Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

ServerVerify - prośba do Hostingów o użyczenie VM'ek/Dedyków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

logo-256.webp

Cześć wszystkim 👋

Chciałbym podrzucić fajny, darmowy projekt dla użytkowników VPS/dedyków: ServerVerify 🔍 ( https://serververify.com ) który właśnie rozpoczyna indeksację Polskiej🇵🇱  bazy maszynek VPS/Dedi
To taki „webspeed/test2speed”, tylko pod VPS-y i serwery — prosty benchmark (stary dobry YABS 🧪), czytelne wyniki 📊 i dodatkowo value rating 💰 liczony z realnej ceny (bez sztuczek typu „-90% tylko w 1. roku”). Urządzenie jest zaprojektowane tak, że przy większym wolumenie, ciężko jest manipulować value ratingiem, dlatego jest takie fajne, co prawda dopiero się rozwija jeszcze, ma dużo bugów, ale pomóżcie mi jak macie chwilę je u nas wypromować.

ServerVerify działa już jakiś jakiś czas z sukcesami na terytorium LET/LEB i najpopularniejszych tam krajach, a chcielibyśmy wypromować je wśród Polskich użytkowników VPS'ów (tutaj to narzędzie praktycznie nie istnieje). Jeśli jesteś operatorem hostingu znasz kogoś kto nim jest, pracujesz w takiej firmie to ogłoszenie jest skierowane do Ciebie ;)

Jak dodać za darmo na zawszę firmę do indeksu:

Krok po kroku
co potrzeba od operatorów:

📩Napisać na [email protected] przygotować maila z zawartością jak poniżej, jeżeli wymagacie założenia konta to nie ma problemu:
✅ 3 VM-ki distro debian/ubuntu, root/haslo ip 22 otwarte, na max 48h (potem możecie je spokojnie usunąć)
✅ mają to być 3 najpopularniejsze konfiguracje w sprzedaży wg. Waszych Klientów, z wskazaniem ich nazw i dokładnych konfiguracji
✅ ceny brutto: miesięczna i roczna za te vmki, bez promocji 1. roku i innych sztuczek (na tym liczymy value rating i chcemy żeby naprawdę miał wartość)
✅ może być ipv6 samo, ale preferujemy ipv4
➕ (opcjonalnie) można dorzucić dedyki i samemu się przekonać o ich rating value 🖥️
➕ (opcjonalnie) 1 VM na stałe można użyczyć — beta 🧷 (docelowo fajne charty  + aktualizacje wyników) do późniejszego dogadania ewentualnie

Co dostajesz w zamian 🎯
🚀 Twoja firma trafia do oficjalnego indeksu/rankingu + lepsza indeksacja Twojej marki hostingowej dzięki pojawieniu się w kolejnym agregatorze.
🧾 Dostajesz landing page po angielsku (opis firmy, oferta, linki)
📈 Boost widoczności marki (domena ma wsparcie i autorytet m.in. z ekosystemu LET/LEB)
⭐ Możliwość zbierania opinii i recenzji (w VPS-ach to kluczowe)
⚖️ Uczciwe porównanie „jabłko do jabłka” — łatwo sprawdzić np. czy ktoś nie jedzie na zajechanym nodzie 😅przy tej samej ofercie ma 2x słabsze osiągi

Da się dodać firmę samemu, ale często kończy się to brakiem akceptu albo pustym profilem 🫠 — dlatego ta zaproponowana ścieżka jest po prostu najszybsza i najpewniejsza.

Koszt dołączenia 💸
0 zł — bez subskrypcji i bez haczyków, są po prostu reklamy hostingów.

Pytania / sugestie? Piszcie śmiało w komentarzu lub priv 💬

Żeby nie było ja tu tylko tworzę polski indeks i nie bardzo się poświęcam temu projektowi, to takie poboczne hobby bo jestem jednym z tych fanatyków yabsowania którym się spodobał ten pomysł, aby rozwinąć yabsa do społecznościówki.

Głównym właścicielem jest: Jon Bilog m.in LowEndBox / LowEndTalk dla jasności

Edytowane przez sempre
  • Lubię 3
Opublikowano
5 minut temu, Hostline.pl napisał(a):

Niestety nie kwalifikujemy się ofertą, ale trzymamy kciuki za projekt.🤞

Bardzo dziękuje za miłe słowa, jakby co to dziś mam trochę czasu akurat więc jak ktoś dziś podbije z VMkami to jeszcze dziś będzie miał landing stworzony i zaakceptowany razem z benchmarkiem i rating value.

