Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Migracja z poczty hotmail do Gmail (Workspace)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam pytanko, ktoś spotkał się z problemem migracji poczty z Hotmaila do Gmaila na Work space for Google for Educational fundamental? Próbowałam już następujące rzeczy

1) jako administrator-próbowałam migracji danych za pomocą iIMAP, bo nie mam połączonego konta na Exchange bo hotmail jest indywidualny chodzi przeniesienia jednego konta pocztowego. Cały czas proces migracji kończy się niepowodzeniem tak jakby nie jest udzielona możliwość zalogowania się na hot mailu pomimo że próbowałam tam u wyłączyć weryfikację dwuetapową i skorzystać z hasła aplikacji

2) także użytkownik sam ze swojego konta na nowym e-mailu próbował zrobić importowanie, ale również jest błąd

Czy może macie pomysł co to może być czy to jakaś blokada w Microsofcie? W koncie na hotmailu zaznaczyłam zezwalanie na przesyłanie POP i IMAP więc no tak jakby wszystko jest zgodne,nie ma żadnych blokad tak mi się przynajmniej wydaje,ale jest to stary Hotmail i może tutaj jest ten problem. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane ? ja jestem w tym początkująca i nie mam już pomysłu po tylu godzinach siedzenia co może jeszcze być nie tak:(

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc pozdrawiam

Opublikowano

Z hotmailem nie, ale z gmailem owszem. Tam lubią trochę utrudniać życie 🙂 

To może pomóc: https://imapsync.lamiral.info/FAQ.d/FAQ.Office365.txt 

Albo nawet bardziej to:  https://github.com/imapsync/imapsync/discussions/435 ? 

To jest opis do migracji w ramach Office365, ale tutaj przynajmniej częściowo też powinien zadziałać.

• Lubię 1
Opublikowano
51 minut temu, annjakub napisał(a):

próbowałam tam u wyłączyć weryfikację dwuetapową i skorzystać z hasła aplikacji

Może tu jest problem pogrzebany, bo 2FA powinno być włączone:

https://www.softaken.com/kb/access-hotmail-via-third-party-apps

Spróbuj dostać się tam zwykłym, desktopowym Thunderbirdem via IMAP. Do Workspejsowego Gmaila też będziesz potrzebować hasła do zewnętrznej aplikacji, by połączyć się z poziomu Thunderbirda (drugie konto). Po uzyskaniu dostępu do obydwu kont, maile można sobie przekopiować pomiędzy folderami, w przypadku pojedynczej skrzynki nie jest to proces przesadnie uciążliwy.