłem adres serwera na: server.hosting.pl:21

W moim przypadku zmiana adresu serwera pomagała.

W każdym bądź razie dziękuje wszystkim, za chęć pomocy.

• theqkash zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z forum, wyrażasz zgodę na: Warunki użytkowania, Regulamin, Polityka prywatności.