Wyobraź sobie że dawno dawno temu ludzie pierwotni na różnych kontynentach mieszkali w jaskiniach, szałasach, ziemiankach parali się łowiectwem i zbieractwem.. tylko! Nie było w tym czasie kombajnów, pól rolniczych, przetwórstwa spożywczego lodówek itp.
Jak co roku nadszedł "grudzień" spadł śnieg skończyły się zapasy i prymitywny Człowiek nie miał co jeść, więc zaczął polować na zwierzynę łowną. później odkrył że można ją obrabiać termicznie, konserwować, wyrabiać skóry itd... itp..
Dzisiaj kiedy pokarmu roślinnego mamy pod dostatkiem nie musimy zabijać zwierząt to okrutne, niehumanitarne, bezwzględne, krwawe itp...
Człowiek wyrobił sobie nawyk żywieniowy i nie potrafi a nawet nie próbuję z nim walczyć.
Jeśli smakuję Ci mięso i chcesz się nim posilać to upoluj, oporządź i ugotuj sobie smaczne danie.
W mięsie jest od groma niezidentyfikowanych materii... powstają one ponieważ układ immunologiczny zwierząt wytwarza przeciwciała i atakują one i przenoszą się na agresora czyli w tym wypadku konsumenta.
Skąd tyle zwierzęcych i odzwierzęcych chorób typu Covid, ASF, Pryszczyca, świńska grypa, Ptasia grypa, choroba Creutzfeldta Jakoba itp. Musimy się wszyscy nad tym pochylić i zastanowić.
Szanujmy matkę naturę jest tylko jedna!
Dzięki @theqkash