Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie jestem znawcą w temacie wireguard a właściwie moja wiedza równa się 0! Dlatego zamiast popełnić nieskończoność błędów wole zapytać. Potrzebuję uruchomić lokalnie w domu Proxmox Backup Server. Nie jest możliwe odblokowanie router by mój tymczasowy adres IP był widoczny na zewnątrz. Dlatego właśnie pomyślałem o  wireguard. Posiadam luźny mały serwer dedykowany który by był przekaźnikiem pomiędzy internetem a moją wewnętrzną siecią. Czy ktoś z was jest wstanie podesłać link do gotowego poradnika? Z góry dziękuję!

Opublikowano

Ogólnie najmniej problematyczne może być użycie tailscale, jak nie to  twój domowy serwer musi łączyć się do dedyka z opcją PersistentKeepalive i wtedy albo ustawiasz port forwarding na dedyku albo łączysz się z dedyka po sieci wg.

Opublikowano
5 godzin temu, oui napisał(a):

Ogólnie najmniej problematyczne może być użycie tailscale, jak nie to  twój domowy serwer musi łączyć się do dedyka z opcją PersistentKeepalive i wtedy albo ustawiasz port forwarding na dedyku albo łączysz się z dedyka po sieci wg.

Jestem laikiem w tym konkretnym temacie. Czy widzialeś gdzieś na jakimś blogu/stronie przykładowe rozwiazanie?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Znalazłem idealne rozwiązanie oparte na  pangolin. Jest to aplikacja ,którą instaluje się na serwerze i pełni ona rolę przekaźnika w oparciu o tunel. Może kogoś to również zainteresuje dlatego podaje linki do projektu:

https://github.com/fosrl/pangolin

https://docs.fossorial.io/Getting Started/overview

Prywatnie potrzebowałem tego rodzaju rozwiązania do udostępnienia domowych zasobów / aplikacji / serwerów po adresie IP i dedykowanym porcie lub przez https z wykorzystaniem domeny internetowej. Do tego celu wykorzystuje serwer typu VPS. Link do usługi z której korzystam znajdziecie w stopce - zaznaczam że jest to link typu affiliate. 

Edytowane przez frn
Opublikowano
W dniu 28.05.2025 o 13:32, frn napisał(a):

Czy widzialeś gdzieś na jakimś blogu/stronie przykładowe rozwiazanie?

Skorzystaj z AI i LLM. Jak Google Gemini 2.5 /  Claude / ChatGPT. 

Opublikowano
11 godzin temu, Mion napisał(a):

Skorzystaj z AI i LLM. Jak Google Gemini 2.5 /  Claude / ChatGPT. 

Zupełnie szczerze to nie jestem zwolennikiem AI. Po pierwsze z powodów czysto dotyczących prywatności - aczkolwiek mam uruchomiony własny serwer na potrzeby poznawcze ,który jest odłączony praktycznie od internetu ale zawiera sporo gotowych bibliotek. Po drugie korzyści wynikające z podpowiedzianych / gotowych rozwiązań nie sprawiają mi satysfakcji bo lubię przeczytać o czymś co mnie akurat interesuje i zrozumieć zasady działania - mechanizmy jakie zachodzą o ile to czego szukałem takie posiada. Wspomniane wyżej rozwiązanie sprawdza mi się doskonale aczkolwiek pogłębiam wiedzę dotyczącą surowego zastosowania VPN opartego nie tylko na wireguard ale do pozyskania wiedzy wykorzystuję internet. 

Tak na marginesie całkiem niedawno w US była konferencja dotycząca cisco gdzie powstał pewnego rodzaju niesmak pomiędzy zwolennikami wiedzy a zwolennikami reprezentującymi rozwiązania podane na tacy przez AI. Tu moja opinia jest dość oczywista ponieważ uważam ,że u zwolenników AI tworzy się pewnego rodzaju słabość w odniesieniu do sposobu myślenia i zarazem jednocześnie w pewnym sensie upośledza. Ponieważ sposób pozyskania wiedzy i forma w jakiej ją otrzymują nie wynika że ktoś jest akurat  mądry lecz wygodny a tym samym w wielu zwykłych/przyziemnych dziedzinach słaby - słabych łatwo uzależnić. Temat rzeka, dlatego nadmienię że nie zapraszam do dyskusji.     

• Lubię 2
Opublikowano

Kup sobie router asus z serii AX z wbudowanym wireguard, na darmowym oracle cloud postaw pfsense. Na pfsense serwer wireguard, asus się z nim łączy. Do Asusa podłącz swój serwer i masz zewnętrzny IP z oracle. Na pfsense przekierowujesz porty na asus a w asusie te same porty na swój serwer. Działa, sprawdziłem u siebie i co najważniejsze jest pełny routing.

Opublikowano
9 godzin temu, Kaziu napisał(a):

Kup sobie router asus z serii AX z wbudowanym wireguard, na darmowym oracle cloud postaw pfsense. Na pfsense serwer wireguard, asus się z nim łączy. Do Asusa podłącz swój serwer i masz zewnętrzny IP z oracle. Na pfsense przekierowujesz porty na asus a w asusie te same porty na swój serwer. Działa, sprawdziłem u siebie i co najważniejsze jest pełny routing.

Nie czytasz tego co napisałem a szkoda! Nie! nie potrzebuję 10 routera jak również Nie! nie potrzebuję darmowej usługi od oracle bo stać mnie opłacać obecną a trochę tego dzierżawie. I na koniec kolejne Nie! ponieważ obecna konfiguracja mi wystarcza w zupełności bo osiągnąłem zamierzony cel czyli mam adres IP i przydzielone do niego usługi o których wspomniałem na początku.  Mimo wszystko dziękuję za dobre chęci.

Opublikowano
11 godzin temu, frn napisał(a):

Nie czytasz tego co napisałem a szkoda! Nie! nie potrzebuję 10 routera jak również Nie! nie potrzebuję darmowej usługi od oracle bo stać mnie opłacać obecną a trochę tego dzierżawie. I na koniec kolejne Nie! ponieważ obecna konfiguracja mi wystarcza w zupełności bo osiągnąłem zamierzony cel czyli mam adres IP i przydzielone do niego usługi o których wspomniałem na początku.  Mimo wszystko dziękuję za dobre chęci.

Skoro masz już gotowe rozwiązanie to po co ten temat. W moim przypadku nawet router nie potrzebny, można pfsense na proxmxie w domu postawić i zrobić wirtualną sieć.  Zewnętrzne IP za darmo plus ochrona antyddos ich infrastruktury. Pozdrawiam.