Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

cPanel - here we go again :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostaliście już maila? Ceny cPanel tradycyjnie znów w górę od stycznia 2026. Niby nic nowego, ale wyraźnie z roku na rok coraz bardziej testują cierpliwość Klientów.

Dla przypomnienia, jak to wyglądało przez lata:

Oryginalnie:
Solo – $15/m (1 konto)
VPS – $20/m lub $200/rok (bez limitu kont)
Dedicated – $45/m (bez limitu kont)

2019:
Admin $20 (5 kont)
Pro $30 (30 kont)
Premier $45 (100 kont) +$0.20 za każde dodatkowe

2021:
Solo $15
Admin $22
Pro $32.25
Premier $48.50 +$0.30

2022:
Solo $15.99
Admin $24.99
Pro $35.99
Premier $53.99 +$0.34

2023:
Solo $15.99
Admin $27.99
Pro $39.99
Premier $59.99 +$0.39

2024:
Solo $17.49
Admin $29.99
Pro $42.99
Premier $60.99 +$0.40

2025:
Solo $26.99 (+54%)
Admin $32.99 (+10%)
Pro $46.99 (+9%)
Premier $65.99 (+8%) +$0.45

2026:
Solo Cloud $29.99 (+11%)
Admin $35.99 (+9%)
Pro $53.99 (+15%)
Premier $69.99 (+6%) +$0.49

• Lubię 1
Opublikowano

WHMCS też skoczył - od 01.2026 cena to $34.95 
Niby to tylko 5 $ więcej ale tendencja jest ciągle wzrostowa - co roku około o $5 wzwyż.

Opublikowano

Plus dla @sempre za wrzucenie porównania cen z dłuższego okresu czasu. 

Teraz, frn napisał(a):

czy jest jakaś rozsądna alternatywa dla cpanel?

Hmm, DirectAdmin? W Webh.pl gdzie siedzę już ładny kawał czasu mają ISP Manager + dość solidna personalizacja że tak to ujmę. Są nawet oficjalnym partnerem. Nie jest może tak kolorowy dizajn jak cPanel ale posiada wszystko co ma posiadać bez przesytu jakimiś opcjami które są żeby można je było wylistować że są a nikt z nich nie korzysta albo w sposób znikomy. 

• Lubię 1
Opublikowano

przyglądam się  ISP Manager od pewnego czasu. Brak panelu zaczyna mnie irytować ponieważ udostępnienie miejsca dla znajomych przerosło moje oczekiwania. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, frn napisał(a):

czy jest jakaś rozsądna alternatywa dla cpanel?

Może niepopularna opinia, bo w Polsce góruje DA, ale ja wróciłem do cPanelu, trochę nie mogę przeboleć tych cen, ale jeżeli chodzi o UX/UI, łatwość w korzystaniu, wielość funkcji, cPGuard który bije imunify na głowe bo ma faktycznie skuteczny WAF a nie iluzoryczny jaki jest w imunify, DA niestety blednie imo. Tylko nie besztajcie mnie :P

Edytowane przez sempre
Opublikowano
3 minuty temu, sempre napisał(a):

Może niepopularna opinia, bo w Polsce góruje DA, ale ja wróciłem do cPanelu, trochę nie mogę przeboleć tych cen, ale jeżeli chodzi o UX/UI, łatwość w korzystaniu, wielość funkcji cPGuard to DA niestety kuleje. Tylko nie besztajcie mnie :P

tendencja DA - mania dość mocno trzyma poziom w PL. cPanel jest świetny bez dwóch zdań ale dla mnie przejście z terminala na konkretny panel to bardzo duże wyzwania i jednocześnie zobowiązanie że będę trwał przez kilka kolejnych lat przy danym produkcie/rozwiązaniu.  Z darmowych alternatyw przemawia do mnie ispconfig bo raczej nie zniknie od tak z rynku i obsługuje multiserver co znacznie przemawia zanim na korzyść.

Opublikowano

1 minutę temu, frn napisał(a):

tendencja DA - mania dość mocno trzyma poziom w PL. cPanel jest świetny bez dwóch zdań ale dla mnie przejście z terminala na konkretny panel to bardzo duże wyzwania i jednocześnie zobowiązanie że będę trwał przez kilka kolejnych lat przy danym produkcie/rozwiązaniu.  Z darmowych alternatyw przemawia do mnie ispconfig bo raczej nie zniknie od tak z rynku i obsługuje multiserver co znacznie przemawia zanim na korzyść.

