Skocz do zawartości
l3szcz

Operatorzy blokują IP? Problem z adresacją

Polecane posty

Hej sysopy!
Mam taki problem.
Co jakiś czas użytkownicy mojego hostingu
 zgłaszają mi, że nie mogą używać swoich usług mimo, że po stronie serwera wszystko jest git (a nawet hub). Ostatnio poprosiłem kolegę by wszedł na adres IP serwera ze swojego telefonu i niestety błąd - serwer nie odnaleziony.
Głównie to użytkownicy mobilni, sieci PLUS, T-Mobile i Orange (Play nie ma takich problemów) i wynika z mojej wstępnej ekspertyzy, że "something is no yes" z adresacją IP.
Adres IP maszyny: 51.255.59.255/32

Na tym IP stoją główne serwery DNS hostingu. 
Czy macie jakiś pomysł jak to rozwiązać (pomijając zmianę adresu IP - nie dysponuje tymczasowo takim)? 
Napisać do operatorów?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A gdzie zatrzymuje się ruch jak puścisz tracerta? Na czymś polskim czy gdzieś za granicą (bliżej OVH)? Im bliżej Ciebie, możesz pisać do operatorów, im dalej - do usługodawcy (OVH jak widzę bez sprawdzania whoisa).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na razie muszę poprosić znajomego, który ostatnio miał problem z wejściem na stronę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

problemem może być to, że coraz więcej operatorów sprawdza SOA domeny. I sprawdza, czy autoryzowane dnsy (od rejestratora) są takie same jak podane w pliku strefy jako autoryzowane.

 

Trzeba sprawdzić obie rzeczy (głównie SOA).

 

Wojtek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Host 1free - unkown host, tu traceroute dla adresu IP. Zastanawia mnie skad się biorą takie timeouty:

 

traceroute 51.255.59.255
traceroute to 51.255.59.255 (51.255.59.255), 64 hops max, 52 byte packets
 1  172.20.10.1 (172.20.10.1)  3.723 ms  2.912 ms  1.422 ms
 2  * * *
 3  * * *
 4  10.220.92.122 (10.220.92.122)  51.320 ms  45.126 ms  29.869 ms
 5  wawgro-i1-be6-309.plusnet.pl (212.2.102.201)  39.991 ms  76.681 ms  35.613 ms
 6  wawbal-i1-be9.plusnet.pl (212.2.102.174)  40.226 ms  77.315 ms  33.155 ms
 7  var-5-a9.pl.eu (54.36.50.108)  59.375 ms  40.362 ms  126.458 ms
 8  fra-fr5-sbb2-nc5.de.eu (54.36.50.116)  173.091 ms  57.283 ms  65.998 ms
 9  be101.sbg-g2-nc5.fr.eu (91.121.215.196)  57.135 ms  308.244 ms  66.777 ms
10  be7.sbg-vac1-a75.fr.eu (213.186.32.143)  81.852 ms  140.326 ms  51.267 ms
11  sbg-vac1-a75-1-firewall.fr.eu (178.33.99.143)  59.975 ms  83.524 ms  55.235 ms
12  sbg-vac1-a75-2-shield.fr.eu (178.33.99.144)  76.118 ms  152.937 ms  69.295 ms
13  sbg-vac1-a75-3.fr.eu (178.33.99.142)  51.795 ms  88.972 ms  53.393 ms
14  * * *
15  vl1250.rbx-g1-a75.fr.eu (37.187.232.26)  101.330 ms  66.186 ms  74.696 ms
16  * * *
17  * * *
18  * * *
19  ns3008158.ip-151-80-21.eu (151.80.21.30)  121.842 ms  75.553 ms  79.861 ms
20  * * *
21  * * *
22  * * *
23  * * *
24  * * *
25  * * *
26  * * *
27  * * *
28  * * *
29  * * *
30  * * *
31  * * *
32  * * *

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ping działa z tmobile i plusa. Natomiast na samą witrynę z plusa nie idzię dostać bo nie ma odpowiedzi z DNS.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)
7 godzin temu, l3szcz napisał:

Host 1free - unkown host, tu traceroute dla adresu IP. Zastanawia mnie skad się biorą takie timeouty:

 

bo akurat te routery są skonfigurowane tak żeby nie odpowiadać na pakiety wysyłane prezz traceroute.

 

7 godzin temu, davee napisał:

Ping działa z tmobile i plusa. Natomiast na samą witrynę z plusa nie idzię dostać bo nie ma odpowiedzi z DNS.

 

ping po IP czy po domenie działa? "Na witrynę" czyli po nazwie domenowej?

Edytowano przez ćwierćadmin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Źle się wysłowiłem:) Ping po IP idzie z plusa i tmobile. Po domenie idzie tylko z tmobile i da się wejść na stronę. Z plusa nie idzie ping po domenie i nie da się wejść na stronę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pierwsze co bym zrobił to ustawił na necie z plusa dnsy na googlowskie 8.8.8.8 i 8.8.4.4 i sprawdził czy działa. Jak zadziała (a pewnie tak) to problem po stronie domyślnych DNS operatora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na DNS Google - działa. 
Sprawdzam jeszcze filtrowanie 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Częsty problem z nieresolvowaniem się domen może wynikać z błędnej konfiguracji DNSSEC. Przetestuj tutaj: http://dnsviz.net/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Korzystając z forum, wyrażasz zgodę na: Warunki korzystania z serwisu, Regulamin, Polityka prywatności.