Opublikowano

Przekazałem jakiegoś tam dedyka i VM'ki. Napisz jak skończysz. Projekt wygląda fajnie, jak u nas faktycznie będzie większa świadomość na jego temat, to potencjalny konsument będzie mógł realnie sprawdzić rating opłacalności.

• Lubię 2
Opublikowano
W dniu 24.01.2026 o 10:11, sempre napisał(a):

📩Napisać na [email protected] przygotować maila z zawartością jak poniżej, jeżeli wymagacie założenia konta to nie ma problemu:

Gdybym nazywał się BardzoPowaznaFirmaHostingowa_pl Sp. z o.o. (AlboJeszczePowazniejsza_pl S.A.), to z całą pewnością nie wysyłałbym parametrów dostępowych usługi hostingowej na maila z domeny, która przedstawia się światu jak poniżej:
image.png.ce0dddaaef726784cb7650880d7d732f.png 

• Lubię 1
Opublikowano

To po prostu jedna z moich wielu domen z którymi nic nie robię, nie doszukuj się tu proszę jakiejś większej logiki :P Specjalnie dla Ciebie wrzuciłem tam cokolwiek, żeby tak nie kuło w oczy.

W ciągu tygodnia postaram się wszystkim odpisać na maila bo przyznam, że moje główne zajęcie komercyjne też wymaga ostatnio multum pracy.

Dziś/jutro domknę też kilka formalnych kwestii z Jonem bo masz rację po części, żebym nie mógł publicznie nigdzie wstawiać maila w domenie SV to faktycznie trzeba przegadać, ostatnio nawet jakiegoś dłuższego maila do mnie puścił ale nie mam po prostu kiedy znaleźć czas na moje hobby teraz.

Dzięki za feedback ;) 

Opublikowano

Może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. Jesteśmy w UE a nie w Ameryce. Żadna sprofesjonalizowana firma hostingowa funkcjonująca na terenie UE nie udostępni usługi hostingowej (VPS/Dedyk/hosting) pierwszemu lepszemu nonejmowi prosto z ulicy bez procesu rejestracji, a w istocie tego od nich oczekujesz. To powinno działać w ten sposób, że osoba lub podmiot ubiegający się o materiał do testów, uzyskuje od firmy hostingowej jakiś kod rabatowy uprawniający do 100% zniżki na rejestrację usługi na okres, powiedzmy 48 godzin, następnie rejestruje sobie usługę podając pełne i prawdziwe dane wymagane do rejestracji usługi. Formalnie, wszyscy tu jesteśmy noname. Mimo, że część z was może się prywatnie lub służbowo znać, to nie rozwiązuje obowiązków prawnych i procedur, które mała firemka potrafi sobie po cichu nagiąć, ale większa już tego nie zrobi. 

• Lubię 1
Opublikowano

Ale ja dodałem tam informację, że jeśli będzie taka potrzeba, to się dostosuję i konto zrobię — dokładnie w tej linijce, którą zacytowałeś.

W 100% rozumiem, co masz na myśli. Postaram się wynegocjować możliwie najbardziej przyjazne, transparentne i korzystne warunki dla rodzimych firm. Na ten moment mamy po prostu „jakiś” zarys, a co z tego finalnie wyjdzie, dopiero się okaże. Zainteresowanie wśród firm jest już całkiem spore, zarówno tych małych i tych dużych, 

Z tego, co widziałem w mailu, firmy które już się zgłosiły miały różne sugestie — trochę tego jest — ale spokojnie, wszystkim odpiszę.

Na koniec: osobiście bardzo podoba mi się perspektywa spopularyzowania tego narzędzia u nas, bo nie ma co ukrywać, takiego rozwiązania na naszym rynku brakuje. Jasne, mamy świetne narzędzia typu WebSpeed czy Test2Speed, ale to by zapełniło lukę i miało trochę innego docelowego odbiorcę niż takiego webhostingowego, przynajmniej ja tak to widzę. Jeszcze raz dzięki za doprecyzowanie.

• Lubię 1
Opublikowano
15 minut temu, sempre napisał(a):

Ale ja dodałem tam informację, że jeśli będzie taka potrzeba, to się dostosuję i konto zrobię — dokładnie w tej linijce, którą zacytowałeś.

OK, zgoda, posypuję głowę popiołem. Moja nadinterpretacja.

• Lubię 1