Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nowelizacja ustawy o KSC implementująca NIS2 do polskich przepisów dopiero co weszła a w eterze jakoś tak cicho.
Mam wrażenie że mało kto wie co to implementuje. Ustawa ta to najsurowsza implementacja w NIS2 w całej UE.

Ale nie o tym chciałem... 

Wydawałoby się że ustawa nie obejmuje MSP, ale chcę zwrócić uwagę na dosyć szczególny fragment:

Art. 5.
1. Podmiotem kluczowym jest:
....
4) niezależnie od wielkości podmiotu:
...
j) podmiot świadczący usługi rejestracji nazw domen.

Natomiast aby nie było wątpliwości kto to jest podmiot świadczący usługi rejestracji, czytamy w definicji:

11d) podmiot świadczący usługi rejestracji nazw domen – rejestratora lub agenta
działającego w imieniu rejestratorów, w tym dostawcę lub odsprzedawcę usług w zakresie
prywatnej rejestracji lub pośrednictwa w rejestracji;

Co to oznacza? A to że Pani Hela prowadząca JDG, która zrobiła swoją pierwszą stronę dla klienta i zarejestrowała mu domenę (pośredniczyła w rejestracji a może nawet refakturowała), podlega pod UKSC  i to w najbardziej rygorystycznej kategorii – jako podmiot kluczowy.

Pozdrawiam

• Zaskoczony 1
Opublikowano

Przedłużenie/odnowienie domeny nie jest rejestracją domeny (transfer chyba też nie), więc dla koszyka domen zarejestrowanych za pośrednictwem JDG przed podpisaniem ustawy chyba nie powinno się to odnosić. Natomiast pytanie o przyszłość wydaje się zasadne.
PS. MSP ustawa dotyka również w innym miejscu - małe firmy (JDG) hostingowe świadczące usługi DNS.

Opublikowano

To zależy jak to interpretujemy. Przedłużenie = rejestracja na nowy okres. Obecnie jeszcze nie trzeba się rejestrować, jest na to chyba 6mc a na samo wdrożenie 12.

Opublikowano

Wyjścia widzę dwa:

1. Inny model pośrednictwa, gdzie klient jest fakturowany bezpośrednio a pośrednik otrzymuje osobno swoją działkę
  2. Mimo wszystko zarejestrować się jako podmiot kluczowy, klientelę instytucjonalną oddać hostingodawcy, do fakturowania zostawić sobie wyłącznie biznes + klientelę indywidualną. 

Jeśli ktoś skupia się na obsłudze wyłącznie grzecznych i sprawdzonych klientów, to jest spora szansa, że nikt się go nie będzie czepiał bez powodu (tak mi się wydaje).

Opublikowano
1 godzinę temu, Tom X napisał(a):

Wyjścia widzę dwa:

1.  
  2. Mimo wszystko zarejestrować się jako podmiot kluczowy,klientelę instytucjonalną oddać hostingodawcy, do fakturowania zostawić sobie wyłącznie biznes + klientelę indywidualną. 

.

rejestracja  pociaga za soba konsekwencje czy   podanie sie audytom :(  czyli nie wiem czy byłoby to opłacalne 

4 godziny temu, Tom X napisał(a):

Przedłużenie/odnowienie domeny nie jest rejestracją domeny (transfer chyba też nie), więc dla koszyka domen zarejestrowanych za pośrednictwem JDG przed podpisaniem ustawy chyba nie powinno się to odnosić. Natomiast pytanie o przyszłość wydaje się zasadne.
PS. MSP ustawa dotyka również w innym miejscu - małe firmy (JDG) hostingowe świadczące usługi DNS.

przdłuzenie podlega  pod rejestracje :)

na tą chwilę najwieksza nie wiadome  "świadczące usługi DNS. "  jak to   intrpretowac   2 prawnikow  i w efekcie 3 zdania tyle wynikło z dyskusji na spotkaniu NASK

5 godzin temu, bambero napisał(a):

Witam

Nowelizacja ustawy o KSC implementująca NIS2 do polskich przepisów dopiero co weszła a w eterze jakoś tak cicho.
Mam wrażenie że mało kto wie co to implementuje. Ustawa ta to najsurowsza implementacja w NIS2 w całej UE.

Ale nie o tym chciałem... 