Spróbuj hestiacp.com - działam na jednej infrastrukturze produkcyjnie i się sprawdza.

Opublikowano
2 minuty temu, l3szcz napisał(a):

Spróbuj hestiacp.com - działam na jednej infrastrukturze produkcyjnie i się sprawdza.

hestiacp jest w moim notatniku długi czas ale posiada sporo błędów ,które potrafią namieszać zwłaszcza przy nietypowej konfiguracji nginx czy obsłudze znacznej ilości domen przez DNS i synchronizacji do serwerów zapasowych. Popraw mnie jak coś się zmieniło.

Opublikowano

No zmieniło się. 

Hestia sama w sobie ma opcję tworzenia klastra. Przy około 300 domenach i więcej radzi sobie dobrze natomiast trzeba ustawić ulimit -n na wyższy. 

Opublikowano (edytowane)

33 minuty temu, l3szcz napisał(a):

HestiaCP produkcyjnie do rozwiązań komercyjnych? Tomek... :P

Edytowane przez sempre
Opublikowano
41 minut temu, sempre napisał(a):

HestiaCP produkcyjnie do rozwiązań komercyjnych? Tomek... :P

A dlaczego nie? Skoro działa i ktoś dobrze poznał od strony administracyjnej jest dużym uproszczeniem. Co prawda nie korzystam komercyjnie a raczej home-lab czy pod własne domeny to przy tym że są częste aktualizacje i usprawnienia to działa moim zdaniem na tyle stabilnie że można to komercyjnie wdrażać. Pytanie tylko czy barierą jest że jest za free?

Opublikowano
Godzinę temu, Poziomecki napisał(a):

A dlaczego nie? Skoro działa i ktoś dobrze poznał od strony administracyjnej jest dużym uproszczeniem. Co prawda nie korzystam komercyjnie a raczej home-lab czy pod własne domeny to przy tym że są częste aktualizacje i usprawnienia to działa moim zdaniem na tyle stabilnie że można to komercyjnie wdrażać. Pytanie tylko czy barierą jest że jest za free?

Niee, barierą nie jest że za free, pełna zgoda, ten panel jest genialny do własnych małych projektów, używałem go i komercyjnie i dla zabawy, komercyjnie średnio to wyszło, generalnie wszystko wychodzi w tak zwanym praniu, nagle zobaczysz, że brakuje Ci dużej ilości funkcji które masz w DA/CP obsługując realnych klientów, czasami się coś wykrzacza, stabilność w kontekście użytku komercyjnego też nie wypada tu najlepiej.

Opublikowano
Godzinę temu, Poziomecki napisał(a):

Pytanie tylko czy barierą jest że jest za free?

Zdecydowanie nie! ale ilość nieprzewidywalnych zachowań daje sporo do myślenia 

7 minut temu, sempre napisał(a):

Niee, barierą nie jest że za free, pełna zgoda, ten panel jest genialny do własnych małych projektów, używałem go i komercyjnie i dla zabawy, komercyjnie średnio to wyszło, generalnie wszystko wychodzi w tak zwanym praniu, nagle zobaczysz, że brakuje Ci dużej ilości funkcji które masz w DA/CP obsługując realnych klientów, czasami się coś wykrzacza, stabilność w kontekście użytku komercyjnego też nie wypada tu najlepiej.

I tu pełna zgoda, w moim przypadku nie przewiduje komercyjnego zastosowania ale wybierając ten konkretny panel szukam głównie świętego spokoju ,którego raczej na obecną chwile bym nie otrzymał w pakiecie.

Opublikowano
20 minut temu, l3szcz napisał(a):

Ale to i czym pisałem wyżej to zupełnie inna infrastruktura i działa stabilnie.

rozwiń?

Opublikowano
57 minut temu, frn napisał(a):

rozwiń?

Mam produkcyjną infrę pod opieką, gdzie jest używana Hestia na wielu serwerach. 

Webowo i DNSowo działa bardzo dobrze.

Opublikowano
W dniu 15.10.2025 o 11:34, l3szcz napisał(a):

WHMCS też skoczył - od 01.2026 cena to $34.95 
Niby to tylko 5 $ więcej ale tendencja jest ciągle wzrostowa - co roku około o $5 wzwyż.

5 :)   zobac wyzsze plany to nie jest 5 usd :)

Opublikowano
8 godzin temu, darekm napisał(a):

5 :)   zobac wyzsze plany to nie jest 5 usd :)

Ja akurat mówiłem o tym najtańszym. Ale fakt, masz rację.