Skocz do zawartości

matek7323@interia.pl

Użytkownicy
  • Ilość treści

    11
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutral

O matek7323@interia.pl

  • Urodziny 23.08.1999

Informacje osobiste

  • Imię
    Mateusz

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. Witam mam pytanie odnośnie VPN : 1) Serwer z zainstalowanym Subiekt GT oraz zainstalowaną bazą danych stoi w firmie a pracownik chciał by się łączyć z domu na firmowym laptopie z zainstalowanym Subiekt GT do firmowego serwera. 2)Serwer z udostępnionymi zasobami samba stoi w jednym miejscu i chciał bym mieć dostęp przez VPN do tego serwera i zapisywać normalnie pliki. Jakim sposobem można to zrobić i jak można to skonfigurować przez OpenVPN lub jakiś inny sposób?
  2. Ok dzięki Jakoś hyper-v wydaje się być lepszy dla mnie. Tylko wersja hyper-v 2012 r2 działa bardzo dobrze ale można się połączyć tylko na Windowsie 8.1. A na Windowsie 10 nie da się połączyć w ogóle. Dlatego chciał bym jakoś ogarnąć hyper-v 2016 ale nie da się z tym połączyć nawet na Windowsie 10 dlatego to jest dziwne strasznie.
  3. Witam mam parę pytań odnoście domowego laba Chwilowo mam na laptopie wgranego hyper-v 2012 R2 (wersji 2016 nie idzie w ogóle połączyć się) I chciał bym zrobić dostęp z zewnątrz żeby się łączyć do tych maszyn jak już później postawie to na serwerach zwykłych i jak to trzeba by było zrobić? Zrobić VM i zainstalować pfsensa czy coś w tym stylu? Dobrze by było żeby przez RDP mieć dostęp jakoś. Lokalnie działa wszystko dobrze tylko jakoś to zrobić żeby z zewnątrz można było się łączyć. I drugie chciał bym jakoś zrobić po vpn albo jakoś tak żeby przesyłać pliki po sambie i nie wiem jak to w ogóle zrobić. Miałem OpenVPN zainstalowanego na swoim serwerze na linuxie ale on tylko udostępniał chyba internet i nic więcej a sambe też miałem na tym linuxie postawioną. I teraz jeszcze taki przykład Jest firma xyz która jest domeną utworzoną w Active Directory o nazwie(xyz) na serwerze windowsa. I są teraz powiedzmy 3 firmy Firma1 Firma2 Firma3 I teraz te komputery są podłączone do domeny xyz i normalnie się logują. Tylko teraz jest taki myk że te firmy są w innych miastach. I jak trzeba by to było zrobić żeby te komputery podłączyć do tej domeny xyz i wiadomo żeby to wszystko działało w miarę dobrze. Chciał bym się dowiedzieć takich rzeczy jak to się tworzy wszystko gdyż później jak będę przenosił na serwery, to już bym chciał mieć to w miarę gotowe żeby wiedzieć jak postawić to. Nie które rzeczy wiem jak zrobić ale tak jak napisałem akurat tego nie wiem ja rozwiązać to.
  4. Udało się w miarę rozwiązać problem ale teraz mam coś takiego napisane jak chce utworzyć jakąś przykładową maszynę
  5. No i nie działa w ogóle to. Nie za bardzo wiem jak to zrobić żeby dało się połączyć niby jak inne osoby pokazują na YouTube czy coś to im jakoś to działa.
  6. Chce zarządzać maszynami przez program "Menedżer funkcji hyper-v" ale nie można się połączyć do niego w ogóle. Przez zdalny pulpit mogę zarządzać ale to mnie nie interesuje.
  7. Narazie co zrobiłem to próbowałem się połączyć jakoś i próbowałem jakoś odblokować wszystkie opcje. Ale spróbuje z tym kontem jeszcze zrobić.
  8. Nie, muszę kliknąć połącz się jako inny użytkownik w pisuje wtedy tak coś = HYPER-V\Administrator i hasło tego gdzie Hyper-V to nazwa serwera. Ale to nic nie daje bo wyrzuca potwierdzenie autoryzacji ale mogę klikać cały czas "Tak" i nic nie daje
  9. Tak, pulpit zdalny działa ale do menedżera ani do zarządzania dyskami nie da się podłączyć
  10. Witam Mam pewien problem z systemem microsoftu Hyper-V 2016. Zainstalowany na komputerze na którym wirtualizacja jest wspierana wszystko zostało poprawnie skonfigurowane. Gdy chce się podłączyć do serwera przez Menedżer funkcji Hyper-V na Windows 10 to wyskakuje mi cały czas takie błąd : Walczyłem parę godzin z tym i nic nie szło dodam że w gpedit dodałem to i też nie działa. Z tym winrm też nie działa to. Zapora w systemie wyłączona dalej nie działa łączenie. Jeszcze zainstalowałem Hyper-V 2012 ale też nie działało te same błędy były cały czas. Wróciłem na Hyper-V 2016 i dalej nie działa. Youtube i konfiguracje hyper-v są przeważnie robione na systemie Windows Server a ja mam goły system Hyper-V. Support Microsoftu też nie pomaga. Skorzystałem jeszcze z tej strony http://blog.kaluzny.pro/podstawy-instalacji-i-konfiguracji-hyper-v-server-2012/ ale na jednym jak i na drugim systemie nie działało to. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Będę bardzo wdzięczny.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Korzystając z forum, wyrażasz zgodę na: Warunki korzystania z serwisu, Regulamin, Polityka prywatności.