Wydawałoby się że ustawa nie obejmuje MSP, ale chcę zwrócić uwagę na dosyć szczególny fragment:

Art. 5.
1. Podmiotem kluczowym jest:
....
4) niezależnie od wielkości podmiotu:
...
j) podmiot świadczący usługi rejestracji nazw domen.

Natomiast aby nie było wątpliwości kto to jest podmiot świadczący usługi rejestracji, czytamy w definicji:

11d) podmiot świadczący usługi rejestracji nazw domen – rejestratora lub agenta
działającego w imieniu rejestratorów, w tym dostawcę lub odsprzedawcę usług w zakresie
prywatnej rejestracji lub pośrednictwa w rejestracji;

Co to oznacza? A to że Pani Hela prowadząca JDG, która zrobiła swoją pierwszą stronę dla klienta i zarejestrowała mu domenę (pośredniczyła w rejestracji a może nawet refakturowała), podlega pod UKSC  i to w najbardziej rygorystycznej kategorii – jako podmiot kluczowy.

Pozdrawiam

Oj, wiemy, co implementuje, i mamy nadzieję, że, zgodnie z zapowiadzonym ministrem,  pojawią się  poprawki tej ustawy . Zgadzam się żem nie ktore małą podmioty takie co wymieniłes mogą sie nieźle zdziwić 

Opublikowano
4 godziny temu, darekm napisał(a):

rejestracja  pociaga za soba konsekwencje czy   podanie sie audytom :(  czyli nie wiem czy byłoby to opłacalne 

Założyłem, że brak audytu jest mniejszym złem niż unikanie rejestracji. Ale może jest to błędne myślenie, bo wpłynięcie na listę może uruchomić procedury i konsekwencje. 

Opublikowano (edytowane)

jeśli chodzi o DNS to jest już w powolnym procedowaniu zmiana obecnych zapisów robiących podmiot kluczowy z  operatora DNSa z dwoma domenami na: "wyłączenie mikro- i małych dostawców usług DNS z zakresu stosowania". generalnie fascynuje mnie, że doczepili się tak do tych DNS, pomijając jednocześnie root serwery, no ale "szkoda strzępić ryja".

co do domen, to mimo, że sam NIS2 stanowi, że rejestry i rejestratorzy mają się nie dublować w kwestii weryfikacji (czyli na zdrowy rozum to rejestrator powinnien zrobić weryfikację w stylu tej funkcjonujacej od pierdyliarda lat ICANN verification, albo nawet rejestr nadrzędny i tyle) to już widziałem u jednej firmy od hurtowej rejestracji domen ;) interpretację, że to resellerzy mają pierwsi dane klienta, więc oni muszą zrobić weryfikację i oczywiście są podmiotami kluczowymi niezależnie od tego ile mają domen.  

w oryginale NIS2 czytamy, że "entity providing domain name registration services’ means a registrar or an agent acting on behalf of registrars, such as a privacy or proxy registration service provider or reseller". Tłumaczenie: „podmiot świadczący usługi rejestracji nazw domen oznacza rejestratora lub agenta działającego w imieniu rejestratorów, takiego jak dostawca lub odsprzedawca usług rejestracji w ramach prywatności lub rejestracji przez pełnomocnika" - ja tutaj nie widziałbym Pani Jadzi co zrobiła pięć stron dla zaprzyjaźnionych osób na wordpressie i kupiła im 5 domen, a za "agentów" uznał te rózne firmy whoisprivacy czy njalla anonimzujące w pewien sposób domeny.

no ale już w naszym KSC mamy "podmiot świadczący usługi rejestracji nazw domen – rejestratora lub agenta działającego w imieniu rejestratorów, w tym dostawcę lub odsprzedawcę usług w zakresie prywatnej rejestracji lub pośrednictwa w rejestracji" i nagle można to interpretować, że jednak Pani Jadzia to NIS2 jak najbardziej tak! I każda z firm, których jest 4 albo 5 w kolejności do zarobku "orzeszków" na tej samej domenie (bo nie zapominajmy, że poza nazwa w Polsce to np. domeny globalne wszyscy po prostu resellerują na rożnych poziomach) też powinna wdrażać :D

ogólnie nie chce myśleć ile tam w tych przepisach jest koszmarków dotyczących innych dziedzin, na których się nie znam...

Edytowane przez kankan
  • Lubię 4