Skocz do zawartości
  • Cześć!

Witaj na forum RootNode - aby pisać u nas musisz się zarejestrować, a następnie zalogować. Posty pisane z kont niezarejestrowanych nie są widoczne publicznie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

jestem pracownikiem sklepu stacjonarnego, który jakiś czas temu zaczął również prowadzić sklep internetowy w branży ogrodniczo-leśnej.

Nasz e-sklep działa już od około 3-4 lat, ale dopiero od ponad roku zaczęliśmy bardziej angażować się w jego rozwój. Aktualnie oferujemy około 4 tysiące produktów, od wyrobów gotowych, przez części zamienne, po różnego rodzaju akcesoria. Staramy się zapewnić jedne z najlepszych cen w Polsce, jednak niestety nasz sklep nie jest dobrze zoptymalizowany pod kątem SEO.

Rok temu rozpoczęliśmy współpracę z agencją marketingową, która miała zająć się pozycjonowaniem sklepu w wyszukiwarkach.

Raz w miesiącu odwiedza nas przedstawiciel tej firmy z ładnie przygotowanym raportem, który z miesiąca na miesiąc wygląda niemal identycznie i szczerze mówiąc, nie przynosi zauważalnych efektów.

Przy każdej wizycie dostaję nowe zadania: raz mam poprawiać opisy produktów, innym razem dodawać tytuły i opisy META, aktualizować nagłówki zdjęć itd.

Problem w tym, że nie mogę poświęcać na to 8 godzin dziennie, tak jak już wspomniałem, pracuję głównie w sklepie stacjonarnym, a e-sklepem zajmuję się "z doskoku".

Do czego zmierzam.. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, za co dokładnie nasza firma płaci 4500 zł netto miesięcznie, skoro większość zadań zlecanych jest mnie - osobie, która nie jest copywriterem i często musi wspierać się ChatemGPT oraz własnym „wyczuciem”? Czy nie właśnie takimi rzeczami powinna zajmować się agencja? Poza wysłaniem dwóch artykułów na bloga i dwóch postów w mediach społecznościowych, moim zdaniem firma ta nie robi nic konkretnego, za to regularnie wymaga „poprawienia tego, zmiany tamtego”.

Może ktoś z Was współpracuje z podobną agencją lub ma własną firmę i podzieli się, jak to u niego wygląda. Osobiście uważam, że mogę pomóc przy opisach, ale robienie wszystkiego od A do Z raczej nie powinno należeć do moich obowiązków. Czy się mylę?

Edytowane przez devv
Opublikowano

Niestety większość agencji z jakimi się spotkałem tak działa. Te droższe poprawiają za ciebie tekst czy dodają zmiany w szablonie sklepu, jak właśnie wdrożenie linków kanonicznych czy jakieś tagi meta. Według mnie rozwiązanie, że sam coś edytujesz jest lepsze, bo przynajmniej nic ci nie popsują …

W dzisiejszych czasach gdzie ludzie pytają się o wszystko AI, według mnie lepiej by było już zapłacić te 4500 netto jakiemuś tiktokerowi co ma content ogrodniczy niż poprawiać SEO. Jak pracowałem kilka lat temu przy dużym sklepie WWW jako programista, to też sam się zastanawiałem za co klient płaci aż tyle pieniędzy jak efekty są strasznie mizerne (a to była kwota kilkukrotnie większa od twojej). Może po prostu trafił na złą agencję, ale jeśli to ja miałem zarządzać tagami w GTM i to ja robiłem klientowi podsumowanie ruchu w excelu, a agencja co miesiąc w miesiąc dawała dosłownie ten sam szablon z podsumowaniem, który wyglądał gorzej niż z darmowego generatora SEO to chyba było coś nie halo.

• Lubię 2