Skocz do zawartości
  • Cześć!

    Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Nie działające HTTPS niektórych witryn w "średnio-nowej/średnio-starej" przeglądarce


Piotr GRD
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry mówię: owszem, korzystam z NIE najnowszego systemu (WinXP) i NIE najnowszych wersji przeglądarek. Celowo, świadomie, wiedząc o niedogodnościach i ewentualnym ryzyku (że jeśli ja zawiodę i jako użytkownik zrobię coś głupiego przypadkiem, to system/przeglądarka nieaktualizowana mnie nie ochroni).

Ale zastanawia mnie jak to jest z tym szyfrowaniem i certyfikatami, jeśli (przykładowo):

 

- forum.rootnode.pl -

- wczytuje mi się i wyświetla poprawnie we wszystkich trzech "moich" przeglądarkach: Firefox v3.6, Opera v12, (Chrom)Opera v30 (za wyjątkiem drobiazgów CSS i funkcjonalności javascript w tych starszych, ale to nie o tym, teraz tylko o szyfrowaniu i certyfikatach)

 

- top100.rootnode.pl -

- łączy i wczytuje się poprawnie w starym Firefox v3.6 (choć nic nie widzę, takie szablony to u mnie tylko to "kółeczko ładowania strony" w dodatku wyświetlane jako kwadrat)

- łączy, wczytuje się i wyświetla poprawnie w Operze v12

- nie wczytuje, twierdzi że strona jest niedostępna w - najnowszej z moich - (Chrom)Operze v30.

 

Nie mówię, że musi to ktoś "naprawiać", ale ciekawi mnie to. Natrafiłem już na podobne zachowanie innych witryn, jednak nie wiem jaki jest "wspólny element" tego, że w starszych przeglądarkach to działa, a w tej nowszej (choć nie najnowszej) nie działa.

 

Nie mam dużej wiedzy o ściśle technicznej stronie działania HTTPS i sprawdzania certyfikatów. Poza stronami bankowymi i innymi z danymi wrażliwymi uważam używanie tego jako działanie "na wyrost", lepiej byłoby, gdyby żadne służby nie miały pokus "podsłuchiwania" i kontrolowania, a hakerom z "podsłuchu" zwykłych stron (tam gdzie nie ma wrażliwych danych) nic nie przyjdzie.

Edytowane przez Piotr GRD
  • Zaskoczony 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Piotr GRD napisał:

- łączy i wczytuje się poprawnie w starym Firefox v3.6 (choć nic nie widzę, takie szablony to u mnie tylko to "kółeczko ładowania strony" w dodatku wyświetlane jako kwadrat)

Obstawiam brak wsparcia dla tej przeglądarki w Jquery. Jeżeli masz ochotę, odpal console (ctrl+shift+i) i pokaż zawartość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, ale jak wspomniałem, cytuję: "za wyjątkiem drobiazgów CSS i funkcjonalności javascript w tych starszych, ale to nie o tym, teraz tylko o szyfrowaniu i certyfikatach". To, że widzę statyczny kwadracik i nic poza tym zamiast animowanego kółeczka zmieniającego się po chwili w konkretną treść w starym Fx 3.6 mnie nie dziwi i nie złości, nie warto dochodzić konkretnego fragmentu w kodzie, przez który to nie działa. Tutaj pytam jedynie o HTTPS, szyfrowanie i certyfikaty - jak to jest, że w starszych to działa, w najnowszych to działa, a w tej "średnio-starej / średnio-nowej" już nie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z forum, wyrażasz zgodę na: Warunki użytkowania, Regulamin, Polityka prywatności.