Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Problemy z polskimi znakami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nareszcie udało mi się znaleźć odpowiednie forum po WHT na którym sporo się udzielałem.

Po 13 latach wracam do reaktywacji moich dawnych stronek. Po zakupie hostingu, domeny wszystko wgrałem na serwer i niestety nie mam polskich znaków na żadnej stronie/forum.

Kodowanie znaków jest na UTF i wszystko powinno być w porządku. Niestety strony działają jedynie na PHP 5.5 i niżej (na 5.5 mam na przykład polskie znaki w treści a znów w menu nie ma, a na 5.4 nie mam w treści - newsach itd. a mam w menu strony).

Do tego potrzebował bym trochę informacji bo w google ciężko coś sensownego znaleźć - chciałbym przystosować swoje strony pod najnowsze PHP (są to raczej proste stronki, bez jakiś rozbudowanych CMSów). Ewentualnie kogoś kto by za mnie to zrobił wraz z kilkoma małymi poprawkami bo strona na niektórych podstronach się rozjeżdża.

Niestety 13 lat przerwy od stron, hostingów itd. robi swoje - sporo rzeczy zapomniałem i sporo się pozmieniało.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Cześć, to zazwyczaj ustawienia serwera lub bazy (głównie z kodowaniem znaków).
To raczej nic trudnego tylko trzeba by było zrobić zmiany w kodzie zapewne.

Opublikowano

Właśnie w tym problem, że prawie każde moje dawne forum czy strona nie ma polskich znaków a kodowanie wydaje mi się, że jest poprawne. Dodatkowo tak jak pisałem wyżej zmieniając wersje PHP na serwerze (stare bo 5.2-5.5 na wyższych strony już nie działają). Te polskie znaki w treści się pojawiają a już krzaczki są w menu strony i na odwrót w zależności od wersji PHP. A znów na forach jest bez zmian - niezależnie od wersji PHP brakuje polskich znaków. 

Pisząc to: „

Ewentualnie kogoś kto by za mnie to zrobił wraz z kilkoma małymi poprawkami bo strona na niektórych podstronach się rozjeżdża.„

W pierwszym moim poście - miałem oczywiście na myśli odpłatnie.